Forțele israeliene și-au intensificat miercuri bombardamentele asupra Fâșiei Gaza și au cerut civililor să părăsească o tabără de refugiați din nordul enclavei palestiniene, după ce războiul s-a extins în Liban, odată cu uciderea la Beirut a adjunctului liderului Hamas, notează Reuters.

Clădire distrusă de bombardamente israeliene în orașul Rafah din sudul GazaFoto: Abed Rahim Khatib / DPA / Profimedia

Israelul nu a confirmat și nici nu a infirmat că l-a ucis marți pe Saleh al-Arouri cu o lovitură de dronă în Beirut, capitala Libanului.

Dar purtătorul de cuvânt al armatei, contraamiralul Daniel Hagari, a anunțat că forțele israeliene se află într-o stare de alertă ridicată și sunt pregătite pentru orice scenariu.

Primul lider politic de rang înalt Hamas asasinat de când a început războiul

Asasinatul a fost un nou semn că războiul de aproape trei luni dintre Israel și Hamas se extinde în întreaga regiune, implicând Cisiordania ocupată, forțele Hezbollah de la granița dintre Liban și Israel și chiar și rutele maritime de la Marea Roșie.

Arouri, în vârstă de 57 de ani, care locuia în Beirut, a fost primul lider politic de rang înalt al Hamas care a fost asasinat de când Israelul a început ofensiva împotriva grupării militante ca răspuns la raidul mortal al acesteia asupra orașelor israeliene la 7 octombrie.

Hossam Badran, membru al politrucilor Hamas, a declarat într-un elogiu pentru Arouri: „Îi spunem ocupantului criminal (Israel) că bătălia dintre noi este deschisă".

Israelul îl acuza de mult timp că a orchestrat atacuri împotriva cetățenilor săi.

Dar un oficial Hamas a declarat că el s-a aflat, de asemenea, „în centrul negocierilor" purtate de Qatar și Egipt cu privire la rezultatul războiului din Gaza și la eliberarea ostaticilor israelieni deținuți de Hamas.

Ce va face Hezbollah după uciderea lui Arouri?

Șeful Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, ar urma să țină un discurs la Beirut miercuri după-amiază. Anterior, el a avertizat Israelul să nu comită asasinate pe teritoriul libanez, promițând într-un astfel de caz o „reacție severă".

Hezbollah, aliat al Hamas, schimbă aproape zilnic tiruri cu Israelul peste granița sudică a Libanului de la începutul războiului din Gaza.

Peste 100 de luptători Hezbollah și două duzini de civili au fost uciși pe teritoriul libanez, precum și cel puțin nouă soldați israelieni în Israel.

În urma uciderii lui Arouri, misiunea de menținere a păcii a ONU în Liban a declarat că este profund îngrijorată de posibilitatea unei escaladări „care ar putea avea consecințe devastatoare pentru oamenii de pe ambele părți ale frontierei".

„Vă aflați într-o zonă de luptă periculoasă”

Armata israeliană (IDF) a informat în raportul său zilnic că „luptele intense" cu militanții hamas continuă miercuri în Gaza, în orașul Khan Younis din sudul țării. IDF anunțase anterior că încearcă să elimine liderii Hamas din zonă.

Locuitorii și mass-media palestiniene au spus că forțele israeliene au bombardat tabăra de refugiați Al-Nusseirat din partea de nord a enclavei conduse de Hamas în cursul nopții și miercuri, distrugând câteva clădiri cu mai multe etaje.

De asemenea, avioanele israeliene au aruncat pliante deasupra Al-Nusseirat, ordonând oamenilor să părăsească șapte districte.

„Vă aflați într-o zonă de luptă periculoasă. Forțele de apărare israeliene operează intens în zona dumneavoastră de reședință. Pentru siguranța dumneavoastră, IDF vă îndeamnă să evacuați imediat această zonă și să plecați spre adăposturile recunoscute din Deir Al-Balah (vest)", se spune în pliantele distribuite.

Hamas: 22.313 palestineni au murit până acum

Avioanele de luptă și tancurile israeliene au intensificat, de asemenea, atacurile asupra taberei de refugiați Al-Bureij.

Aripa armată a Hamas a afirmat că a ucis 10 soldați israelieni în luptele din Al-Bureij și a lovit cinci tancuri și transportoare de trupe.

Armata israeliană a spus că numărul soldaților săi uciși de la prima sa incursiune în Gaza, la 20 octombrie, a ajuns la 177.

În tabăra de refugiați Al-Maghazi, oficiali din domeniul sănătății au declarat că cel puțin patru persoane au fost ucise într-un atac aerian israelian asupra unei case. Aceștia au mai spus că trei persoane au fost ucise într-un atac aerian asupra unei case din Rafah, în sudul Gaza.

Israelul afirmă că încearcă să evite rănirea civililor.

Dar numărul total de morți palestinieni înregistrat a ajuns la 22.313 până miercuri, dintre care 128 în ultimele 24 de ore, potrivit Ministerului Hamas al Sănătății din Gaza.