Un nou sondaj de opinie realizat în fâșia Gaza și Cisiordania arată că majoritatea covârșitoare a palestinienilor consideră că decizia de a ataca Israelul a fost „corectă”, dar că aceștia se opun uciderii femeilor și copiilor israelieni, relatează CNN.

Palestinieni din Cisiordania impartind ajutoare primiteFoto: SAID KHATIB / AFP / Profimedia

Sondajul a fost realizat de către Centrul Palestinian pentru Politici și Cercetări Sociologice (PCPSR), 481 de persoane fiind intervievate în persoană în fâșia Gaza și alte 750 în Cisiordania. În Gaza datele au fost colectate după ce a intrat în vigoare armistițiul dintre Hamas și Israel.

Sondajul cu o marjă de eroare de 4 puncte procentuale a descoperit că aproape 3 sferturi (72%) din palestinieni consideră că decizia Hamas de a-și lansa atacul asupra Israelului în data de 7 octombrie a fost „corectă”. Mai puțin de un sfert (22%) spun că ea a fost incorectă.

Khalil Shikaki, directorul PCPSR, atrage însă atenția că acest lucru nu înseamnă și că palestinienii susțin automat atrocitățile comise de organizația teroristă.

Însă, potrivit acestuia, „palestinienii cred că diplomația și negocierile nu mai sunt opțiuni pe care să le aibă la dispoziție și că doar violența și lupta armată sunt mijloacele prin care poate fi pus capăt asediului și blocadei din Gaza și, la modul general, ocupației israeliene”.

Aproape 80% din cei care au participat la sondaj au răspuns că uciderea unor femei și copii în locuințele lor constituie o crimă de război și un procent și mai mare (85%) afirmă că nu au văzut înregistrări video transmise de mass-media internațională cu atrocități comise de Hamas.

Acest procent explică în mare măsură și de ce doar 10% din persoanele intervievate sunt de părere că Hamas a comis crime de război pe 7 octombrie.

Susținerea pentru Hamas a explodat în Cisiordania condusă de Autoritatea Palestiniană

Shikaki afirmă că, într-o măsură considerabilă, opinia pe care și-au format-o palestinienii cu privire la evenimente este deformată de mass-media pe care o consumă. El spune însă că un alt factor ar putea fi dorința de a nu ști foarte multe pentru a putea păstra opțiunea dezmințirii plauzibile. Sociologul spune că acesta este un lucru util în perioade de stres și durere.

O altă constatare a sondajului este că în Cisiordania susținerea pentru Hamas a crescut de aproape 4 ori între septembrie și decembrie 2023, de la 12% la 44%, o situație pe care Shikaki o explică prin creșterea numărului atacurilor violente comise aici de coloniștii israelieni împotriva palestinienilor.

Însă și în fâșia Gaza susținerea pentru Hamas a crescut ușor, de la 38% la 42% în același interval de timp, în pofida bombardamentelor israeliene devastatoare care au urmat atacului din 7 octombrie.

În schimb, susținerea pentru Fattah, partidul secular-naționalist al lui Mahmud Abbas care conduce Cisiordania prin intermediul Autorității Palestiniene, a scăzut de la 26% la 17% în ultimele 3 luni. Acest lucru se datorează, printre altele, faptului că Autoritatea Palestiniană este văzută drept o colaboratoare a Israelului.

„Susținerea pentru Abbas însuși este și mai mică - de fapt atât de mică încât el este văzut ca fiind aproape în întregime discreditat”, conchide CNN.