Un oficial al ONU responsabil de drepturile omului a acuzat vineri Israelul de rele tratamente aplicate deținuților palestinieni din Gaza, spunând că el a întâlnit oameni care au descris cum au fost deținuți cu săptămânile, bătuți și legați la ochi, iar unii au fost eliberați apoi cu un scutec pe ei, potrivit Reuters.

Soldați israelieni la granița cu Fâșia GazaFoto: Tsafrir Abayov / AP / Profimedia

Ajith Sunghay, reprezentant al ONU pentru drepturile omului din Gaza, a spus reporterilor că nu se știe exact câți bărbați au fost reținuți de Israel de când a început operațiunea militară în enclava palestiniană ca răspuns la atacul mortal al Hamas din 7 octombrie, dar a spus că numărul acestora se ridică la câteva mii.

„Aceștia sunt bărbați care au fost reținuți de forțele de securitate israeliene în locații necunoscute pentru o perioadă cuprinsă între 30 și 55 de zile”, a declarat Sunghay reporterilor de la Geneva prin legătură video din Gaza.

El a spus că tocmai s-a întâlnit cu deținuții eliberați în enclava asediată. „Există rapoarte despre bărbați care sunt eliberați ulterior, dar numai în scutece, fără nicio îmbrăcăminte adecvată pe această vreme rece”, a adăugat el.

Cum se apără Israelul

Armata israeliană a declarat că reține și interoghează suspecți implicați în activități militante - fără a dezvălui un număr - în cadrul operațiunilor sale în zonele de luptă din Gaza.

Deținuții au fost „tratați în conformitate cu dreptul internațional”, iar cei despre care s-a constatat că nu sunt implicați în lupte au fost eliberați, a precizat Unitatea purtătorului de cuvânt al armatei israeliene.

Aceasta a precizat că suspecților li s-a cerut să își predea hainele pentru a putea fi percheziționați „pentru a se asigura că nu ascund veste explozive sau alte arme” și că deținuților li s-au restituit hainele „atunci când a fost posibil.”

Rugat să explice mai detaliat de ce unii dintre deținuții eliberați purtau scutece, Sunghay a spus: „Deci nu știm exact de ce au fost îmbrăcați în scutece și trimiși afară, dar erau în mod clar vizibil șocați și chiar zguduiți când i-am întâlnit.”

În decembrie, televiziunea israeliană a difuzat imagini cu bărbați palestinieni dezbrăcați până la lenjerie intimă în Gaza. Imaginile care au circulat și pe rețelele de socializare au atras condamnarea oficialilor palestinieni, arabi și musulmani.

La vremea respectivă, purtătorul de cuvânt al guvernului israelian, Eylon Levy, a declarat că imaginile arătau „bărbați de vârstă militară care au fost descoperiți în zone pe care civilii ar fi trebuit să le evacueze cu săptămâni în urmă”.