Un judecător din statul american Texas, unde avorturile sunt interzise cu foarte puține excepții, a decis joi să autorizeze avortul unei femei a cărei sarcină, potrivit medicului ei, îi putea pune în pericol viața și fertilitatea, potrivit AFP.

AvortFoto: Traci Hahn | Dreamstime.com

Kate Cox, în vârstă de 31 de ani, a aflat săptămâna trecută că fătul ei are sindromul Down 18 și cere să i se permită să avorteze.

În cadrul unei audieri de urgență care a durat mai puțin de o oră, judecătoarea Maya Guerra Gamble de la tribunalul din Austin a aprobat cererea, spunând că ideea că „doamna Cox ar putea pierde șansa de a deveni din nou mamă este șocantă”.

„Ar fi o adevărată eroare judiciară”, a insistat ea.

În vara anului 2022, Curtea Supremă a SUA a anulat hotărârea „Roe vs. Wade”, care timp de o jumătate de secol a garantat dreptul federal al femeilor americane de a-și întrerupe sarcina.

Texasul a interzis toate avorturile, inclusiv în caz de incest sau viol. Singura excepție este în cazurile în care există un risc de moarte sau de handicap grav pentru mamă. Dar apărătorii dreptului la avort spun că excepțiile sunt prea vagi, iar medicii sunt îngroziți de riscul de a fi dați în judecată.

Ecografiile au arătat că fătul însărcinat în 20 de săptămâni al lui Kate Cox prezenta anomalii ale coloanei vertebrale și ale abdomenului, precum și o dezvoltare anormală a craniului și a inimii.

Însă, conform legii din Texas, Cox nu poate face avort, medicii spunându-i că au mâinile „legate” și că trebuie să aștepte ca bebelușul să moară în pântece, potrivit plângerii depuse în numele ei de către asociația specializată Center for Reproductive Rights.