Poliția din Copenhaga și Serviciul Danez de Informații și Securitate (PET) au anunțat joi că au efectuat mai multe arestări în întreaga țară într-o acțiune coordonată menită să împiedice un atac terorist, relatează Reuters.

Politie DanemarcaFoto: MARTIN SYLVEST / AFP / Profimedia

„Este extrem de grav”, a declarat premierul danez Mette Frederiksen cu privire la situație.

„Știm acum de câțiva ani că în Danemarca există oameni care nu ne doresc binele, care sunt împotriva libertății noastre și care sunt împotriva societății daneze, cu tot ceea ce presupune ea”, a adăugat ea în cadrul unor declarații făcute pentru agenția de presă Ritzau.

Frederiksen, care se află la Bruxelles pentru reuniunea Consiliului European la care va fi discutată aderarea Ucrainei și a Republicii Moldova la blocul comunitar, nu a oferit alte detalii, ca de exemplu identitatea suspecților.

Poliția din Copenhaga și PET vor organiza mai târziu în cursul zilei de joi o conferință de presă la care este așteptat să ofere mai multe informații cu privire la arestări.

PET avertizează de peste un deceniu cu privire la pericolul unor atacuri teroriste pe teritoriul danez și din 2010 menține nivelul de alertă teroristă la 4 pe o scară de la 1 la 5, indicând o amenințare „semnificativă”.

Danemarca a interzis incendierea Coranului din cauza temerilor legate de atacuri teroriste

Serviciul de informații de la Copenhaga a declarat în luna august că amenințările s-au intensificat după ce activiștii anti-islam au deteriorat mai multe copii ale Coranului în timpul unor proteste publice din timpul verii, considerând însă că pericolul nu este atât de mare încât să justifice creșterea nivelului de alertă teroristă la cel maxim.

Arestările anunțate joia aceasta vin la exact o săptămână după ce parlamentul danez a adoptat un controversat proiect legislativ privind interzicerea incendierii Coranului, o măsură justificată de inițiatorii legii tocmai prin amenințările la securitatea națională.

Proiectul a fost pe larg criticat drept o îngrădire a libertății de exprimare garantate de Constituția daneză, însă guvernul lui Mette Frederiksen a argumentat că noile reguli vor avea doar un impact marginal asupra acesteia și că alte forme de criticare a religiei rămân legale.

La fel ca Suedia învecinată, Danemarca a fost cunoscută timp de decenii pentru politicile sale deschise față de imigrație, însă în ultimii ani a luat tot mai multe măsuri pentru a opri sosirile solicitanților de azil după ce numeroase comunități musulmane au format enclave pe teritoriul țării, fără a se integra în societatea daneză.

În aprilie anul trecut, guvernul lui Frederiksen a anunțat că intenționează inclusiv să încheie un parteneriat cu Rwanda pentru transferarea solicitanților de azil în țara africană, urmând exemplul fostului premier britanic Boris Johnson.