​Rusia l-a convocat marţi pe ambasadorul Finlandei pentru a-şi exprima opoziţia faţă de un nou acord de apărare care acordă Statelor Unite acces larg în vecinătatea frontierei comune, acuzând că acesta „amenință securitatea Federației Ruse”, relatează Reuters și Agerpres.

MAE rus: Purtătoarea de cuvânt Maria Zaharova și ministrul Serghei LavrovFoto: Alexander Shcherbak / Sputnik / Profimedia

Ambasadorului i s-a spus că Moscova „nu va lăsa fără răspuns acumularea potenţialului militar al NATO la graniţa noastră, care ameninţă securitatea Federaţiei Ruse, şi va lua măsurile necesare pentru a contracara deciziile agresive ale Finlandei şi aliaţilor săi din NATO”, potrivit purtătoarei de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, citată într-un comunicat remis presei.

Finlanda a devenit în acest an cel mai nou membru al Alianţei Nord-Atlantice conduse de SUA, ca răspuns la invazia rusă din Ucraina, începută în februarie 2022.

Kremlinul a spus că acordul dintre Finlanda și SUA reprezintă o „amenințare evidentă”

Acordul cu Statele Unite anunțat luni de guvernul finlandez este menit să permită acces militar rapid şi ajutor pentru Finlanda în caz de conflict, au declarat oficiali înainte de anunţ.

Acordul enumeră 15 facilităţi şi zone din Finlanda la care armata americană va avea acces neîngrădit şi unde poate stoca, de asemenea, echipamente militare şi muniţie, inclusiv patru baze aeriene şi un port militar.

Statele Unite au acorduri similare cu multe ţări din Europa de Est, amintește Reuters. Kremlinul a transmis vineri că pactul „va reprezenta o ameninţare evidentă pentru noi” şi va duce la tensiuni cu Helsinki.