Preşedintele polonez Andrzej Duda a escaladat conflictul cu guvernul lui Donald Tusk, anunțând că îi va grația din nou pe cei doi politicieni ai PiS, partid din care provine și el, care au fost arestați marți seara la palatul prezidențial de la Varșovia, declanșând o criză instituțională severă, relatează AFP și Agerpres.

Președintele polonez Andrzej Duda, alături de fostul adjunct al ministrului de interne Maciej Wasik, și de fostul ministru de interne Mariusz Kaminski, condamnați la închisoareFoto: President Palace/Jakub Szymczuk / AP / Profimedia

Acest caz este cel mai recent din disputa politică ce opune noul guvern al premierului liberal pro-european Donald Tusk şi partidul Lege şi Justiţie (PiS), care în urma alegerilor din octombrie a pierdut puterea pe care o deţinea de opt ani.

Ambele tabere politice se acuză reciproc de încălcarea statului de drept, justiţia şi presa fiind principalele lor teme de confruntare.

„Am decis (...) să lansez procedura de graţiere” a declarat Andrzej Duda după o întâlnire cu soţiile celor doi deputaţi, pe care i-a descris drept „primii deţinuţi politici după 1989”. Şeful statului a mai spus că va cere procurorului general eliberarea lor imediată.

Cazul care a aruncat Polonia într-o criză politică

Poliţia a intrat marţi seară în palatul prezidenţial după ce a primit ordinul să-i aresteze pe fostul ministrul de interne Mariusz Kaminski şi pe fostul adjunct al acestuia, Maciej Wasik, care se refugiaseră în reşedinţa preşedintelui.

Cei doi politicieni au fost amnistiaţi de preşedintele Duda în 2015 în urma unei condamnări pentru abuz în serviciu şi fals cu privire la fapte săvârşite în anul 2007. Mariusz Kaminski era atunci şeful biroului central anti-corupţie şi a fost acuzat în acel dosar că i-a înscenat unui politician un caz de corupţie.

Curtea Supremă de la Varșovia a invalidat decizia de amnistiere, invocând că ea a fost semnată de preşedinte înaintea pronunţării sentinţei definitive, în timp ce Curtea Constituţională, în care majoritatea judecătorilor au fost numiţi pe vremea fostului guvern, a stabilit că decizia de amnistiere din 2015 este valabilă.

Însă Curtea de Apel de la Varșovia a decis să urmeze decizia Curții Supreme și i-a condamnat pe cei doi la închisoare în data de 20 decembrie noiembrie a anului trecut. Autoritățile au pus în aplicare hotărârea care permite arestarea celor doi politicieni. Aceştia au petrecut cea mai mare parte a zilei de marţi împreună cu preşedintele Duda, în timp ce poliţia stătea la poarta palatului prezidenţial.

Când preşedintele a intrat la o întâlnire cu reprezentanţi ai opoziţiei belaruse, poliţiştii au pătruns în sediul preşedinţiei şi i-au arestat pe cei doi politicieni conservatori.

Președintele Duda ar putea convoca alegeri anticipate la sfârșitul lunii

Între timp, Mariusz Kaminski a intrat în greva foamei şi s-a declarat „primul deţinut politic al Poloniei” după 1989.

În urma condamnării definitive, celor doi deputaţi le-au fost anulate mandatele de parlamentar, ceea ce ei şi preşedintele Duda contestă, iar după ce au fost încarceraţi au intrat în greva foamei.

Pentru a încerca să „atenueze tensiunea politică şi juridică” amplificată de arestarea celor doi deputaţi (ale căror mandate au fost în plus invalidate în urma arestării), preşedintele parlamentului, Szymon Holownia, a decis miercuri suspendarea activităţii parlamentare şi a şedinţelor de plen până săptămâna viitoare.

Dar aceasta pune şi mai multă presiune pe guvern, care lucrează contracronometru pentru bugetul de stat pe anul 2024, întrucât, potrivit Constituţiei, dacă bugetul nu este adoptat până la sfârşitul acestei luni, preşedintele Duda va putea convoca alegeri anticipate.