O americancă cu o sarcină cu risc ridicat care dorea să avorteze în Texas, unde avorturile sunt interzise cu excepția unor situații rare, a fost nevoită să părăsească acest stat conservator pentru a obține un avort de urgență, au anunțat luni avocații ei, potrivit AFP.

AvortFoto: Traci Hahn | Dreamstime.com

„Această săptămână de incertitudine juridică a fost un infern pentru Kate”, a declarat într-un comunicat Nancy Northup, președinta Centrului pentru drepturile reproductive, organizația care a intentat procesul în numele ei.

„Sănătatea ei este în joc. A intrat și a ieșit din camera de urgență și nu a mai putut aștepta”, a adăugat ea.

Lui Kate Cox, o texană în vârstă de 31 de ani, însărcinată în aproximativ 21 de săptămâni, i s-a confirmat recent că fătul ei are trisomia 18, o anomalie cromozomială asociată cu malformații grave.

Bebelușul riscă să moară în uter și, chiar dacă sarcina este dusă la termen, probabilitatea ca acesta să se nască mort sau să moară câteva zile mai târziu este mare.

Potrivit medicului ei, această sarcină amenință, de asemenea, sănătatea și fertilitatea doamnei Cox. Dar i s-a refuzat avortul din cauza legilor împotriva avortului din Texas, iar medicii i-au spus că au mâinile „legate”, potrivit plângerii sale.

Tânăra a depus, așadar, o plângere pentru a putea face avort în statul său. Un judecător i-a admis cererea săptămâna trecută, dar procurorul general al Texasului, Ken Paxton, a făcut apel la Curtea Supremă din Texas pentru a obține suspendarea deciziei.

Este ceea ce a făcut vineri Înalta Curte, împiedicând-o pe Cox să facă avort în Texas.

„După un rollercoaster juridic care a durat o săptămână și după amenințări de urmărire penală din partea procurorului general al Texasului, Ken Paxton, clienta noastră Kate Cox a fost forțată să plece din statul său natal, Texas, pentru a obține avortul urgent de care are nevoie pentru a-și proteja sănătatea și viitoarea fertilitate”, a declarat Centrul pentru Drepturile Reproductive.

Acest caz ilustrează problemele cu care se confruntă pacienții și medicii de când Curtea Supremă a anulat garanția federală a avortului în iunie 2022, în urma căreia mai multe state americane au restricționat sau chiar interzis avorturile.

De atunci, multe femei americane au fost nevoite să facă drumuri dificile și costisitoare pentru a face avorturi. (foto: Traci Hahn | Dreamstime.com)

Pe același subiect: