Atacul armat de la o universitate din Praga, Republica Cehă, soldat joi cu cel puțin cincisprezece morți, are puține precedente în Europa.

Serbia este în șoc după masacrul de la școala din BelgradFoto: ANDREJ ISAKOVIC / AFP / Profimedia

AFP ne prezintă principalele cazuri de atacuri armate care nu sunt legate de trorism în școli din ultimii 25 de ani.

SERBIA

La 3 mai anul acesta, opt elevi și îngrijitorul unei școli din centrul Belgradului au fost împușcați mortal de un elev de 13 ani. Șase copii și un profesor au fost, de asemenea, răniți.

Agresorul, care a sunat el însuși la poliție după incident, a fost arestat în curte și internat. Tatăl său, medic și proprietar al armei folosite, îl dusese de mai multe ori la un poligon de tir. Potrivit poliției, adolescentul „plănuia atacul de o lună”, făcând „o listă cu copiii pe care intenționa să-i ucidă”.

RUSIA -3 cazuri

La 20 septembrie 2021, la Universitatea din Perm (centrul Rusiei), un student în vârstă de 18 ani, îmbrăcat în negru și purtând o cască, a împușcat mortal șase persoane - patru femei și un bărbat cu vârste cuprinse între 18 și 26 de ani și un fost profesor în vârstă de 66 de ani - și a rănit alte 24 de persoane. El a fost rănit de poliție și arestat.

Cu câteva luni mai devreme, la 11 mai 2021, șapte copii și doi profesori au fost uciși într-un schimb de focuri de armă într-o școală din Kazan, capitala regiunii centrale Tatarstan. De asemenea, peste douăzeci de persoane au fost rănite.

Înarmat cu o pușcă obținută legal, Ilnaz Galiaviev, un fost elev al școlii în vârstă de 19 ani, a detonat un dispozitiv artizanal înainte de a deschide focul într-o clasă de elevi de clasa a patra.

Cu 20 de minute înainte de atac, el și-a anunțat intenția pe sistemul de mesagerie Telegram. A fost condamnat în aprilie 2023 la închisoare pe viață.

La 17 octombrie 2018, un elev în vârstă de 18 ani, Vladislav Rosliakov, a deschis focul în liceul tehnic în care studia la Kerch, în Crimeea (peninsulă ucraineană anexată de Rusia în 2014), omorând douăzeci de persoane (dintre care nouă minori) și rănind aproximativ patruzeci, înainte de a se sinucide.

Atacatorul, care obținuse în mod legal un permis de port-armă, trecând toate testele psihologice, a detonat de asemenea o bombă artizanală în școală.

GERMANIA - 2 cazuri

La 11 martie 2009, Tim Kretschmer, în vârstă de 17 ani, s-a dezlănțuit în fosta sa școală din Winnenden, în apropiere de Stuttgart (sud-vest). El a ucis cincisprezece persoane - nouă elevi, trei profesori și trei trecători - înainte de a se sinucide.

La 26 aprilie 2002, șaisprezece persoane, dintre care doisprezece profesori, o secretară, doi elevi și un polițist, au fost împușcate mortal la o școală secundară din Erfurt (est) de un maniac de 19 ani, care apoi s-a sinucis.

FINLANDA - 2 cazuri

La 23 septembrie 2008, un elev în vârstă de 22 de ani a ucis nouă elevi din clasa sa și un profesor la liceul profesional din Kauhajoki, un mic oraș din sud-vestul țării, înainte de a se sinucide. Cu o zi înainte, el fusese convocat de poliție pentru că postase pe YouTube un videoclip în care apărea trăgând cu un pistol automat.

La 7 noiembrie 2007, un tânăr în vârstă de 18 ani a împușcat mortal opt persoane, printre care directorul școlii și asistenta medicală de la un liceu din Jokela, la nord de Helsinki, înainte de a se sinucide.

Citește și: