Șeful Armatei isreliene, generalul Herzi Halevi, a avut o primă reacție, sâmbătă, după ce trupele sale au ucis cu o zi în urmă trei ostatici israelieni în Fâșia Gaza, el spunând că IDF „poartă responsabilitatea” pentru acest incident și că „va face totul pentru a preveni reapariția unor astfel de cazuri în lupte”, scrie The Times of Israel.

Generalul-locotenent Herzi Halevi (centru)Foto: IDF / UPI / Profimedia
  • „Incidentul în care soldații IDF i-au ucis din greșeală pe Yotam Haim, Alon Shamriz și Samar Talalka este un eveniment dificil și dureros.
  • Cei trei ostatici care au supraviețuit șaptezeci de zile infernale s-au îndreptat spre soldații IDF și au fost uciși de focul forțelor noastre.
  • Soldații IDF și comandanții lor din Fâșia Gaza nu își doresc nimic mai mult decât să salveze în viață ostaticii. Nu am reușit în acest caz. Simțim durerea profundă a familiilor pentru moartea ostaticilor”, a transmis Halevi într-un mesaj video.

Șeful Armatei israeliene a spus că IDF și el, în calitate de comandant, sunt „responsabili pentru ceea ce s-a întâmplat” și vor „face totul pentru a preveni reapariția unor astfel de cazuri în continuarea luptelor”.

„O decizie de o fracțiune de secundă poate duce la viață sau la moarte”, a spus Halevi.

„Focul asupra ostaticilor a fost deschis sub presiune”

Șeful Armatei israeliene a încercat să explice că cei trei ostatici nu purtau cămăși, că aveau un steag alb, improvizat, și că soldații săi au tras în ei „sub presiune”.

  • „Au fost împușcați contrar reglementărilor privind focul deschis. Este interzis să tragi în cei care ridică un steag alb și care cer să se predea. Dar această împușcătură a fost efectuată în timpul luptei și sub presiune”, spune Halevi.

Potrivit generalului israelian, IDF a finalizat o investigație preliminară asupra incidentului și a trimis noi protocoale cu reguli forțelor terestre.

  • „Pot exista situații în care ostaticii evadează sau sunt abandonați în timpul luptei, iar noi avem datoria și responsabilitatea să-i salvăm în viață. (...) Trupele noastre luptă de șaptezeci de zile în Gaza și pe alte fronturi, cu curajul și hotărârea de a apăra Israelul.
  • Am ieșit să luptăm pentru a distruge inamicul de peste graniță și pentru a returna ostaticii acasă. Fără lupte hotărâte, nu vom putea returna ostaticii și nu vom putea readuce siguranța în comunitățile de la granița Gazei.
  • Trebuie să continuăm lupta cu putere, fără să ne abatem de la obiectivele sale”, a adăugat șeful Armatei israeliene.

Amintim că Armata israeliană a anunțat vineri seara că Yotam Haim, Alon Shamriz şi Samer El-Talalqa - toţi tineri, cu vârste de până în 30 de ani - au fost împuşcaţi în timpul unor operaţiuni într-un cartier din oraşul Gaza. Cei trei se aflau printre cele aproximativ 240 de persoane luate ostatice în timpul raidurilor Hamas din 7 octombrie din Israel, în care au murit, de asemenea, 1.200 de persoane. Ei au fost confundaţi cu terorişti Hamas şi au fost consideraţi o ameninţare.

CITEȘTE ȘI: Cum a fost posibil ca Armata Israelului să ucidă trei ostatici israelieni. Primele concluzii ale anchetei