Un tribunal francez a condamnat vineri șase adolescenți în legătură cu decapitarea în 2020a profesorului de istorie Samuel Paty, a cărui ucidere a șocat țara, relatează Reuters.

Samuel PatyFoto: Bertrand GUAY / AFP / Profimedia

Profesorul le-a arătat elevilor săi caricaturi cu profetul Mahomed într-un curs despre libertatea de exprimare, provocând furia unora dintre părinții musulmani. Majoritatea musulmanilor evită reprezentările profeților, considerându-le a fi blasfemii.

Printre cei șase copii judecați este și o adolescentă care le-ar fi spus părinților ei că Paty le-a cerut elevilor musulmani să părăsească sala înainte de a arăta caricaturile.

Instanța a găsit-o vinovată de acuzații false și comentarii calomnioase, întrucât s-a stabilit că ea nu se afla în clasă la momentul respectiv.

Cei șase adolescenți, acum cu vârsta cuprinsă între 16 și 18 ani, au fost chemați pe rând la tribună pentru a le fi detaliate condamnările, care au respectat în general cerințele urmăririi penale antiterorism.

Procesul s-a desfășurat strict cu ușile închise, având în vedere vârsta lor fragedă la momentul evenimentelor - între 13 și 15 ani.

Paty, în vârstă de 47 de ani, a fost ucis în fața școlii sale, într-o suburbie din Paris, de un atacator de 18 ani de origine cecenă, care a fost împușcat de poliție la scurt timp după atac.

Instanța i-a găsit pe acei adolescenți vinovați că l-au indicat pe Paty criminalului.

Pedepse de la 14 luni - cu suspendare - până la şase luni de închisoare - cu executare - şi purtarea unei brăţări electronice au fost pronunţate vineri, la Paris, împotriva celor șase.

Citește și:

A început procesul minorilor inculpați în legătură cu decapitarea profesorului Samuel Paty la Paris