Organismul de supraveghere a aviației din Rusia a declarat duminică că patru persoane au supraviețuit prăbușirii unui avion charter cu destinația Moscova în nordul Afganistanului, citând ambasada rusă din această țară, și a precizat că starea altor doi pasageri aflați la bord nu este încă clară, potrivit Reuters.

Avion Dassault Falcon 10, în 1979Foto: © The Peter Butt Aviation Collection / Mary Evans / Mary Evans Picture Library / Profimedia

Doi oficiali talibani din provincie au declarat că patru supraviețuitori se află acum cu oficiali ai administrației talibane care au ajuns la locul îndepărtat și muntos al prăbușirii. Aceștia au spus că alți doi pasageri au murit.

Purtătorul de cuvânt principal al administrației talibane, Zabiullah Mujahid, a declarat că pilotul avionului se numără printre cei patru supraviețuitori.

„Echipa de investigație a emiratului islamic își continuă eforturile de a căuta și de a oferi asistență persoanelor rămase”, a declarat acesta într-un comunicat.

Avionul charter înregistrat în Rusia, cu șase persoane la bord, a dispărut de pe ecranele radarelor deasupra Afganistanului cu o zi înainte, a anunțat duminică autoritatea aviatică rusă Rosaviatsia, după ce poliția afgană a declarat că a primit informații despre prăbușire.

„La bord se afla un pacient imobilizat la pat în stare gravă”

Avionul era un zbor charter de ambulanță care se deplasa de pe aeroportul Utapao din Pattaya, Thailanda, spre Moscova, via India și Uzbekistan, cu un avion Dassault Aviation Falcon 10 de fabricație franceză, fabricat în 1978, a precizat Rosaviatsia într-un comunicat.

Cu aproximativ 25 de minute înainte ca avionul să dispară de pe ecranele radarelor, pilotul a avertizat că se termină combustibilul și că avionul va încerca să aterizeze pe un aeroport din Tadjikistan, a relatat postul rus de știri SHOT, citând o sursă anonimă.

Pilotul a anunțat apoi că un motor s-a oprit, iar apoi că și cel de-al doilea s-a oprit, a relatat SHOT.

Autoritatea aviației civile din India a declarat că avionul nu era un zbor comercial programat sau o aeronavă charter indiană.

Zborul efectua o evacuare medicală privată de la Pattaya din Thailanda, o destinație turistică populară pentru ruși, la Moscova, a raportat agenția de știri de stat rusă TASS, citând ambasada rusă din Bangkok.

„La bord se afla un pacient imobilizat la pat în stare gravă, un cetățean rus, care a fost transportat de la unul dintre spitalele din Pattaya în Rusia”, a relatat agenția de știri RIA, citând o sursă de la aeroportul internațional Utapao din Thailanda.

Este vorba de o femeie, pacienta și de soțul ei, un antreprenor privat, de asemenea cetățean rus, care a plătit pentru zbor.

Mai multe instituții media rusești au declarat că pasagerii erau un cuplu din Volgodonsk, în sudul Rusiei.

Comitetul de Investigații al Rusiei a declarat că a deschis un caz penal pentru a stabili dacă au fost încălcate normele de siguranță.

Avionul a deviat de la traseul de zbor

Proprietarul declarat al avionului, o mică firmă rusă numită Athletic Group LLC, nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Ministerul afgan al aviației, condus de talibani, a declarat într-o declarație pe X că ruta planificată a avionului nu includea trecerea prin spațiul aerian al Afganistanului și că „probabil din cauza unor probleme tehnice” avionul a deviat de la ruta planificată.

Declarația a precizat că o echipă tehnică a ministerului investighează problema.

Poliția afgană a primit informații privind prăbușirea unui avion într-o regiune muntoasă și izolată din Badakhshan, în nordul îndepărtat al Afganistanului, a declarat duminică un purtător de cuvânt al poliției provinciale.

Zabihullah Amiri, un purtător de cuvânt al guvernului provincial din Badakhshan, a declarat pentru Reuters că o echipă a fost trimisă la locul prăbușirii, o zonă îndepărtată aflată la peste 200 km de capitala provincială Fayzabad.