Donald Trump a avertizat marți că ar putea da indicații Departamentului de justiție să îl pună sub acuzare pe Joe Biden, în cazul în care va reveni la Casa Albă în urma alegerilor din luna noiembrie a acestui an, relatează Reuters.

Donald Trump in campanie electoralaFoto: Charlie Neibergall / Associated Press / Profimedia Images

Trump a făcut comentariul în timp ce avocații săi se pregăteau să argumenteze într-o instanță din Washington că fostul președinte republican ar trebui să beneficieze de imunitate în fața acuzațiilor penale privind presupusele sale tentative de a răsturna rezultatul alegerilor prezidențiale din noiembrie 2020.

Echipa de apărare a lui Trump va încerca să convingă un complet format din 3 judecători federal că acuzațiile împotriva sa ar trebui respinse înainte de începerea procesului, programată pentru luna martie.

Însă în condițiile în care campania prezidențială din Statele Unite este în plin avânt, Trump a profitat de audiere pentru a acuza din nou că este victima unei persecuții politice.

Departamentul de justiție de la Washington a menținut mereu că președinții americani nu pot fi puși sub acuzare pentru acțiunile lor în timpul exercitării mandatului, însă Trump afirmă că această cutumă ar trebui să li se aplice și după ce ei părăsesc funcția.

Trump: „Dacă eu nu primesc imunitate, atunci nici Biden nu primește”

Donald Trump a declarat acum într-un mesaj video distribuit pe rețeaua sa de socializare Truth Social că, dacă acuzațiile împotriva sa nu vor fi respinse de judecătorii federali, el ar putea la rândul său să îl trimită în judecată pe Joe Biden dacă va redeveni președinte.

„Dacă eu nu primesc imunitate, atunci nici coruptul Joe Biden nu primește imunitate. Joe ar fi copt pentru punere sub acuzare”, a declarat fostul președinte republican.

Trump conduce detașat în sondajele de opinie privind nominalizarea Partidului Republican la funcția supremă, el invocând acest lucru în refuzul său de a participa la dezbaterile cu ceilalți candidați.

Procurorul special Jack Smith, care instrumentează acest caz de la Washington împotriva lui Trump, a argumentat că oferirea imunității unor foști președinți le-ar oferi un scut legal sub care ar putea comite o serie largă de infracțiuni grave.

Smith navighează printre 4 dosare penale în cursa electorală pentru Casa Albă

Smith afirmă în rechizitoriul întocmit că Trump a acționat ca un candidat la alegerile prezidențiale, nu în conformitate cu obligațiile funcției de președinte, când a făcut presiuni pe oficiali să răstoarne rezultatul alegerilor din 2020 și și-a încurajat susținătorii să ia cu asalt Dealul Capitoliului pentru a preveni certificarea victoriei lui Joe Biden.

Acesta este doar unul dintre cele 4 dosare penale cu care Trump se confruntă în timpul campaniei sale pentru recâștigarea Casei Albe. Cererea avocaților săi ca el să beneficieze de imunitate a fost respinsă deja de instanța inferioară la care este judecat cazul.

Însă o hotărâre asupra apelului formulat de echipa sa de apărare la curtea federală ar putea dura săptămâni sau chiar luni de zile, fiind de asemenea probabil ca avocații să conteste un aviz negativ la Curtea Supremă.

Luna trecută aceasta a respins deja o cerere a procurorului Smith privind o decizie imediată asupra speței.