Parchetul general de la Kiev a declarat joi că suspectează că o unitate de elită a armatei ruse este responsabilă de executarea cu sânge rece a unor prizonieri de război ucraineni pe front, o faptă interzisă de tratatele internaționale, relatează Ukraîinska Pravda.

Parasutisti rusiFoto: Russian Defence Ministry / AP / Profimedia Images

Parchetul general al Ucrainei a anunțat miercuri că a deschis o anchetă cu privire la împușcarea a trei prizonieri de război de către trupele ruse în apropierea unei localități din Zaporojie. Anunțul procurorilor a venit după ce pe rețelele de socializare a apărut o înregistrare video care arată cum militarii ucraineni sunt împușcați în timp ce se predau.

„În acest moment putem confirma autenticitatea videoclipului. Am identificat personalul nostru militar care a fost ucis cu brutalitate. Mai mult, acum îi identificăm pe cei implicați în această infracțiune. Credem că Divizia 76 Aeropurtată a Federației Ruse este implicată în comiterea acestei infracțiuni. Dar verificăm aceste date acum”, a declarat Iuri Belousov, șeful departamentului pentru combaterea crimelor în conflicte armate din cadrul parchetului general al Ucrainei, pentru Radio Svoboda.

„Această divizie este cunoscută deja pentru crimele de război care au fost comise în Ucraina, în special în regiunea Kiev. Am început imediat ancheta, pe 16 decembrie a acestui an, de îndată ce informația a ajuns la organele de drept, chiar dacă în public a apărut doar recent”, a adăugat el.

Divizia 76 de Gărzi Aeropurtate își are baza în orașul Pskov din nord-vestul Rusiei, originile sale datând încă din al Doilea Război Mondial, când a primit titlul onorific de „Gărzi” pentru acțiunile sale în timpul Bătăliei de la Stalingrad.

Divizia de 76 de Gărzi Aeropurtate ar fi cea mai bună pe care o are Rusia

Încă din perioada sovietică armata rusă conferă titlul de „Gărzi” unităților militare care se disting pe câmpul de luptă. Inițial o unitate de infanterie, Divizia 76 a fost reconvertită în una de trupe aeropurtate după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, în timpul căruia a participat inclusiv la asaltul asupra Berlinului.

După căderea Uniunii Sovietice unitatea a participat la ambele războaie cecene, precum și la invazia rusă din Georgia. În războiul din Ucraina ea a participat inițial la ofensiva în direcția Kievului, fiind suspectată de comiterea masacrului de la Bucea.

La sfârșitul lunii august a acestui an ea a fost aruncată în luptă în sudul Ucrainei într-un moment în care părea că ofensiva de vară a Kievului va reuși să străpungă liniile defensive rusești.

„Se poate argumenta că este cea mai bună divizie a Rusiei și este relativ proaspătă”, nota la momentul respectiv analistul militar Rob Lee.

Înainte de aceasta, Diviza 76 de Gărzi Aeropurtate a mai fost desfășurată pe front fost în februarie anul acesta, când a participat la ofensiva rusească pentru a stabiliza situația de pe frontul din jurul orașului Kreminna din regiunea Lugansk.

Urmărește ultimele evoluții din a 673-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.