14 persoane au fost ucise și 25 rănite într-un schimb de focuri de armă la Universitatea Carolină din centrul orașului Praga, potrivit BBC, The Guardian și Reuters. Poliția a precizat că atacatorul a fost „eliminat” și clădirea a fost evacuată.

Atac armat la o universitate in PragaFoto: Ivo Havranek/LOCALNEWSX/TMX / MEGA / The Mega Agency / Profimedia
  • Autorul masacrului a fost un student de 24 de ani de la Universitatea Carolină și nu există niciun indiciu privind un atac terorist, potrivit poliției cehe.
  • Ucigașul, denumit generic de presă David K., avea 24 de ani și era dintr-un sat situat la 21 km de Praga. De asemenea, tatăl suspectului a fost găsit mort în cursul zilei de astăzi, posibil ucis de acesta, potrivit BBC.
  • Poliția spune că tânărul ar fi scris pe contul său de Telegram că voia să moară și că s-ar fi inspirat în planurile sale din atacul armat din 7 decembrie în Bryansk, în sudul Rusiei, când o fată de 14 ani a venit cu o pușcă în școală și a ucis un coleg de clasă înainte de a se sinucide.
  • Ministrul de Interne al Republicii Cehe și șefii Poliției au declarat joi seară la o conferință de presă că ofițerii lucrează la teoria potrivit căreia trăgătorul de astăzi ar fi responsabil pentru moartea a două persoane, tată și fiică, săptămâna trecută în pădurea Klanovicky de lângă Praga, potrivit BBC.
  • Poliția a spus că bărbatul înarmat avea un „arsenal uriaș de arme și muniții” și i-a lăudat pe ofițeri pentru că au acționat rapid pentru a preveni alte decese.

Șeful poliției, Martin Vondrášek, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că sunt peste 15 morți și 24 de răniți, dar că este posibil ca acestea să nu fie cifrele finale. Autorul atacului a fost inspirat de atacuri armate similare din străinătate, a mai spus președintele poliției.

Atacatorul ar fi mers pe holurile universității și apoi a ieșit la un balcon și a început să tragă în plin în mulțime. Potrivit imaginilor, care nu sunt foarte clare, acesta ar fi avut asupra lui o armă de asalt cu lunetă.

LIVE TEXT

23:17 Atacatorul avea un „arsenal uriaș de arme și muniții”

La conferința de presă din această seară, ministrul de interne ceh Vit Rakusan a declarat că în clădirea universității au fost găsite un număr mare de arme. „Am fi putut avea zeci de victime fără un răspuns rapid al poliției”, a adăugat Rakusan.

23:00Atacatorul din Praga ar fi avut legătură cu două crime săptămâna trecută

Ministrul de Interne al Republicii Cehe și poliția au declarat joi seară la o conferință de presă că ofițerii lucrează la teoria potrivit căreia trăgătorul de astăzi ar fi responsabil pentru moartea a două persoane săptămâna trecută în pădurea Klanovicky de lângă Praga, potrivit BBC

22:17 Poliția cehă a anunțat că 14 persoane au fost ucise și 25 rănite în schimbul de focuri de armă care a avut loc joi la Universitatea Charles din Praga, reducând astfel cifra anterioară de peste 15 victime, potrivit AFP.

„În acest moment, pot confirma că au fost 14 victime ale acestei crime oribile și 25 de răniți, dintre care zece grav”, a declarat presei șeful poliției, Martin Vondrasek.

Nu este clar însă dacă atacatorul este trecut în rândul victimelor sau nu.

21:56Istoricul atacurilor armate din școlile din Europa din ultimii 25 de ani

21:11 Primarul orașului Praga, Bohuslav Svoboda, a declarat pentru televiziunea cehă: „Întotdeauna am crezut că acesta este un lucru care nu se poate întâmpla la noi. Acum se pare că, din păcate, lumea noastră se schimbă și aici și apare și problema individului înarmat".

20:43 „Nu există nicio justificare”: Premierul ceh se adresează cetățenilor după împușcăturile mortale

Într-un scurt discurs televizat în această seară, premierul ceh Petr Fiala a calificat atacul armat drept un „act oribil”:

„Dragi concetățeni, mă adresez vouă în aceste momente foarte dificile. Am fost cu toții profund afectați astăzi de vestea atacului tragic asupra Facultății de Arte din centrul orașului Praga. Nu există nicio justificare pentru acest act oribil. La fel ca mulți dintre voi, simt o tristețe profundă și dezgust în fața acestei violențe dezgustătoare. Încă o dată, îmi exprim sincerele condoleanțe celor dragi ale victimelor și le doresc însănătoșire grabnică tuturor celor răniți”

20:00Cum s-a desfășurat atacul armat pas cu pas:

Șeful poliției cehe, Martin Vondrášek, a declarat într-o conferință de presă că suspectul, un student în vârstă de 24 de ani de la Universitatea carolină, trebuia să plece de la casa sa din Hostoun, un mic oraș la vest de Praga, pentru a merge la școală.

Șeful poliției a descris modul în care s-au desfășurat evenimentele:

  • La ora 12:40, poliția a găsit corpul fără viață al tatălui său în casă.
  • Poliția a aflat apoi că suspectul trebuia să participe la o prelegere la universitate la ora 14:00, a mers acolo și a ordonat evacuarea clădirii respective. Cu toate acestea, suspectul s-a dus într-o altă clădire a universității, unde a deschis focul.
  • Poliția a primit primele informații despre acest atac la ora 14:59.
  • Primii ofițeri au ajuns la fața locului în câteva minute, iar o echipă Swat în 12 minute.
  • La ora 15:20, poliția a primit informația că trupul fără viață al atacatorului se afla pe un pervaz al clădirii.
  • Deși atacatorul pare să se fi sinucis, polițiștii au tras și focuri de armă, astfel că nu este clar care a fost cauza imediată a morții suspectului.
  • Poliția spune că tânărul ar fi scris pe contul său de Telegram că voia să moară și că s-ar fi inspirat în planurile sale din atacul armat din 7 decembrie în Bryansk, în sudul Rusiei, când o fată de 14 ani a intrat cu o pușcă în școală și și-a ucis un coleg de clasă înainte de a se sinucide.

19:34Cine este tânărul care a comis măcelul de la Praga. Tatăl său a fost găsit mort

Tatăl atacatorului a fost găsit mort joi dimineață

19:20„Corpul neînsuflețit” al atacatorului a fost găsit la universitate, spune șeful poliției.

19:17Tatăl atacatorului a fost găsit mort în această dimineață

Poliția a declarat că ucigașul era un tânăr de 24 de ani dintr-un sat situat la 21 km de Praga. De asemenea, poliția a mai spus că tatăl suspectului a fost găsit mort în cursul zilei de astăzi, potrivit BBC

19:14Nu există niciun indiciu privind un atac terorist

În cadrul briefingului de presă, ministrul ceh de interne Vít Rakušan a declarat că „nu există niciun indiciu că acest masacru are vreo legătură cu terorismul internațional”.

18:58Atacatorul era un student universitar, potrivit poliției

Autorul masacrului de astăzi a fost un student de 24 de ani de la Universitatea Carolină, potrivit poliției cehe.Șeful poliției, Martin Vondrášek, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că sunt peste 15 morți și 24 de răniți, dar că este posibil ca acestea să nu fie cifrele finale. Autorul atacului a fost inspirat de atacuri armate similare din străinătate, a mai spus președintele poliției, citat de The Guardian.

18:30Numărul celor uciși a crescut la 11 - inclusiv atacatorul - și nouă răniți grav, a anunțat departamentul serviciilor de urgență din capitala cehă pe platforma de socializare X, potrivit Reuters

Atacatorul ar fi studentul ceh David Kozák

18:16Într-o postare pe X, fostul Twitter, președintele ceh, Petr Pavel, se declară „șocat de evenimentele” de la Praga și își exprimă „sincerele condoleanțe familiilor și rudelor victimelor”.De asemenea, el le mulțumește locuitorilor din Praga pentru că „au respectat instrucțiunile forțelor de securitate”.

18:15Potrivit unui site ceh, atacatorul ar fi studentul David Kozák, pe care poliția îl căuta în legătură cu un caz de moarte violentă într-un sat din regiunea Kladno. Ulterior, s-ar fi dovedit că bărbatul căutat este atacatorul care a ucis 10 persoane și a rănit zeci de alte persoane la Facultatea de Filosofie din Praga în cursul după-amiezii.

Informația nu a fost confirmată de autorități

18:10 Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a transmis condoleanțe poporului ceh.

18:04 Nu există un pericol iminent, a declarat ministrul ceh de interne Vít Rakušan pentru ČT24. Ministrul le-a cerut cetățenilor să urmeze instrucțiunile poliției și a spus că nu va specula în acest stadiu cu privire la numărul de morți și răniți.

17:56Televiziunea cehă a difuzat imagini cu studenții care sunt evacuați.

17.45 Televiziunea cehă anunță că 10 persoane au fost ucise în schimbul de focuri care a avut loc astăzi la Praga.

Atacatorul a fost eliminat

17:37Alți studenți ar fi ales soluții extreme de a evita masacrul.

17:34 Un jurnalist care studia la Praga a împărtășit o fotografie cu modul în care studenții s-au baricadat în timp ce așteptau să fie evacuați, potrivit The Guardian.

17:30 Invocând „evenimentele tragice de la Facultatea de Filosofie”, premierul ceh, Petr Fiala, și-a anulat planurile și se întoarce în capitală.

17:25 Poliția confirmă că atacatorul a fost eliminat. Nu este clar însă dacă atacatorul s-a sinucis și a căzut în gol de la balcon sau a fost împușcat de poliție căzând apoi.

„Dintr-o dată am auzit împușcături”, a declarat un martor care a spus că se afla la fața locului pentru postul de știri ceh Mlada Fronta Dnes.

Universitatea Carolină este situată în orașul vechi din Praga.

Universitatea le spune angajaților să „stea pe loc”

Universitatea a transmis personalului, într-un e-mail, să „rămână pe loc” și să încuie ușile, în urma unui raport privind un schimb de focuri de armă la una dintre clădirile sale din Praga.

„Rămâneți pe loc, nu plecați nicăieri, dacă sunteți în birouri, încuiați-le și puneți mobila în fața ușii, stingeți luminile”, se arată într-un e-mail adresat personalului de la Facultatea de Filosofie a Universității Carolină, consultat de Reuters.

Poliția cehă a anunțat joi că există un număr nespecificat de morți și răniți la locul unui schimb de focuri la Universitate.