Având în mână toate pârghiile puterii din Rusia, Vladimir Putin nu poate fi învins în alegerile prezidențiale, susțin principalii consilieri ai lui Alexei Navalnîi, liderul opoziției ruse, aflat în închisoare, transmite Reuters. Dar ei văd campania electorală de 100 de zile ca pe o șansă de a arăta că liderul de la Kremlin este vulnerabil în ceea ce privește problemele care contează cel mai mult pentru ruși: războiul din Ucraina și starea economiei.

Vladimir PutinFoto: Mikhail Klimentyev / AP - The Associated Press / Profimedia

Putin și-a anunțat vineri candidatura pentru un nou mandat de șase ani și nu există niciun rival serios care să îl contracareze, Navalnîi având de executat peste 30 de ani într-o colonie penitenciară, iar alți critici fiind, de asemenea, închiși sau în exil.

În condițiile în care Kremlinul controlează în totalitate presa de stat și poate decide cine poate și cine nu poate candida, tabăra lui Navalnîi spune că nu este vorba de un scrutin propriu-zis.

„Putin este vulnerabil”

Dar consideră că perioada de campanie este o ocazie rară de a-i atrage pe ruși într-o conversație politică și de a-i convinge că principalele probleme ale Rusiei sunt create de Putin.

„Bineînțeles că este imposibil să îl învingi pe Putin în `alegeri`. Scopul campaniei noastre este de a schimba agenda politică din Rusia", a declarat pentru Reuters Leonid Volkov, consilier al lui Navalnîi.

În timpul unei campanii electorale, când oamenii se concentrează asupra politicii și așteaptă promisiuni și soluții, va fi mai greu pentru Kremlin să evite subiectele dificile, a spus el.

„Putin este vulnerabil pentru că nu are astăzi răspunsuri la întrebările care îi îngrijorează cu adevărat pe oameni. Acestea sunt întrebările legate de o strategie de ieșire din război - când și cum ar trebui să se încheie și când se vor întoarce soldații acasă - și întrebările legate de sărăcie, lipsuri, corupție, credite bancare și toate celelalte", a adăugat el.

Liderul de la Kremlin nu poate fi învins în alegeri

Kremlinul susține că Putin va câștiga un nou mandat de șase ani deoarece se bucură de un sprijin covârșitor în întreaga societate rusă, cu procente de sprijin de aproximativ 80% în sondajele de opinie.

Până în prezent, doar trei persoane și-au declarat intenția de a candida împotriva sa. Două dintre ele sunt figuri de profil redus, Boris Nadejdin și Ekaterina Duntsova, care s-ar putea să aibă dificultăți în a strânge cele 300.000 de semnături necesare pentru a-și susține candidatura.

Cel de-al treilea, naționalistul Igor Girkin, se află în închisoare în așteptarea procesului, fiind acuzat de incitare la activități extremiste.

Alți posibili candidați care încă nu și-au declarat candidatura sunt liderul comunist Gennady Zyuganov și liberalul Grigory Yavlinsky, ambii veterani ai politicii, dar perdanți de profesie în alegeri.

Candidatul colectiv „nu Putin”

În condițiile în care lista de candidați este încă neclară, tabăra Navalnîi și-a lansat campania îndemnându-i pur și simplu pe ruși să voteze împotriva actualului președinte.

„Nu avem propriul nostru candidat. Am avut un candidat, Navalnîi, iar ei au refuzat să-l înregistreze, au încercat să-l ucidă și l-au băgat în închisoare. Acum avem, ca să spunem așa, un candidat colectiv `nu Putin`", a declarat Lyubov Sobol, o apropiată a lui Navalnîi care, la fel ca Volkov, se află pe o listă oficială de „teroriști și extremiști" și este acum stabilită în afara Rusiei.

Susținătorii lui Navalnîi îl prezintă pe acesta ca pe o versiune rusă a lui Nelson Mandela din Africa de Sud, care într-o zi va fi eliberat din închisoare pentru a conduce țara.

Autoritățile ruse îl consideră pe Navalnîi și pe susținătorii săi drept extremiști care au legături cu agențiile de informații occidentale care încearcă să destabilizeze Rusia. Putin a avertizat Occidentul că orice ingerință în interiorul Rusiei va fi considerată un act de agresiune.

Campania electorală oferă o mare oportunitate

Opoziția caută voluntari din rândul sutelor de mii de persoane care au fugit din Rusia de la începutul războiului și le cere să sune alegători ruși - în mod ideal, câte 100 de persoane fiecare, a declarat Sobol. Mulți oameni ar fi speriați și ar pune telefonul jos, dar alții ar putea fi convinși să vorbească, a spus ea.

Pe site-ul său NePutin(NotPutin).org, echipa Navalnîi face apel, de asemenea, la voluntari pentru a răspândi videoclipuri și mesaje de campanie online, precum și pentru a lipi pliante și a mâzgăli graffiti pe străzi - ceea ce Sobol a descris drept tactici „partizane".

„Sarcina lui Putin este de a se asigura că aceste alegeri se desfășoară cât mai ușor și mai calm posibil, fără a pune presiune pe nervi. Sarcina noastră este contrariul", a spus ea.

Joia trecută, la câteva ore după ce parlamentul a anunțat că alegerile vor fi pe 17 martie, tabăra Navalnîi a reușit prima lovitură de campanie. Aceasta a postat pe rețelele de socializare fotografii ale unor panouri uriașe albastre pe care le-a amplasat în marile orașe, cu o urare de Anul Nou cu aspect inocent adresată rușilor.

Dedesubt era un cod QR care ducea la site-ul NotPutin. Această ispravă a arătat ingeniozitatea echipei de experți în tehnologie a lui Navalnîi .

Dar impactul a fost de scurtă durată, deoarece autoritățile au demontat panourile publicitare și au blocat accesul la site.

„Trebuie să-i creăm probleme, să facem agitație”

Opoziția s-a străduit în trecut să prezinte un front unit între tabăra Navalnîi și alți opozanți proeminenți ai lui Putin, precum fostul magnat al petrolului Mihail Hodorkovski și fostul campion mondial de șah Garry Kasparov. Volkov a negat orice orice ruptură, spunând că toți aceștia se adresează aceluiași public.

Dar, din afara Rusiei, ei se confruntă cu uriașa sarcină de a mobiliza oamenii într-o țară în care aproape 20.000 de persoane au fost reținute de la începutul invaziei ruse din cauză că au protestat împotriva războiului din Ucraina.

Sobol a declarat că sondajele de opinie ale opoziției au arătat că mulți oameni sunt nemulțumiți de Putin, dar se tem să vorbească. Ea a spus că tocmai gradul de represiune din Rusia arată că autoritățile sunt îngrijorate.

„Noi, din partea opoziției, trebuie să creăm mai multe puncte de tensiune pentru el. Trebuie să-i creăm probleme lui și regimului său și să facem agitație, să facem contrapropagandă și să spunem adevărul", a mai spus ea.