Consiliul de Securitate al ONU urmează să se întrunească marți pentru a vota un apel la încetarea focului în Gaza.

Fotografie făcută în sudul Israelului arată o explozie care luminează cerul în timpul unei lovituri israeliene asupra Fâșiei Gaza în 19 noiembrie 2023Foto: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP / Profimedia

Votul a fost amânat pentru a acorda mai mult timp diplomaților să răspundă obiecțiilor SUA la formularea proiectului de rezoluție. SUA au spus că nu pot susține o „încetare a ostilităților”, dar ar putea accepta o „suspendare a lor”.

Țările arabe care negociază textul au spus că au fost încurajate să vadă că Casa Albă aparent încearcă să găsească o formulare pe care să o susțină – spre deosebire de se opune prin veto pur și simplu.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a purtat discuții cu oficiali israelieni, inclusiv cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu și cu omologul său Yoav Gallant, luni la Tel Aviv. Discuțiile s-au concentrat asupra trecerii Israelului de la operațiunile aeriene și terestre pe scară largă în Fâșia Gaza la o strategie axată pe țintirea precisă a liderilor Hamas, a spus oficialul american.

Forțele israeliene au forțat civilii palestinieni strămutați care se adăpostesc la spitalul al-Ahli din orașul Gaza să evacueze instituția și au arestat personalul medical, potrivit rapoartelor.

SUA și-au exprimat îngrijorarea Israelului după ce o mamă și o fiică ar fi fost ucise de un lunetist militar israelian într-o biserică din orașul Gaza, a spus Casa Albă. Cele două femei au fost ucise sâmbătă în parohia Sfânta Familie din orașul Gaza, potrivit Patriarhiei Ierusalimului. IDF neagă responsabilitatea pentru decese.

SINTEZA ZILEI

  • Operațiunea terestră a Israelului se va „extinde la zone suplimentare” din Fâșia Gaz
  • Jihadul Islamic a difuzat o înregistrare video cu doi ostatici israelieni în viață în Gaza
  • Votul ONU privind încetarea focului în Gaza a fost amânat după ce SUA a tras de timp
  • Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, merge în Egipt miercuri pentru discutarea unei încetări a focului
  • Cipru zădărnicește un presupus complot iranian de a ucide israelieni, într-o operațiune comună cu Mossadul
  • SUA anunță un nou set de sancțiuni împotriva a 10 entități și patru persoane din spatele producției de drone iraniene
  • Armata israeliană a anunţat marţi deschiderea unei anchete după moartea în detenţie a mai multor palestinieni arestaţi în Fâşia Gaza de la începutul războiului cu Hamas
  • Războiul dintre Israel și Hamas nu are „cu siguranță” un impact pozitiv asupra Ucrainei, a declarat Volodimir Zelenski.

Urmărește LIVE războiul Israel-Hamas, ziua a 74-a, pe HotNews.ro:

01.33 Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, merge în Egipt miercuri pentru discutarea unei încetări a focului

Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, urmează să călătorească miercuri în Egipt pentru discuţii privind încetarea focului în Fâşia Gaza şi un schimb de prizonieri palestinieni cu Israelul, a declarat marţi o sursă din cadrul mişcării islamiste, informează AFP.

Cu sediul în Qatar, Haniyeh se va deplasa miercuri în Egipt, în fruntea unei delegaţii Hamas ”la nivel înalt”.

În Egipt va purta discuţii cu şeful serviciilor secrete egiptene, Abbas Kamel, cu privire la oprirea agresiunii şi a războiului pentru a pregăti un acord de eliberare a prizonierilor şi încheierea asediului impus Fâşiei Gaza”, a declarat sursa pentru AFP.

01:09 Cipru zădărnicește un presupus complot iranian de a ucide israelieni, într-o operațiune comună cu Mossadul

Cipru a dejucat un presupus complot iranian care viza oameni de afaceri israelieni prin arestarea a doi solicitanți de azil iranieni care erau în contact cu un alt iranian asociat cu Garda Revoluționară, afirmă un oficial cipriot.

Oficialul a declarat pentru Associated Press că cei doi bărbați iranieni se află în custodia poliției din 3 noiembrie și că sunt în curs de desfășurare procedurile pentru deportarea lor.

Oficialul, care vorbește sub rezerva anonimatului deoarece nu are voie să vorbească public despre chestiuni de securitate națională, spune că reținerea suspecților a fost punctul culminant al unei operațiuni comune cu serviciul de securitate Mossad din Israel.

00:10 Jihadul Islamic a difuzat o înregistrare video cu doi ostatici israelieni în viață în Gaza

Organizația palestiniană Jihadul Islamic a difuzat marți o înregistrare video în care se văd doi ostatici israelieni, încă în viață, dintre cei 129 de ostatici care sunt încă reținuți în Fâșia Gaza de la atacul din 7 octombrie de pe teritoriul israelian, potrivit AFP.

Aparent vorbind sub constrângere, cei doi, în clipuri separate, sunt auziți avertizând că ar putea muri în orice moment din cauza loviturilor forțelor militare israeliene.

Operațiunea terestră a Israelului se va „extinde la zone suplimentare” din Fâșia Gaza

23:40 Votul ONU privind încetarea focului în Gaza a fost amânat după ce SUA a tras de timp

Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite, format din 15 membri, urma să voteze inițial luni o rezoluție elaborată de Emiratele Arabe Unite.

Însă aceasta a fost amânată în repetate rânduri, deoarece diplomații spun că Emiratele Arabe Unite și SUA se luptă să ajungă la un acord asupra limbajului care să citeze încetarea ostilităților și o propunere de a institui o monitorizare a ajutorului din partea ONU.

Diplomații au declarat că SUA doresc să atenueze limbajul care „solicită suspendarea urgentă a ostilităților pentru a permite accesul umanitar sigur și neîngrădit, precum și măsuri urgente pentru o încetare durabilă a ostilităților".

Votul este acum așteptat să aibă loc miercuri dimineață.

22:49 SUA anunță un nou set de sancțiuni împotriva a 10 entități și patru persoane din spatele producției de drone iraniene

Departamentul Trezoreriei SUA anunță un nou lot de sancțiuni împotriva a 10 entități și patru persoane fizice cu sediul în Iran, Malaezia, Hong Kong și Indonezia, despre care spune că se află în spatele producției de drone iraniene.

Rețeaua a facilitat achiziția de piese de drone în valoare de sute de mii de dolari pentru Corpul Gardienilor Revoluției Islamice și pentru programul său de drone, precizează Departamentul Trezoreriei într-un comunicat.

„Producția ilicită și proliferarea de către Iran a UAV-urilor (vehicule aeriene fără pilot) mortale către teroriștii susținuți din Orientul Mijlociu și către Rusia continuă să exacerbeze tensiunile și să prelungească conflictele, subminând stabilitatea", afirmă subsecretarul pentru terorism și informații financiare, Brian Nelson.

21:12 Operațiunea terestră a Israelului se va „extinde la zone suplimentare” din Fâșia Gaza, a declarat ministrul apărării al țării.

Într-o declarație consultată de The Times of Israel, biroul lui Yoav Gallant a declarat că Khan Younis, în sudul Fâșiei Gaza, a „devenit noua capitală a terorii”.

„Nu vom renunța la acțiunile noastre acolo până când nu vom ajunge la înalții oficiali Hamas”, se arată în declarație. În declarație, Gallant a adăugat că „operațiunea terestră se va extinde în zone suplimentare”.

Mai mulți palestinieni arestați în Gaza de armata israeliană au murit în detenție

20:54 Războiul dintre Israel și Hamas nu are „cu siguranță” un impact pozitiv asupra Ucrainei, a declarat Volodimir Zelenski.

Vorbind cu reporterii în această după-amiază, liderul ucrainean a declarat că ceea ce se întâmplă în Orientul Mijlociu este o „tragedie”, dar a adăugat: „rebuie să recunoaștem, de asemenea, că avem un război în toată regula.”, potrivit Sky News.

El a declarat că Rusia a avut „anumite succese pe plan diplomatic, deoarece unele țări încep să pună în balanță cui ar trebui să acorde prioritate [pentru sprijinul lor] - Ucrainei sau Israelului”. „Acest lucru cu siguranță nu are un impact pozitiv asupra Ucrainei”, a spus el.

19:40 Armata israeliană a anunţat marţi deschiderea unei anchete după moartea în detenţie a mai multor palestinieni arestaţi în Fâşia Gaza de la începutul războiului cu Hamas, scrie AFP.

Palestinienii erau ţinuţi în detenţie la baza militară de la Sde Teiman, în apropiere de Beersheva (sud), unde fuseseră transferaţi după ce au fost arestaţi împreună cu alte sute, potrivit cotidianului israelian Haaretz. Acesta scrie că, la Sde Teiman, deţinuţii „sunt legaţi la ochi şi încătuşaţi în cea mai mare parte din timp, iar luminile rămân aprinse toată noaptea!

Un purtător de cuvânt al armatei a indicat pentru AFP că este în curs o anchetă cu privire la „decese de terorişti în centrele de detenţie militare”, fără a preciza numărul acestora sau circumstanţele morţii lor.

19:26 Consiliul de Securitate al ONU ar putea amâna din nou votul unei rezoluții privind încetarea ostilităților în Gaza, conform Al Jazeera.

Votul era programat luni, dar a fost amânat pentru marți, după ce SUA au transmis că nu pot susține o referire la „încetarea ostilităților” în proiectul de rezoluție.

Votul va fi probabil din nou amânat acum, relatează Al Jazeera, citând surse.

Hamas a reluat lansările de rachete asupra Israelului

19:42 SUA cere Chinei să joace un rol în stoparea atacurilor Houthi

SUA ar saluta rolul constructiv al Chinei în încercarea de a preveni atacurile rebelilor houthi din Yemen asupra transportului maritim internațional, a declarat în ultimele momente un oficial al Departamentului de Stat, potrivit Sky News.

În cadrul unei ședințe zilnice, purtătorul de cuvânt Matthew Miller a declarat că secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, i-a spus diplomatului de top al Chinei, Wang Yi, într-o convorbire telefonică recentă, că atacurile dăunează intereselor fiecărei țări, inclusiv ale SUA și Chinei.

19:13 Militanţii Hamas au reluat marţi lansările de rachete din Fâşia Gaza asupra unor ţinte israeliene, în timp ce bilanţul morţilor palestinieni raportat în Gaza de la izbucnirea ostilităţilor în octombrie a urcat spre 20.000, scrie DPA, conform Agerpres.

În oraşul de coastă Tel Aviv a fost declanşată sirena pentru raid aerian pentru prima dată după câteva zile, a declarat armata israeliană. Nu au existat iniţial informaţii despre victime.

Brigăzile al-Qassam, aripa armată a mişcării islamiste Hamas, şi-au asumat responsabilitatea pentru lansările de rachete.

Potrivit estimărilor oficiale, peste 12.500 de rachete au fost trase spre Israel de la începutul războiului în Gaza la 7 octombrie, când palestinieni înarmaţi au lansat un atac la scară largă fără precedent peste graniţa israeliană.

La graniţa de nord a Israelului, armata israeliană a anunţat că a atacat ţinte în Libanul vecin, după ce o rachetă trasă de acolo a căzut pe un teren deschis în oraşul de graniţă israelian Metulla.

Locul de lansare a fost lovit de artilerie şi "mai multe zone din Liban", a spus armata.

19.04 Premierul Benjamin Netanyahu se întâlnește în prezent cu 15 reprezentanți ai familiilor ostaticilor luați de Hamas, la sediul militar Kirya al IDF din Tel Aviv, scrie The Times of Israel.

Familiile cu care se întâlnește Netanyahu au fost alese de către trimisul Netanyahu, Gal Hirsch, coordonatorul israelian însărcinat cu ostatici şi persoane date dispărute, criticat dur pentru atitudinea sa.

Decizia de a permite ca doar 15 persoane să participe la întâlnire a înfuriat familiile ostaticilor, care spun că cer de zile întregi să vorbească cu Netanyahu și sunt ignorate.

18:35 Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au suspendat mai mulți soldați care au fost filmați în timp ce fumau și făceau glume în fața unor palestinieni reținuți și legați la ochi în Cisiordania ocupată, scrie Associated Press, conform The Guardian.

Imaginile arată soldați israelieni râzând și mâncând, în timp ce cel puțin șapte palestinieni stau legați la ochi în Jenin.

Un purtător de cuvânt al Armetei israeliene (IDF) a spus că comportamentul soldaților a fost „deplorabil, în contrast puternic cu valorile IDF”, iar militarii respectivi au fost suspendați, după ce au fost audiați disciplinar.

Isaac Herzog: Israelul este pregătit să intre într-un nou armistiţiu în Gaza

18:01 Papa Francisc spune că israelienii și palestinienii se confruntă cu „durere și doliu” în perioada Crăciunului, în timp ce războiul din Gaza continuă, scrie The Guardian.

„Pentru locuitorii Țării Sfinte se profilează un Crăciun de durere și doliu. Nu vrem să-i lăsăm singuri. Să fim alături de ei în rugăciune și ajutor. Suferința din Betleem este o rană deschisă pentru Orientul Mijlociu și întreaga lume”, a scris Papa Francisc pe platforma X.

17:34 Un nou sondaj al Institutului pentru Democrație din Israel arată că peste două treimi dintre israelieni (69%) cred că alegerile ar trebui să aibă loc de îndată ce războiul se încheie, conform The Times of Israel.

Pe fondul protestelor internaționale și al criticilor publice împotriva Israelului pentru conduita sa în război, 62% dintre cei chestionați cred că acest lucru se datorează antisemitismului și urii față de Israel, în timp ce doar 7,5% cred că victimele civile și distrugerile provocate în Gaza sunt motivul, mai arată sondajul.

17:15 Preşedintele israelian, Isaac Herzog, a declarat marţi că Israelul este pregătit să intre într-un nou armistiţiu în Gaza pentru a recupera ostaticii deţinuţi de Hamas şi pentru a permite ca mai mult ajutor să ajungă în enclava palestiniană asediată, scrie Reuters.

„Israelul este pregătit pentru o nouă pauză umanitară și ajutor umanitar suplimentar pentru a permite eliberarea ostaticilor. Și responsabilitatea revine în totalitate lui Sinwar (n.r. - liderul Hamas, Yahya Sinwar) și altor lideri Hamas”, a declarat Herzog, al cărui rol public este în mare parte formal, potrivit biroului său.

Șeful unui spitalul din nordul Gaza a susținut la interogatoriu că centrul medical ar fi fost preluat de Hamas și ar fi găzduit un ostatic

17:00 Ahmed Kahlot, directorul Spitalului „Kamal Adwan” din Jabaliya, a spus, într-un interogatoriu al agenției israeliene de securitate Shin Bet, că spitalul său din nordul Gazei ar fi fost transformat într-o unitate militară sub controlul Hamas și că la un moment dat acolo a fost dus și un soldat răpit, scrie Times of Israel.

În imaginile publicate marți de Shin Bet și de ARmata israeliană (IDF), directorul spitalului „Kamal Adwan” le spune forțelor israeliene că Hamas avea birouri în interiorul spitalului și l-a folosit ca bază pentru activități operaționale.

Potrivit lui Kahlot, care este el însuși locotenent colonel în Hamas din 2010, aproximativ 16 membri ai personalului spitalului – inclusiv medici, asistente și paramedici – sunt, de asemenea, agenți Hamas care servesc în Brigăzile al-Qassam, aripa militară a organizației.

El ar mai fi spus că mulți membri ai Brigăzilor Al-Quds ale Jihadului Islamic Palestinian sunt, de asemenea, angajați în spital.

​Armata israeliană a anunţat sâmbătă că a descoperit arme şi a arestat în jur de 80 de membri ai Hamas în zona Spitalului „Kamal Adwan” din nordul Fâşiei Gaza.

15:25 Premierul israelian Benjamin Netanyahu a vorbit cu omologul său indian Narendra Modi despre amenințarea pentru transportul maritim global pe care o reprezintă atacurile repetate din Marea Roșie lansate de către rebelii Houthis din Yemen susținuți de Iran, a transmis biroul lui Netanyahu, conform The Times of Israel.

„Cei doi lideri au vorbit despre importanța protejării transportului strâmtoarea Bab el-Mandeb, care este amenințată de Houthi la comanda Iranului, și despre interesul global de a preveni deteriorarea comerțului internațional, inclusiv a economiilor Israelului și Indiei”, a transmis biroul lui Netanyahu.

Modi a fost citat spunând că libertatea de transport maritim este o nevoie globală esențială care trebuie protejată.

14:50 Europa pierde teren moral față de restul lumii ca urmare a poziției sale în cazul Gaza, a declarat șeful diplomației UE, Josep Borrell, citat de The Guardian.

Borrell a spus că UE nu a reușit să aibă o viziune unitară, deoarece unele țări din Europa se simt vinovate ca urmare a Holocaustului și a celui de-al doilea război mondial.

„Între europeni există sensibilități care pot fi explicate prin motive istorice și culturale. Există un anumit număr de țări care sunt pregătite să sprijine Israelul până la limită, deoarece au un complex de vinovăție în legătură cu Holocaustul și acesta nu este un sentiment pe care toți îl împărtășesc (...) Pierdem teren moral față de restul lumii, inclusiv în Orientul Mijlociu”, a spus el.

13:06 Oficialii ONU și-au exprimat furia și neîncrederea cu privire la situația din spitalele din Gaza, unde persoanele rănite nu au provizii de bază, iar copiii care se recuperează după amputații sunt uciși în conflictul în curs, scrie The Guardian.

„Sunt furios că copiii care se recuperează după amputații în spitale sunt apoi uciși în acele spitale”, a declarat marți James Elder, purtător de cuvânt al agenției ONU.

El a adăugat că spitalul Nasser, cel mai mare spital rămas operațional în Gaza, a fost bombardat de două ori în ultimele 48 de ore.

Dr. Margaret Harris, purtător de cuvânt al Organizației Mondiale a Sănătății, a descris situația din spitalele din Gaza drept „dincolo de credință” și „inadmisibilă”, scrie Reuters.

Armata israeliană spune că a ucis un membru Hamas cu rol cheie în transferul de bani către organizație

12:23 Armata israeliană (IDF) și agenția de securitate Shin Bet anunță că un bărbat din Gaza care ar fi fost implicat în transferul de zeci de milioane de dolari către aripa militară a Hamas a fost ucis într-un atac aerian, scrie The Times of Israel.

Potrivit unei declarații comune, în ultimii câțiva ani Subhi Farwanah și fratele său ar fi lucrat pentru a transfera fonduri către Hamas și către aripa sa militară, folosind o casă de schimb valutar. IDF și Shin Bet spun că Farwanah a transferat zeci de milioane de dolari către Hamas în ultimii câțiva ani, precum și în timpul războiului în curs, „știind că fondurile sunt esențiale pentru capacitatea continuă a aripii militare a Hamas de a lupta”.

Farwanah a fost ucis într-un atac aerian în Rafah, din sudul Gazei, conform IDF.

Conform autorităților israeliene, casele de schimb valutar primesc fonduri din Iran și din alte țări din străinătate și le „spală” pentru Hamas, evitând în același timp sistemele internaționale de finanțare, potrivit Shin Bet.

11:08 Cel puțin 10 palestinieni au fost uciși, iar alți 40 au fost răniți într-un atac israelian lansat marți asupra tabărei de refugiați Jabalia din nordul Gazei,a declarat un purtător de cuvânt al ministerului Sănătății din enclava controlată de Hamas, scrie The Guardian.

10:46 Houthii din Yemen, susținuți de Iran, nu își vor schimba poziția față de conflictul din Gaza ca urmare a înființării unei alianțe navale multinaționale conduse de SUA pentru a proteja transportul maritim în Marea Roșie, a declarat marți pentru Reuters negociatorul Houthi, Mohammed Abdulsalam.

Alianța navală condusă de Statele Unite este „esențial inutilă”, susține Mohammed Abdulsalam.

09:50 Cel puțin 29 de persoane au fost ucise în atacurile lansate peste noapte de către forțele israeliene asupra unor clădiri rezidențiale din orașul Rafah, conform Al Jazeera.

Nave de război vor păzi vapoarele comerciale în Marea Roșie. Operațiune condusă de SUA, în urma atacurilor rebelilor Houthi din Yemen

09:40 Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunțat marți lansarea unei operațiuni multinaționale pentru protejarea comerțului în Marea Roșie, în contextul seriei de atacuri cu rachete și drone lansate de rebelii Houthi din Yemen, susținuți de Iran, scrie Reuters.

Operațiunea „Prosperity Guardian”, condusă de SUA, va include patrule comune de transport maritim la Marea Roșie.

Austin, aflat în Bahrain, unde se află cartierul general al marinei americane în Orientul Mijlociu, a declarat că printre țările participante la misiune se numără Marea Britanie, Bahrain, Canada, Franța, Italia, Olanda, Norvegia, Seychelles și Spania.

„Suntem cu toții aici pentru că multe țări pot contribui direct la eforturile noastre comune de a menține siguranța căilor navigabile strategice. Aceste atacuri ale Houthi sunt o problemă internațională gravă și cer un răspuns internațional ferm”, a spus Austin.

08:10 Israelul va înființa o instanță rabinică specială pentru divorțul religios în timpul războiului. Instanța, anunțată de rabinul-șef al Israelului David Lau, va ajuta femeile care și-au pierdut soții în războiul din Gaza, să simplifice procedurile de divorț, relatează Jerusalem Post.

Conform legii religioase evreiești, există condiții stricte pentru divorț, inclusiv aceea ca soțul să prezinte un act final de divorț, numit get . Fără acest document, femeile nu se pot recăsători. Restricția nu se aplică bărbaților care și-au pierdut soția.

În circumstanțe speciale, cum ar fi decesul unui soț, instanțele religioase pot ocoli documentul și pot acorda ele însele divorțul, dar deseori se tem să facă acest lucru.

07:36 Un post de televiziune israelian spune că negociatorii israelieni încearcă să-l convingă pe șeful Hamas din Gaza să accepte un acord care să nu includă încetarea focului.

Israelul crede că decizia Hamas de a publica videoclipuri cu captivii israelieni are ca scop impulsionarea negocierilor, potrivit Channel 12.

În ultimele zile, șeful agenției de spionaj a Israelului Mossad a purtat discuții cu directorul CIA și cu ministrul de externe al Qatarului pentru a discuta despre posibila reluare a discuțiilor pentru eliberarea captivilor în schimbul prizonierilor palestinieni. Premierul Qatar, Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, s-a întâlnit luni cu șefii CIA și ai agenției de spionaj Mossad din Israel pentru a discuta despre un potențial nou acord, dar o sursă palestiniană familiarizată cu discuțiile a declarat pentru BBC că negocierile pentru o nouă încetare temporară a focului „nu au început încă”.

01:31 Kibbutzul Nir Oz, din sudul Israelului, a declarat că „timpul se scurge” după ce Hamas a publicat o înregistrare video în care apar trei bărbați în vârstă pe care îi ține ostatici, potrivit Sky News.

Kibbutzul a declarat că situația ostaticilor „se deteriorează cu fiecare zi care trece, în special în cazul persoanelor în vârstă”.

Acesta l-a îndemnat pe secretarul american al apărării, Lloyd Austin, care se află în vizită în Israel, să intervină. Ostaticii „trebuie să fie înapoiați familiilor lor acum, înainte de a fi prea târziu”, a declarat kibbutzul.

SUA îndeamnă Israelul să planifice „tranziția către următoarea fază” a războiului din Gaza

01:17 Hamasul difuzează o înregistrare video cu trei ostatici israelieni în vârstă care cer Israelului să-i elibereze. Bătrânii, cu vârste cuprinse între 79 şi 84 de ani, luaţi ostatici la Nir Oz, scrie presa israeliană. Tsahalul denunţă ”un video al terorii criminale”.

În această înregistrare - intitulată „Nu ne lăsaţi să îmbătrânim aici” -, cei trei bărbaţi, care poartă barbă, apar aşezaţi pe scaune, iar unul dintre ei le transmite un mesaj autorităţilor israeliene prin care le cere să facă în aşa fel încât să obţină eliberarea lor.