O operațiune comună a poliției belgiene și marocane a dus la arestarea în Maroc a unui suspect în cazul amenințărilor cu bombă care au provocat închiderea a zeci de școli în Belgia, relatează marți Reuters, citând un anunț făcut de autorități.

Scoala inchisa in Belgia din cauza amenintarilor cu bombaFoto: Laurie Dieffembacq / Belga Press / Profimedia Images

În jur de 30 de şcoli au rămas închise luni în Belgia, după ce au fost ţintele unor alerte cu bombă în care se vorbea şi despre o cerere de răscumpărare, a anunţat serviciul public al învăţământului francofon Wallonie-Bruxelles Enseignement (WBE), citat în urmă cu o zi de AFP și Agerpres.

Aproximativ 10.000 de elevi au fost afectaţi de închiderea şcolilor, colegiilor şi liceelor la Bruxelles şi în provincia Barbantul valon, la sud de capitală, a indicat reţeaua WBE.

„Ieri seară am fost informaţi de mai mulţi dintre şefii noştri de instituţii că au primit un e-mail de ameninţare”, în care se vorbea despre posibila folosire de „explozivi dacă nu vom plăti o răscumpărare”, a explicat la postul RTBF Julien Nicaise, administrator general al WBE.

Serviciul a justificat decizia de închidere a şcolilor prin „respectarea strictă a principiului de precauţie”, anunțând totodată că majoritatea părinţilor au fost preveniţi de instituţiile şcolare că vor trebui să-i ţină pe copii acasă luni.

Presa belgiană a scris că persoana care a făcut amenințările a cerut 10 milioane de euro pentru a dezvălui locurile în care a plasat presupusele bombe.

Tot mai multe amenințări cu bombă în Belgia și Franța

„Persoana arestată, care este de naționalitate marocană, a fost interogată și a admis faptele autorităților marocane”, au transmis marți procurorii belgieni.

Aceștia au precizat de asemenea că primele concluzii ale anchetei nu indică o motivație teroristă a suspectului și că investigația continuă alături de autoritățile marocane pentru a stabili ce l-a determinat pe acesta să facă amenințările.

La începutul lui noiembrie, la revenirea din vacanţă, două şcoli au fost evacuate la Charleroi şi Dinant, în Valonia, în urma unor alerte cu bombă primite pe e-mail. Nu a fost descoperit niciun dispozitiv exploziv. Reţeaua WBE a deplâns luni „înmulţirea acestui tip de alerte în ultimele săptămâni şi dificultăţile pe care le provoacă”.

În Franţa, aproape 800 de alerte false cu bombă au fost consemnate în instituţii şcolare de la începutul anului şcolar şi până la mijlocul lui noiembrie, potrivit secretarului de stat pentru tineret.

Alertele s-au înmulţit, în şcoli, aeroporturi, obiective turistice, după atacul în care a fost ucis un profesor la Arras, în nordul Franței, pe 13 octombrie, și în contextul războiului dintre Israel și Hamas.