Mama unui ostatic ucis din greșeală de soldații israelieni (IDF) a spus batalionului implicat că nu a fost vina lor, potrivit guvernului israelian, citat de Sky News.

Soldați israelieni la granița cu Fâșia GazaFoto: Tsafrir Abayov / AP / Profimedia

Iris Haim, al cărei fiu Yotam a fost confundat cu un luptător Hamas și împușcat alături de alți doi ostatici vineri, a declarat că soldații au făcut „ceea ce trebuia” în acel moment, a relatat NBC.

„Nu ezitați nicio clipă - dacă vedeți un terorist, nu vă gândiți că ați ucis în mod deliberat un ostatic”, le-a spus Iris Haim celor din batalion, potrivit unui comunicat al guvernului.

„Trebuie să vă protejați pe voi înșivă, pentru că doar așa veți putea să ne protejați pe noi”, a spus ea adăugând: „Nu este vina nimănui - cu excepția Hamas, fie ca numele și memoria lor să fie șterse de pe fața pământului.”

Doamna Haim a încheiat prin a invita batalionul să o viziteze pe ea și familia ei, spunând că „niciunul dintre noi nu vă judecă sau nu este supărat pe voi”.

Cum a fost posibil ca Armata Israelului să ucidă trei ostatici israelieni?

Cei trei ostatici israelieni ucişi din greşeală în Gaza de către forţele israeliene nu aveau cămăşi pe ei şi ţineau în mână un steag alb, arată primele verificări făcute în acest caz, a declarat sâmbătă un oficial militar citat de Reuters.

Incidentul a avut loc într-o zonă în care au loc lupte intense, iar militanţii Hamas operează în ţinută civilă şi folosesc tactici de disimulare, a susținut oficialul citat.

Un soldat israelian i-a văzut pe ostatici ieşind la zeci de metri distanță de forţele israeliene, în zona Shejaiya, și a strigat „terorişti!” către ceilalți militari, declanșând focul asupra bărbaților.

„Toţi erau fără cămăşi şi aveau un băţ cu o cârpă albă pe el. Soldatul s-a simțit ameninţat şi a deschis focul. A spus că sunt terorişti, iar ei (soldații israelieni) au deschis focul. Doi dintre bărbați au fost ucişi imediat”, a declarat oficialul militar citat de Reuters și The Guardian.

Cel de-al treilea ostatic a fost rănit şi s-a retras într-o clădire din apropiere, unde a cerut ajutor în ebraică. „Imediat, comandantul batalionului a emis un ordin de încetare a focului, dar din nou s-a tras spre al treilea și a murit și el”, a adăugat oficialul israelian.

„SOS”

Zilele trecute, când au apărut imagini cu presupuşi membri Hamas luați prizonieri de către soldaţii israelieni, aceştia erau dezbrăcaţi, iar armata spunea că în felul acesta se asigură că nu au explozibili asupra lor.

Oficialul israelian care a prezentat primele concluzii ale anchetei a spus sâmbătă că este posibil ca cei trei ostatici să fi fost abandonaţi sau să fi evadat. La câteva sute de metri de locul unde au fost ucişi din greşeală, se afla o clădire pe care era inscripţionat mesajul „SOS”.

Pe clădire, pe care soldaţii au reperat-o miercuri, mai scria cu spray „Ajutor, trei ostatici”. Soldaţii au crezut la momentul respectiv că era o capcană, dar acum armata investighează o posibilă legătură cu incidentul de vineri.

Citește și: