​​SUA refuză rezoluția ONU de încetare a focului în ciuda cererilor secretarului general și a aliaților arabi, spunând că încetarea focului „nu va planta decât semințele următorului război”. Oficialii palestinieni critică decizia SUA, pe care spun că e „o rușine”. 13 dintre cei 15 membri ai consiliului au votat pentru, iar Marea Britanie s-a abținut. Între timp, ministerul palestinian al sănătății din Cisiordania a declarat că șase palestinieni au fost uciși într-un raid israelian în tabăra de refugiați al-Fara.

Bombardamente in orasul Rafah in seara zilei de 8 decembrieFoto: Mahmud HAMS / AFP / Profimedia Images

Scurt rezumat al zilei:

  • ONU a avertizat că jumătate din populația din Fâșia Gaza moare de foame. Un oficial al Programului Alimentar Mondial a mai spus că nouă din 10 oamenii de pe teritoriul palestinian nu au ce mânca în fiecare zi, ca urmare a asediului israelian. Israelul a spus că face tot posibilul pentru a permite mai mult ajutor
  • Directorul Spitalului Nasser din Khan Younis a declarat pentru BBC că echipa sa „a pierdut controlul” numărului mare de morți și răniți care sosesc . Khan Younis - cel mai mare oraș din sudul Gazei - este înconjurat pe două fronturi de tancurile israeliene
  • Israelul a acuzat Hamas că folosește o clădire condusă de ONU și o moschee din Beit Hanoun, în nordul Gazei, pentru a trage în forțele sale; o afirmație pe care ONU a spus că nu a putut-o verifica din cauza bombardamentelor constante din zonă
  • Yair Netanyahu, fiul primului ministru al Israelului, a distribuit pe contul său de Instagram o postare prin care neagă existența unei națiuni palestiniene independente și susține că Iordania este țara poporului palestinian.
  • Armata israeliană trebuie să crească presiunea asupra Hamas, al cărui sistem dă semne că se destramă, a declarat sâmbătă şeful militar al Israelului, relatează Reuters.
  • Cel puţin 17.700 de palestinieni au fost ucişi şi 48.780 au fost răniţi în atacurile israeliene din Gaza începând cu 7 octombrie, a anunţat sâmbătă Ministerul Sănătăţii din Gaza, relatează Reuters.
  • Civilii reprezintă 61% din decesele din Gaza în urma atacurilor aeriene, potrivit studiu israelian. Campania bombardamentelor condusă de Israelul în Gaza este cea mai nediscriminatorie din punctul de vedere al victimelor civile din ultimii ani, arată un studiu publicat de un ziar israelian.

Urmărește LIVE războiul Israel-Hamas, ziua a 63-a, pe HotNews.ro:

22:24Civilii reprezintă 61% din decesele din Gaza în urma atacurilor aeriene, potrivit studiu israelian / Cum comentează un sociolog datele

Campania bombardamentelor condusă de Israelul în Gaza este cea mai nediscriminatorie din punctul de vedere al victimelor civile din ultimii ani, arată un studiu publicat de un ziar israelian. Astfel, proporția deceselor în rândul civililor este este mai mare decât cea din toate conflictele mondiale din secolul al XX-lea, relatează ziarul Haaretz, potrivit The Guardian.

22:00Cel puţin 17.700 de palestinieni au fost ucişi şi 48.780 au fost răniţi în atacurile israeliene din Gaza începând cu 7 octombrie, a anunţat sâmbătă Ministerul Sănătăţii din Gaza, relatează Reuters.

Ashraf Al-Qidra, purtătorul de cuvânt al ministerului condus de Hamas, a declarat că în ultimele ore doi paramedici au fost răniți când forțele israeliene au vizat o ambulanță în timp ce aceasta lucra la evacuarea pacienților răniți de la Spitalul European din Gaza.

21:07Mişcarea houthi din Yemen a anunţat, sâmbătă, că va ţinti toate navele care se îndreaptă spre Israel, indiferent de naţionalitatea lor, şi a avertizat toate companiile de transport maritim internaţional să nu facă afaceri cu porturile israeliene, relatează Reuters, potrivit News.ro.

Rebelii houthi au atacat şi au capturat mai multe nave cu legături cu Israelul în Marea Roşie şi în strâmtoarea Bab al-Mandab, o cale maritimă prin care se transportă o mare parte din petrolul mondial, şi au lansat rachete balistice şi drone armate asupra Israelului.

Oficialii houthi spun că acţiunile lor sunt o dovadă de sprijin pentru palestinieni.

20:40Consilierul pentru securitate națională al Israelului a declarat sâmbătă că peste 7.000 de militanți palestinieni au fost uciși în timpul războiului împotriva Hamas în Fâșia Gaza, relatează Reuters.

„Aceasta este o estimare minimă”, a declarat consilierul pentru securitate națională Tzachi Hanegbi într-un interviu pentru postul de televiziune israelian Channel 12.

Sistemul HAMAS se dezintegrează, spune general-locotenentul Herzi Halevi

20:00 Șeful Statului Major al IDF, Herzl Halevi, a spus că „observăm că unii teroriști se predau – acesta este un semn al dezintegrarii sistemului și un semn că trebuie să facem eforturi mai puternice”.

La o ceremonie de aprindere a lumânărilor Hannukah a brigadei Nahal, Halevi a spus că „realizările IDF devin din ce în ce mai puternice, precum lumânările de Hannukah. Vedem din ce în ce mai mulți teroriști uciși sau răniți”, adăugând că „facem eforturi mari pentru a aduce înapoi ostaticii. E complicat și greu, dar nu există lumină mai mare decât cea pe care vrem să o aducem".

19:39Yair Netanyahu, fiul primului ministru al Israelului, a distribuit pe contul său de Instagram o postare prin care neagă existența unei națiuni palestiniene independente și susține că Iordania este țara poporului palestinian.

18:36 Ministerul Sănătăţii din Gaza, condus de Hamas, raportează un total de 133 de persoane ucise în atacurile israeliene din ultimele 24 de ore. Alte 160 de persoane rănite au ajuns la spitalul al-Aqsa şi alte 99 de rănite la spitalul Nasser.

18:23 Potrivit IDF, trupele Batalionului 12 al Brigăzii de Infanterie Golani au atacat o moschee din zona Khan Younis, unde se aflau agenți Hamas.

IDF afirmă că un dispozitiv exploziv a fost detonat în apropierea lor, iar trupele au direcționat un elicopter de atac pentru a lovi agenții Hamas de pe acoperișul moscheii, dar și pe alții care au ieșit dintr-un tunel

Mai târziu, un avion de luptă IAF a distrus moscheea împreună cu infrastructura tunelului de sub ea, spun IDF.

Între timp, unitatea de elită Maglan a identificat trei agenți Hamas care ieșeau dintr-un puț de tunel din centrul Khan Younis și trăgeau în trupe, spune IDF.

Trupele Maglan au direcționat, de asemenea, lovituri cu drone asupra altor agenți Hamas și a puțurilor de tunel din zonă, potrivit IDF.

17:47 Partidul Hadash, un partid comun evreu-arab condus de Ayman Odeh, a declarat procurorului general că va convoca consiliului său național, deși poliția a încercat săptămâna aceasta să împiedice conferința să continue. Poliția a susținut că conferința va include discursuri inflamatorii care reprezintă un pericol pentru liniștea cetățenilor. Hadash a subliniat că poliția l-a amenințat pe proprietarul locului conferinței cu o închidere de 30 de zile

17:38Forțele de Apărare Israeliene spun că forțele aeriene au atacat sediul operațional al Hezbollah pe teritoriul libanez, ca răspuns la o serie de lansări de rachete în nordul Israelului

17:20 Potrivit secretarului general al ONU, Antonio Guterres, peste 60% din locuințele din Gaza au fost distruse sau deteriorate, iar 85% din populație a fost forțată să-și părăsească casele.

16:42 Sahar Baruch, în vârstă de 25 de ani, unul dintre cei aproximativ 240 de ostatici luați în timpul atacului Hamas din 7 octombrie asupra Israelului , a fost ucis în captivitate de către Hamas, potrivit unei declarații comune a comunității sale, Kibbutz Be'eri, și a Forumului Ostaticilor și Familiilor Dispărute.

15:56 Tayyip Erdogan, președintele Turciei, a cerut reformarea Consiliului de Securitate al ONU, după ce SUA au respins o propunere de încetare a focului în Gaza , în ciuda consiliului format din 15 membri a votat cu 13-1 pentru rezoluție, transmite Reuters.

„Cererea Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite de încetare a focului este respinsă doar de vetoul SUA. Este aceasta dreptate?”, a spus Erdogan într-o conferință pentru drepturile omului la Istanbul.

„Consiliul de securitate al ONU trebuie reformat”, a adăugat el.

14:58 Forțele de Apărare Israelului (IDF) au oferit o actualizare a activităților sale operaționale, care confirmă luptele în curs în Fâșia Gaza, potrivit BBC

  • IDF a spus că trupele sale sunt implicat în lupte la sol cu ​​Hamas în apropierea unei școli din Shujaiya , în nord Gaza - pretinzând că i-a ucis pe toți oamenii înarmați. S-a spus că au fost găsite după aceea o serie de arme, grenade și muniție
  • De asemenea, trupele sale terestre au localizat și au lovit un puț de tunel care făcea „parte dintr-un traseu subteran extins” în Shujaiya. Acesta a adăugat că au fost găsite arme
  • IDF a mai spus că au folosit elicoptere pentru a viza oamenii înarmați ai Hamas tot în Shujaiya
  • Trupele sale au fost implicate într-oo luptă cu agenți Hamas în Beit Hanoun , lângă granița cu Israelul
  • Într-o actualizare separată,un oficial a declarat că forțele aeriene israeliene au lovit Hezbollah în Liban

14:48 Zona Rafah, în extremitatea sudică a Fâşiei Gaza şi aproape de graniţa cu Egiptul, primeşte zeci de mii de persoane strămutate din Khan Younis şi din alte zone mai la nord de la încheierea unui armistiţiu dintre Israel şi gruparea palestiniană islamistă Hamas şi suferă din cauza nivelurilor tot mai mari de supraaglomerare, a avertizat sâmbătă Organizaţia Naţiunilor Unite în raportul său zilnic despre conflictul din enclava palestiniană, transmite EFE.

14:31Președintele rus Vladimir Putin i-a mulțumit președintelui egiptean Abdel Fattah al-Sisi pentru ajutorul acordat în evacuarea cetățenilor ruși din Gaza într-un apel telefonic în care i-a urat succes la alegerile egiptene viitoare. Putin l-a informat pe Sisi cu privire la discuțiile sale săptămâna aceasta cu lideri din Iran, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, relatează Reuters. Putin a anunțat vineri că și el va încerca să obțină un nou mandat în martie, într-un scrutin în care nu sunt multe îndoieli cu privire la rezultat.

Putin a pus în repetate rânduri vina războiului Israel-Hamas pe eșecul anilor de diplomație americană în Orientul Mijlociu, urmărind în același timp să poziționeze Rusia ca un jucător important în regiune.

13:11 Sâmbătă, în Khan Younis, locuitorii acuză forțele israeliene că ordonă oamenilor să plece la vest de pozițiile pe care israelienii le-au asalt la începutul acestei săptămâni, raportează Reuters, sugerând că un alt atac asupra zonei ar putea fi iminent. Zainab Khalil, în vârstă de 57 de ani, care a fost strămutată împreună cu 30 dintre rudele și prietenii ei în Khan Younis, a spus că trupele le-au ordonat oamenilor să plece, „deci ar putea fi o chestiune de timp înainte ca aceștia să acționeze împotriva si zona noastra. Am auzit bombardamente toată noaptea.”

„Nu dormim noaptea, stăm treji, încercăm să adormim copiii și stăm cu teamă că locul va fi bombardat și va trebui să fugim. În timpul zilei începe o altă tragedie și anume: cum să hrănești copiii?” a declarat Khalil pentru Reuters

10:43 Amnesty International se numără printre organizațiile care condamnă SUA pentru blocarea unei rezoluții a Consiliului de Securitate al ONU care cere încetarea focului în Gaza , Paul O'Brien, directorul executiv al Amnesty International SUA, acuzând guvernul SUA că „întoarce rușinos spatele imensei suferințe a civililor”.

09:50Iranul a avertizat asupra amenințării unei „explozii incontrolabile” a situației din Orientul Mijlociu, după ce SUA au respins o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU prin care se cere încetarea focului în Gaza , relatează AFP.

Hossein Amir-Abdollahian, principalul diplomat al republicii islamice, a făcut, de asemenea, într-o dicuție cu șeful ONU apel la deschiderea imediată a punctului de trecere a frontierei Rafah cu Egiptul pentru a permite trimiterea de ajutor umanitar în Fâșia Gaza.

„Atâta timp cât America susține crimele regimului sionist [Israelul] și continuarea războiului... există posibilitatea unei explozii incontrolabile în situația din regiune”, a declarat Amir-Abdollahian

09:12Avioanele de război israeliene au lovit o serie de ținte Hezbollah în Liban, spun Forțele de Apărare Israelului. Printre țintele lovite s-au numărat mai multe centre operaționale ale grupării teroriste susținute de Iran, susțin IDF. De asemenea, Israelul a fost lovit de mai multe proiectile trase din Liban

08:32 Avril Benoît, director executiv al Médecins Sans Frontières SUA, a declarat că decizia SUA de a se opune rezoluției ONU prin care se cere încetarea focului „o face complice la măcelul din Gaza”. „Israelul a continuat să atace fără discernământ civilii și structurile civile, să impună un asediu care echivalează cu o pedeapsă colectivă pentru întreaga populație din Gaza, să forțeze strămutarea în masă și să refuze accesul la îngrijiri medicale vitale și asistență umanitară. SUA continuă să ofere sprijin politic și financiar Israelului în timp ce își urmărește operațiunile militare, indiferent de bilanțul teribil asupra civililor. Vetoul SUA îl face complice la măcelul din Gaza”, spune Avril Benoît.

07:50O lovitură israeliană asupra orașului Khan Younis, din sud, a ucis șase persoane, în timp ce alte cinci au murit într-un atac separat la Rafah, a anunțat sâmbătă Ministerul Sănătății condus de Hamas, potrivit The Guardian.

07:18Un proiect de rezoluţie înaintat OMS de 17 ţări membre şi Palestina, cu statut special, a cerut vineri ca Israelul să îşi respecte pe deplin obligaţiile de a proteja personalul medical şi umanitar din Fâşia Gaza, supus bombardamentelor intense ale armatei israeliene, transmite AFP.

Acest text urmează să fie examinat duminică în cadrul unei sesiuni speciale a Consiliului Executiv al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, convocate pentru a discuta "situaţia sănătăţii din teritoriul palestinian ocupat, inclusiv Ierusalimul de Est".

Proiectul de rezoluţie este prezentat de Algeria, Arabia Saudită, Bolivia, China, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Indonezia, Irak, Iordania, Liban, Malaezia, Maroc, Pakistan, Palestina, Qatar, Tunisia, Turcia şi Yemen.

07:10SUA riscă „complicitate la crime de război” prin utilizarea dreptului de veto pentru a bloca rezoluția ONU de încetare a focului, spune Human Rights Watch. „Prin continuarea alimentării Israelului cu arme și acoperind din punct de vedere diplomatic comiterea de atrocități, inclusiv pedepsirea colectivă a populației civile palestiniene din Gaza, SUA riscă să fie complice la crime de război”, adaugă HRW, citat de BBC.

07:05Agenția de presă palestiniană Wafa scrie că bombardamentele au reînceput sâmbătă în zori și că sunt „zeci” de victime în Rafah, în sudul Fâșiei Gaza și în nordul orașului Gaza. Citând surse locale, Wafa vorbește despre zeci de victime în urma unui bombardament al unor locuințe din vecinătatea Complexului Medical Assahaba din centrul Gazei.

Operațiunile de salvare și recuperarea cadavrelor de sub dărâmături au fost imposibile din cauza prezenței tancurilor israeliene în zonele atacurilor, transmite agenția de presă.

06:30Armata israeliană spune că este angajată în bătălii aprige în Khan Younis, în timp ce forțele israeliene înconjoară centrele de putere ale Hamas în oraș. Israelul s-a confruntat cu tiruri de rachete trase din Gaza și Liban, inclusiv asupra Tel Avivului.

00:57Armata israeliană (IDF) a lovit un post de observare al Hezbollah, ca răspuns la atacurile de la graniță.

IDF afirmă că a lovit un post de observare al Hezbollah cu oameni în sudul Libanului ca răspuns la atacurile de astăzi de la graniță.

În plus, Armata afirmă că a identificat un grup de agenți la un punct de lansare a rachetelor antitanc, de unde a fost efectuat un atac mai devreme. Acesta spune că obiectivul și agenții au fost loviți.