Actriţa americană Susan Sarandon şi-a prezentat scuze şi a recunoscut o „greşeală teribilă”, la zece zile după ce a fost părăsită de agenţia de impresariat din cauza comentariilor sale controversate despre evrei, făcute la o demonstraţie de susţinere a Palestinei la New York.

​Actriţa Susan SarandonFoto: Marco Provvisionato / ipa / Sipa Press / Profimedia

„Am participat recent la o manifestaţie alături de diverse grupuri de activişti care urmăreau să sublinieze urgenţa de a răspunde la criza umanitară din Gaza şi de a cere o încetare a focului”, a scris ea în preambulul declaraţiei sale publicate pe rețelele sociale.

În urma tensiunilor crescânde din ultimele luni legate de conflictul israeliano-palestinian, care au dus la o explozie a actelor antisemite atât în Statele Unite, cât şi în Franţa, starul din „Thelma & Louise” a declarat în cadrul evenimentului că „mulţi oameni se tem să fie evrei în acest moment, iar acest lucru le dă o idee despre cum este să fii musulman în această ţară”.

Tocmai aceste comentarii au făcut obiectul multor reacţii indignate. Aviva Klompas, fostă redactor de discursuri pentru delegaţia israeliană la ONU, a considerat că Susan Sarandon a explicat că „evreii americani au meritat-o - că nu avem dreptul de a trăi liberi de hărţuire şi atacuri”. UTA, agenţia de talente care o reprezentase pe Susan Sarandon, a reziliat şi ea contractul. La această frază revine actriţa: „Această formulare a fost o greşeală teribilă, deoarece implică faptul că până acum evreii nu au cunoscut persecuţia. Realitatea este contrară”, a scris ea.

„După cum ştim cu toţii, de la secole de opresiune şi genocid în Europa până la împuşcăturile de la Tree of Life din Pittsburgh (atac care a vizat o sinagogă în timpul căreia au murit 11 persoane în 2018, n.r.), evreii sunt de mult timp familiarizaţi cu discriminarea şi violenţa comise din cauza religiei, iar acest lucru continuă şi astăzi”, a mai spus ea, înainte de a concluziona: „Regret profund că am minimalizat această realitate şi că am jignit oamenii cu acest comentariu”.

Teroriştii din Hamas, organizaţia islamistă care controlează Gaza din 2007, au reuşit să pătrundă pe teritoriul israelian la 7 octombrie. Cel puţin 1.200 de persoane au fost ucise în masacrul din acea dimineaţă. Aproximativ 240 au fost luate ostatice.

Ca represalii, Israelul şi-a intensificat atacurile asupra Gaza. Potrivit Hamas, aceste lovituri au ucis peste 15.000 de persoane, majoritatea civili. În ultimele zile, mai mulţi ostatici israelieni au fost eliberaţi în schimbul prizonierilor palestinieni, în cadrul unui armistiţiu care s-a încheiat vineri dimineaţă. (News.ro)