Producătorul suedez de electrocasnice Electrolux a anunțat că va crea o echipă de lucru însărcinată cu reducerea impactului atacurilor maritime asupra transporturilor sale care trec prin Marea Roșie, relatează Reuters și Yahoo Finance.

Masini de spalat ElectroluxFoto: Panther Media GmbH / Alamy / Profimedia Images

Printre sarcinile echipei create în cadrul companiei suedeze se vor număra identificarea transporturilor susceptibile a fi atacate din cauza momentului în care ar urma să treacă prin Marea Roșie și găsirea unor rute alternative, dacă este cazul.

Atacurile recente ale rebelilor Houthi din Yemen, aliați ai Iranului, au perturbat puternic comerțul internațional prin cea mai scurtă rută de transport între Asia și Europa.

În jur de 15% din traficul maritim mondial trece prin această rută. Electrolux a lucrat cu companii de transport precum Maersk și CMA, ambele suspendându-și livrările prin Marea Roșie după ce rachete au fost trase asupra navelor lor.

Anunțul privind crearea echipei de lucru care să prevină atacurile, făcut luni seara de Electrolux, a venit după ce mai devreme în cursul zilei de ieri o navă petrolieră norvegiană, M/V Swan Atlantic, a fost lovită de un „obiect neidentificat” în Marea Roşie.

„Din fericire, membrii echipajului indian nu au fost răniţi şi, potrivit acestora, nava a suferit avarii limitate”, a declarat într-un comunicat armatorul norvegian Inventor Chemical Tankers, adăugând că petrolierul, care călătorea din Franţa continentală spre Réunion, nu avea nicio legătură cu Israelul.

Rebelii Houthi au lansat o serie de atacuri cu drone şi rachete împotriva navelor din Marea Roşie, susţinând că acţionează în semn de solidaritate cu palestinienii din Fâşia Gaza, care sunt supuşi bombardamentelor israeliene. Unele dintre atacurile rebelilor Houthi au vizat teritoriul Israelului.

Incidentul de luni a coincis cu vizita în regiune a secretarului american al apărării, Lloyd Austin, care va avea drept subiect principal securitatea maritimă.

Sosind luni în Bahrain, acesta urma să discute despre „eforturile SUA de a reuni coaliţii multilaterale pentru a răspunde la agresiunile pe mare care ameninţă transportul maritim şi economia globală”, potrivit unui comunicat al Departamentului american al Apărării publicat în weekend.

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din fâșia Gaza LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.