Șase adolescenți vor fi judecați în spatele ușilor închise într-un proces început luni în dosarul decapitării profesorului de istorie Samuel Paty în 2020, o crimă care a zguduit din temelii Franța la momentul respectiv, relatează Reuters.

Samuel PatyFoto: Bertrand GUAY / AFP / Profimedia

Profesorul le arătase elevilor săi caricaturi ale profetului Mahomed în cadrul unei lecții despre libertatea de exprimare, provocând furia unora dintre părinții copiilor musulmani. Majoritatea credincioșilor musulmani consideră orice formă de reprezentare vizuală a profetului ca fiind strict interzisă.

O elevă în vârstă de 13 ani la momentul respectiv i-ar fi spus părinților ei că Paty le-a cerut elevilor musulmani să părăsească sala de clasă înainte de a arăta caricaturile. Ea a fost pusă sub acuzare pentru declarații mincinoase în înscrisuri oficiale după ce polițiștii au stabilit că nu se afla în sala de clasă când a fost ținută lecția respectivă.

Pe 16 octombrie 2020 Paty, în vârstă de 47 de ani, a fost ucis în afara școlii dintr-o suburbie a Parisului unde preda. Ucigașul care l-a decapitat, un tânăr în vârstă de 18 ani de origine cecenă, a fost împușcat mortal de poliție la scurt timp după atac.

Ceilalți 5 minori inculpați în acest caz, cu vârste între 14 și 15 ani în momentul atacului, sunt puși sub acuzare pentru conspirare criminală sau ambuscadă. Ei sunt suspectați că i l-au indicat pe Paty criminalului și că au ajutat la urmărirea sa după ce a ieșit din școală.

Sora lui Samuel Paty a acuzat o „asociere fatală de mici lași”

Toți cei șase au fost deferiți unei instanțe pentru delicvență juvenilă și ar putea primi pedepse de până la doi ani de închisoare. Numele lor nu a fost făcut public întrucât sunt minori iar legislația franceză interzice acest lucru. Ei au intrat luni în sala de judecată cu glugi acoperindu-le fața.

„El este măcinat de regrete și se teme foarte tare de confruntarea cu familia lui Paty”, a declarat Antoine Ory, avocatul unuia dintre acuzați, înainte de începerea audierilor.

Mickaelle, sora lui Paty, a declarat într-un comunicat publicat de avocatul ei că fratele său încă ar fi în viață dacă nu ar fi existat o „asociere fatală de mici lași și minciuni mari”.

Audierile care vor dura până pe 8 decembrie vor fi ținute în spatele ușilor închise. Opt adulți sunt de asemenea inculpați în legătură cu uciderea lui Paty și judecați într-un proces separat.

Cazul asasinării lui Paty a revenit în atenția opiniei publice franceze după ce luna trecută un alt profesor a fost ucis la o școală din Franța de către un cecen în vârstă de 20 de ani.

Alte două persoane au fost rănite grav în timpul atacului cu cuțitul care a avut loc pe 13 octombrie, la aproape doi ani de la moartea lui Paty.