Procesul de corupție intentat împotriva National Rifle Association (NRA) și a fostului său lider, Wayne LaPierre, va începe probabil luni la o instanță din Manhattan, la doar 3 zile după demisia neașteptată a lui LaPierre din fruntea organizației de lobby, relatează Reuters.

Wayne LaPierre, fostul sef al NRAFoto: SCOTT OLSON / Getty images / Profimedia

Letitia James, procurorul general al statului New York, a chemat în instanță NRA și pe LaPierre în august 2020, acuzând că organizația a deturnat milioane de dolari pentru a finanța luxuri pentru oficialii săi de top, printre care și șederi ale lui LaPierre la mai multe stațiuni de vacanță.

James a acuzat de asemenea oficiali ai NRA că nu au cerut aprobarea consiliului de administrație pentru măsuri și acțiuni în care s-au aflat în conflict de interes, precum și tranzacții ilicite în cadrul cărora au obținut contracte pentru apropiați ai lor.

Procurorii afirmă de asemenea că LaPierre și alți membri din conducerea NRA au luat măsuri împotriva avertizorilor de integritate din cadrul organizației care au încercat să semnaleze neregulile financiare.

James susține că acțiunile acestora au încălcat mai multe legi ale statului New York privind activitatea organizațiilor neguvernamentale.

Fondată în 1871, NRA este considerată una dintre cele mai influente organizații de lobby din Statele Unite. Ea a negat toate acuzațiile formulate împotriva sa la New York și a acuzat-o pe James că a luat la țintă organizația din motive politice.

James este o membră a Partidului Democrat, în timp ce NRA și grupările de lobby pro-arme din Statele Unite sunt apropiate în mod tradițional de Partidul Democrat. Fostul președinte republican Donald Trump este unul dintre susținătorii puternici ai NRA.

NRA, în vizorul unui proces de răsunet la New York

Selectarea juraților pentru proces a început pe 2 ianuarie, LaPierre luând parte din sala de judecată la aceasta. Este așteptat ca selecția să se încheie mai târziu în cursul zilei de luni, când ar putea fi formulate și primele pledoarii.

Procesul vine într-o perioadă dificilă pentru NRA, veniturile organizației diminuându-se cu 44% din 2016, în timp ce numărul de membri a scăzut cu aproape o treime comparativ cu 2018.

NRA a invocat „motive de sănătate” când a anunțat demisia subită a lui LaPierre cu 3 zile în urmă. Acesta a condus organizația din 1991, transformând-o într-un actor de forță pe scena politică americană care a obținut extinderea dreptului la portarmă, în pofida creșterii numărului de atacuri armate comise în Statele Unite.

LaPierre este unul dintre cei 3 oficiali de la NRA acuzați în acest proces, alături de John Frazer, secretarul și consilierul general al organizației, și Wilson Phillips, fostul director financiar al grupării de lobby.

Un al patrulea oficial, fostul adjunct al lui LaPierre, Joshua Powell, a ajuns vineri la un acord cu procurorii. El a admis că a folosit în mod nepotrivit fonduri ale NRA în beneficiul său și al familiei sale și a convenit să returneze 100.000 de dolari.