A​lți 11 ostatici israelieni, inclusiv doi gemeni de numai trei ani au fost eliberați de Hamas în noaptea de luni spre marți, potrivit presei din Israel. În schimbul lor, 33 de palestinieni au fost eliberați din închisorile israeliene - 30 de copii și trei femei. Cu doar câteva ore înainte ca armistițiul de patru zile să expire, Qatarul a declarat că s-a convenit asupra unei prelungiri de două zile a armistițiului. În următoarele două zile, Hamas va elibera 20 de femei și copii, a declarat purtătorul de cuvânt al securității naționale americane, John Kirby.

Prizonier palestinian eliberat dintr-o închisoare israelianăFoto: FADEL SENNA / AFP / Profimedia

SINTEZA ZILEI

  • 12 ostatici au fost eliberați de Hamas. Este vorba despre 10 ostatici israelieni și doi cetățeni străini.
  • Hamas și Israelul ar putea să elibereze mai mulți ostatici și prizonieri miercuri
  • 30 de palestinieni au fost eliberați la schimb, afirmă Qatar. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar afirmă acum că cei 30 de prizonieri palestinieni, 15 femei și 15 copii, au fost eliberați de Israel, potrivit Sky News.
  • Turcia afirmă că va înființa spitale de campanie în Gaza. Ministrul turc al sănătății spune că țara sa speră să înființeze în curând spitale de campanie și să înceapă să furnizeze servicii medicale în Gaza, potrivit Times of Israel.
  • Niciun atac împotriva trupelor americane în Irak și Siria de la armistițiu, afirmă Pentagonul
  • Miniștrii de externe ai țărilor din Grupul celor Șapte susțin prelungirea în continuare a pauzei în luptele din Gaza pentru a spori asistența și a facilita eliberarea tuturor ostaticilor, au afirmat aceștia într-o declarație comună, porivit Reuters.
  • Statele Unite au livrat primul din cele trei mari transporturi de ajutoare în Egipt, de unde vor fi trimise în Gaza, a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al țării.
  • Jihadul Islamic, partener al Hamas în luarea de ostatici, acuză presa israeliană

Urmărește LIVE războiul Israel-Hamas - toate informațiile din ziua a 53-a pe HotNews.ro:

01:52Hamas și Israelul ar putea să elibereze mai mulți ostatici și prizonieri miercuri

Miercuri va fi ultima zi a unui armistițiu prelungit de șase zile în conflictul din Fâșia Gaza, în timp ce atenția se concentra asupra posibilității ca mediatorul Qatar să negocieze o nouă prelungire, potrivit Reuters.

01:11 Miniștrii de externe din G7 susțin prelungirea pauzei în luptele din Gaza

Miniștrii de externe ai țărilor din Grupul celor Șapte susțin prelungirea în continuare a pauzei în luptele din Gaza pentru a spori asistența și a facilita eliberarea tuturor ostaticilor, au afirmat aceștia într-o declarație comună, porivit Reuters.

„Trebuie depuse toate eforturile pentru a asigura sprijin umanitar pentru civili, inclusiv alimente, apă, combustibil și medicamente. Susținem prelungirea în continuare a acestei pauze și a viitoarelor pauze, după cum este necesar, pentru a permite creșterea asistenței și pentru a facilita eliberarea tuturor ostaticilor", se adaugă în declarația comună.

Niciun atac împotriva trupelor americane în Irak și Siria de la armistițiu

00:47Statele Unite au livrat primul din cele trei mari transporturi de ajutoare în Egipt, de unde vor fi trimise în Gaza, a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al țării.

Jake Sullivan și Comandamentul Central al SUA au declarat că ajutoarele cântăresc aproximativ 24.500 kg și conțin provizii medicale și alimente.

„Zboruri suplimentare sunt așteptate în zilele următoare, ca parte a eforturilor continue ale Statelor Unite de a crește fluxul de asistență umanitară în Gaza”, a precizat Comandamentul Central al SUA într-un comunicat.

00:22Niciun atac împotriva trupelor americane în Irak și Siria de la armistițiu, afirmă Pentagonul

Atacurile aproape zilnice asupra forțelor americane din Irak și Siria au încetat de la intrarea în vigoare săptămâna trecută a unui armistițiu între Israel și Hamas, afirmă Pentagonul, potrivit AFP.

Forțele americane din cele două țări au fost vizate cu rachete și drone de peste 70 de ori de la jumătatea lunii octombrie - o creștere a violențelor pe care Statele Unite au pus-o pe seama forțelor susținute de Iran.

23:52Ostaticii eliberați, în drum spre spitale pentru a fi reuniți cu familiile lor

Armata afirmă într-un comunicat că cei 12 ostatici eliberați au fost supuși unor verificări medicale inițiale la un punct de întâlnire din sudul Israelului și se îndreaptă acum cu elicopterul spre spitale unde vor fi reuniți cu familiile.

Ministerele Sănătății și Afacerilor Externe spun, în declarații separate, că doi cetățeni thailandezi eliberați sunt tratați la spitalul Shamir-Assaf Harofeh din centrul Israelului. Ministerul Sănătății spune că centrele medicale Ichilov și Sheba primesc, de asemenea, ostaticii eliberați marți, potrivit Times of Israel.

h2: Cel puțin 6.000 de copii au fost uciși în Gaza, peste 4.000 dați dispăruți

23:17 Eșecurile diplomatice vor costa mii de vieți, afirmă Salvați Copiii

În ajunul unei reuniuni cruciale a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, organizația caritabilă Salvați copiii a criticat eforturile eșuate ale liderilor internaționali de a asigura o încetare permanentă a focului în Gaza, potrivit Sky News..

„Această scurtă pauză se va încheia miercuri și, fără o încetare a focului, copiii din Gaza vor trebui să trăiască din nou un coșmar”, se arată într-o declarație a organizației caritabile.

Cel puțin 6.000 de copii au fost uciși în Gaza de la începutul conflictului, potrivit Ministerului Sănătății din enclavă, condus de Hamas. Dar Salvați Copiii a declarat că numărul real al copiilor uciși până în prezent este probabil mai mare.

22:42Acuzate de Israel, asociațiile feministe franceze susțin că apără „toate femeile”.

Acuzate că neagă violențele comise împotriva femeilor israeliene de către comandourile Hamas, mai multe asociații feministe franceze au declarat marți că luptă pentru „toate femeile”, potrivit AFP.

„Condamnăm fără ambiguitate crimele sexuale și sexiste, violurile și feminicidurile comise de Hamas, care au vizat în special femeile”, dar și persoanele LGBTQ+ și copiii, a declarat colectivul „Nous toutes”, într-un comunicat comun semnat cu alte asociații feministe.

De la atacul sângeros lansat de Hamas împotriva Israelului la 7 octombrie, acest colectiv, și mai larg asociațiile și personalitățile feministe, au fost vizate pentru „tăcerea” lor cu privire la rapoartele și mărturiile privind violurile comise asupra femeilor israeliene de către membri ai grupării islamiste palestiniene, clasificată drept organizație teroristă de către Statele Unite, Uniunea Europeană și Israel.

30 de palestinieni au fost eliberați din înshisorile israeliene

22:16 SUA a întrerupt zborurile dronelor deasupra Gaza, ca parte a armistițiului

Un purtător de cuvânt tocmai a declarat că SUA au fost obligate să oprească propriile zboruri cu drone deasupra Fâșiei Gaza, ca parte a acordului în urma căruia au fost eliberați mai mulți ostatici și prizonieri și a fost respectată o încetare generală a focului.

„În conformitate cu acordul la care s-a ajuns între Israel și Hamas, nu mai efectuăm în prezent aceste zboruri ISR (intelligence, surveillance, and reconnaissance), așa că acestea au fost întrerupte pentru moment”, a declarat generalul de brigadă Patrick Ryder, citat de Times of Israel.

21:58Jihadul Islamic, partener al Hamas în luarea de ostatici, acuză presa israeliană

Alături de bărbați înarmați ai Hamas care însoțeau ostaticii la un punct de întâlnire al Crucii Roșii se aflau membri înarmați ai grupării teroriste Jihadul Islamic.

Se crede că membrii Jihadului Islamic, care este mai mic decât Hamas, dar care are totuși o forță considerabilă în Gaza, au ținut ostatici mai mulți israelieni răpiți la 7 octombrie, potrivit Times of Israel.

21:31 30 de palestinieni au fost eliberați la schimb, afirmă Qatar

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar afirmă acum că cei 30 de prizonieri palestinieni, 15 femei și 15 copii, au fost eliberați de Israel, potrivit Sky News.

Acest lucru pare să marcheze un alt schimb reușit de ostatici și prizonieri - în ciuda zvonurilor potrivit cărora armistițiul a fost rupt mai devreme în cursul zilei de astăzi.

21:23 Crucea Roșie spune că 12 ostatici au fost eliberați de Hamas. Este vorba despre 10 ostatici israelieni și doi cetățeni străini.

Convoiul care îi transportă se îndreaptă spre granița Egiptului cu Israelul.

Ca și în nopțile precedente, cei eliberați vor fi supuși unui control medical înainte de a li se permite să se reunească cu familiile lor - după 53 de zile de captivitate.

12 ostatici au fost eliberați de Hamas

20:28Hamas mai eliberează 10 ostatici: Nouă femei și un copil au fost predați Crucii Roșii, afirmă Qatar

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar a declarat că nouă femei și un copil, care erau ținuți ca ostatici de Hamas în Gaza, au fost predați Crucii Roșii.

Nu este clar dacă Crucea Roșie a predat deja ostaticii Israelului.

„Printre cei eliberați din Gaza se numără un minor și nouă femei, un cetățean austriac, doi argentinieni și un cetățean filipinez, [și au fost] predați CICR-ului”, a declarat Dr. Majed al Ansari.

20:14Grupuri evreiești dau în judecată UC Berkeley din cauza antisemitismului „necontrolat”

Universitatea Berkeley din California a fost dată în judecată marți de grupuri evreiești care au declarat că a devenit un focar de antisemitism „necontrolat”, inclusiv la facultatea sa de drept de elită, potrivit Reuters.

Potrivit unei plângeri depuse de organizația non-profit Louis D. Brandeis Center, conducerea UC Berkeley închide ochii la problema de lungă durată a antisemitismului în campus, chiar și după manifestările de hărțuire și violență fizică împotriva evreilor după atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului.

19:55Potrivit Clubului prizonierilor palestinieni,citat de Reutes, 30 de deținuți palestinieni sunt de asemenea așteptați să fie eliberați marți în cadrul celui de-al cincilea schimb de prizonieri între Israel și Hamas, inclusiv 15 femei și 15 bărbați.

19:42Hamas ar fi predat un al cincilea grup de ostatici Comitetului Internațional al Crucii Roșii, ca parte a procesului de eliberare a acestora din captivitatea din Gaza, relatează The Wall Street Journal, citând oficiali egipteni neidentificați.

Nu există nicio reacție din partea oficialilor israelieni despre vreun transfer care să aibă loc.

Hamas acuză Israelul de „încălcare flagrantă” a încetării focului în Gaza

19:29Turcia afirmă că va înființa spitale de campanie în Gaza

Ministrul turc al sănătății spune că țara sa speră să înființeze în curând spitale de campanie și să înceapă să furnizeze servicii medicale în Gaza, potrivit Times of Israel.

Acest anunț vine la câteva ore după ce o delegație turcă a trecut în Gaza dinspre Egipt pentru a inspecta posibilele locații pentru spitale de campanie. Turcia a trimis în Egipt, la începutul acestei luni, o navă care transporta echipamente și provizii medicale, inclusiv ambulanțe și opt spitale de campanie.

18:20Biroul premierului Netanyahu a publicat o fotografie în care apare având discuții, printre alții, cu șeful Mossad, David Barnea, confirmând că în acestă seară ar urma să fie eliberat un al cincilea grup de ostatici, scrie The Times of Israel.

18:07Ministrul de Externe al Israelului, Eli Cohen, s-a întâlnit cu omologul său thailandez, Parnpree Bahiddha-Nukara, și cu 17 cetățeni thailandezi care au fost eliberați din captivitate din Gaza, scrie The Guardian.

Cei 17 thailandezi eliberați în ultimele zile se află în prezent la centrul medical Shamir din afara Tel Avivului și „sunt gata să meargă acasă la cei dragi”, a postat Parnpree pe rețelele de socializare.

Se estimează că 15 cetățeni thailandezi sunt încă ostatici în Gaza.

Potrivit lui Cohen, 39 de cetățeni thailandezi au fost uciși în timpul atacurilor Hamas din 7 octombrie asupra Israelului.

17:16Organizația Hamas acuză Israelul de „încălcare flagrantă” a încetării focului în Gaza, dar susține că este „încă angajată să respecte armistițiul atât timp cât inamicul respectă și el”.

Conform Associated Press, Hamas a cerut mediatorilor să intervină pentru a se asigura de respectarea armistițiului, susținând că „acțiunile Israelului au dus la răzbunare din partea luptătorilor săi”, fără a oferi alte detalii.

Anterior, Armata israeliană (IDF) a anunțat rănirea ușoară a unor soldați ai săi după ce „trei dispozitive explozive au fost detonate în apropierea trupelor IDF în două locații diferite din nordul Fâșiei Gaza”. IDF susține că „într-una dintre locații teroriștii au deschis și focul asupra trupelor, care au răspuns cu foc”.

Șeful Mossad, în Qatar pentru discuții cu directorul CIA

15:12Șeful Mossad, David Barnea, se află la Doha pentru discuții cu directorul CIA, Bill Burns, și cu oficiali de rang înalt din Qatar, scrie The Times of Israel. Aceasta este a treia călătorie a lui Barnea în Qatar de la începutul războiului, în condițiile în care Doha este mediator între Israel și Hamas.

Vizita vine în contextul în care Israelul și Hamas au convenit asupra unei prelungiri cu două zile a armistițiului temporar pentru a permite eliberarea a încă cel puțin 20 de ostatici din Gaza.

Discuțiile șefului Mosad vor fi axate pe asigurarea eliberării fără probleme a celor 20 de ostatici suplimentari și, eventual, pe extinderea armistițiului temporar pentru mai multe zile, pentru a asigura eliberarea tuturor femeilor și copiilor, mai scrie The Times of Israel.

14:30 Qatarul spune că negocierile pentru eliberarea soldaților Forțelor de Apărare ale Israelului ținuți ostatici de Hamas vor începe după eliberarea ostaticilor civili, scrie The Times of Israel.

„Prioritatea actuală este eliberarea ostaticilor civili, femei și copii, apoi va veni rândul militarilor”, a declarat, marți, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Qatar, Majed Al-Ansari.

Subliniind rolul Qatarului alături de Egipt în medierea acordului pentru elibertatea ostaticilor, Al-Ansari a mai spus că nu poate confirma în acest moment eliberarea altor ostatici israelieni pe lângă cei 20 care urmează să fie eliberați în două grupuri de câte zece marți și miercuri, conform condițiilor prelungirii cu două zile a armistițiului Israel-Hamas

„Qatarul sprijină toate eforturile regionale pentru a obține o încetare permanentă a focului în Gaza”, a adăugat Al-Ansari, menționând că există o „coordonare continuă” între țările arabe pentru a transmite un mesaj comun în acest sens comunității internaționale.

13:05Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, spune că unitatea de dializă de la Spitalul Shifa a fost redeschisă și primește pacienți, chemându-i pe oameni să meargă pentru a-și continua tratamentul, scrie The Times of Israel.

Amintim că la începutul acestei luni, trupele israeliene au luat cu asalt Shifa, cel mai mare spital din Gaza, operațiunea ducând la evacuarea a sute de pacienți și a mii de persoane strămutate care se adăpostiseră acolo. Spitalul nu mai avea alimente, apă și electricitate și nu mai putea primi pacienți, susțineau medicii.

Israelul a motivat că Hamas a folosit spitalul în scopuri militare, Armata israeliană spunând că a descoperit sub complexul medical un tunel secret care duce la mai multe camere în care au fost găsite inclusiv arme ale grupării teroriste.

Qatar spune că face eforturi pentru extinderea armistițiului Israel - Hamas

12:54 Qatarul se concentrează pe extinderea armistițiului Hamas - Israel după ziua de miercuri, timp în care Hamas să elibereze, pentru fiecare zi, câte zece ostatici, scrie Reuters, citându-l pe purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Majed Al-Ansari, care a precizat, marți, că „acesta este scopul”.

Un purtător de cuvânt al Guvernului israelian a declarat luni că numărul total de ostatici încă ținuți în Gaza este acum de 184.

12:50Societatea Semilunii Roșii din Palestina spune că, de la începutul armistițiului temporar, a reușit să livreze în zona de nord a Gazei 200 de camioane cu ajutoare umanitare, conform The Guardian.

10:47 Președintele iranian Ebrahim Raisi a renunțat la vizita anunțată pentru marți la Ankara, a declarat pentru AFP președinția turcă, fără a oferi un motiv.

Vizita a fost anunțată la începutul acestei luni de către președintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a spus că cei doi lideri se vor concentra pe elaborarea unui răspuns comun la războiul Israel-Hamas.

„Președintele iranian Ebrahim Raisi vine la noi în data de 28 a lunii”, le-a spus Erdogan reporterilor la întoarcerea de la un summit regional din 11 noiembrie din Riad.

Vizita a fost anunțată de presa oficială de stat din Turcia și s-a discutat intens despre asta la televiziunea turcă, chiar luni. Erdogan a vorbit la telefon cu Raisi duminică, potrivit președinției turce.

10:07Ministrul francez de externe Catherine Colonna a salutat marți vestea că trei copii francezi se numără printre ostaticii eliberați de Hamas , spunând că sunt sănătoși. „Trei copii francezi au fost în sfârșit eliberați, acum trebuie să muncim fără încetare pentru eliberarea tuturor celorlalți ostatici”, a spus ea, adăugând că cinci cetățeni francezi sunt încă dispăruți sau se crede că ar fi ținuți ostatici. Copiii eliberați sunt Eitan Yahalomi, în vârstă de 12 ani, și frații Sahar, în vârstă de 16 ani, și Erez Calderon, în vârstă de 12 ani. Se crede că părinții Ofer Calderon și Ohad Yahalomi sunt încă deținuți în Gaza .

Mărturia unei ostatice eliberate de Hamas

09:26Viceprim-ministrul Thailandei Parnpree Bahiddha-Nukara se îndreaptă spre Israel pentru a-i aduce acasă pe cei 17 ostatici thailandezi eliberați de la începutul armistițiului. Parnpree, care este și ministrul de externe al Thailandei, va ajunge spre prânz în Israel și se va întoarce joi după prânz.

Cincisprezece cetățeni thailandezi sunt încă deținuți de Hamas, conform cifrelor furnizate de oficialii thailandezi.

09:00 Un ostatic israelian eliberat de Hamas a declarat într-un interviu că inițial a fost hrănită bine în captivitate până când condițiile s-au înrăutățit iar foamea a început să facă ravagii. Ruti Munder , în vârstă de 78 de ani, a spus televiziunii israeliene Channel 13 că și-a petrecut întregul timp cu fiica ei, Keren, și cu nepotul, Ohad Munder-Zichri, care și-a sărbătorit a noua aniversare în captivitate.

Munder a fost răpită pe 7 octombrie din casa ei din Nir Oz, un kibbutz din sudul Israelului. Soțul ei, Avraham, în vârstă de 78 de ani, a fost și el luat ostatic și rămâne în Gaza. Fiul ei a fost ucis în atac.

Inițial, au mâncat „pui cu orez, tot felul de conserve și brânză”, a spus Munder pentru Channel 13. „Am fost în regulă”. Li s-a dat ceai dimineața și seara, iar copiilor li s-au dat dulciuri. Dar meniul s-a schimbat când „situația economică nu era bună și oamenii le era foame”. Israelul a menținut un asediu asupra Gazei de când a izbucnit războiul, ceea ce a dus la penurie de alimente, combustibil și alte articole de bază.

Munder, care a fost eliberată, s-a întors în stare fizică bună, ca majoritatea celorlalți prizonieri. Munder, confirmând relatările rudelor altor prizonieri eliberați, a spus că au dormit pe scaune de plastic. Ea a spus că s-a acoperit cu un cearșaf, dar că nu toți captivii au avut unul.

Băieții care erau acolo stăteau până până târziu să vorbească, în timp ce unele dintre fete plângeau, a spus ea. Unii băieți dormeau pe podea.

08:22 Un chirurg londonez spune că a asistat la un „masacru” în timpul celor 43 de zile petrecute sub bombardament în Gaza și că distrugerea sistemului de sănătate palestinian a fost un obiectiv militar al Israelului.

Vorbind la o conferință de presă la Londra, profesorul Ghassan Abu-Sittah, un chirurg plastician a povestit scene oribile de la spitalele al-Ahli Arab și Dar al-Shifa, când au încetat să mai funcționeze și a spus că a fost martor la utilizarea munițiilor cu fosfor alb.

Forțele de Apărare Israelului (IDF) au negat folosirea unor astfel de arme .

„După ce am văzut desfășurarea acestui masacru, e clar că crearea unei Fâșii Gaza nelocuibile a fost scopul, iar distrugerea sistemului de sănătate a fost principalul obiectiv militar”, a spus Abu-Sittah, care practică medicina în vestul Londrei și a lucrat în Gaza din 2009, dar a participat și în războaiele din Yemen, Irak, Siria și Liban.

Raziile israeliene au continuat în Cisiordania

08:07 Pe măsură ce armistițiul extins pare să se mențină în Gaza, raziile israeliene au continuat în Cisiordania. Iată un rezumat a ceea ce s-a întâmplat peste noapte și în această dimineață:

  • Un tânăr palestinian a fost ucis de forțele israeliene într-o razie în satul Kafar'in, la nord-vest de Ramallah.
  • Un alt palestinian a fost ucis de forțele israeliene în orașul Beitunia, la vest de Ramallah, în timpul unei razii care a coincis cu pregătirile pentru eliberarea prizonierilor palestinieni.
  • Forțele israeliene au aruncat în aer casa lui Daoud Abdel Razzaq Daras, un palestinian care a fost împușcat de ei în august, în tabăra Deir Ammar, la nord-vest de Ramallah. Doi palestinieni au fost, de asemenea, răniți în raid.
  • Au fost raportate mai multe razii israeliene în tabăra Marah Rabah, Beit Furik și Dheisheh

07:46 Poliția din orașul canadian Montreal investighează atacul cu bombă asupra unui centru comunitar evreiesc. Autoritățile au primit un raport conform căruia un cocktail Molotov a fost aruncat prin fereastra ușii din față a Consiliului Comunității Evreiești din Montreal. Șeful poliției din Montreal, Fady Dagher, a declarat luni că orașul a cunoscut un număr foarrte ridicat de incidente care vizează comunitățile musulmane și evreiești . În ultimele 6 săptămâni au fost raportate 324 de incidente care vizează musulmani și evrei, mai mult decât numărul de incidenteraportate pentru tot anul 2022, scrie Montreal Gazette.

07:27Purtătorul de cuvânt al ministerului de externe din Qatar, Majed Al Ansari, a vorbit mai devreme cu BBC News despre acordul de prelungire a armistițiului umanitar pentru încă două zile. Qatar a mediat discuțiile pentru eliberarea ostaticilor dintre Israel și Hamas. El a confirmat că Hamas s-a angajat să elibereze încă 20 de ostatici ca parte a încetării focului temporar extins.

Întrebat dacă crede că înțelegerea ar putea fi prelungită peste cele două zile, el a spus: „Suntem plini de speranță, deși nu a fost o ispravă ușoară. Am petrecut foarte mult timp negociind pentru acordul acestei pauze umanitare.

„Acum, că avem prelungirea pentru două zile, suntem optimişti că putem lucra la o pauză și mai lungă pentru ambele părţi”.

06:55Potrivit presei israeliene mai multe numere de telefoane de urgență din Israel au fost întrerupte noaptea trecută, inclusiv cele aparținând serviciilor de paramedici și pompieri.

Poliția a spus că întreruperea s-a datorat unei „erori temporare” nespecificate, probabil un atac cibernetic, potrivit presei citate.

67% dintre palestinienii din Gaza aveau puțină sau deloc încredere în Hamas

06:30 Forțele armate israeliene au aruncat în aer o clădire în Cisiordania, aparținând unui palestinian care a fost ucis în august de Israel. Armata a înconjurat reședința lui Daoud Abdel Razzaq Daras și au ordonat vecinilor să evacueze pentru a o putea demola.

Daras a fost împușcat de forțele israeliene pe 31 august, după ce ar fi efectuat un atac cu mașina în orașul Ramallah, unde a ucis un soldat israelian și a rănit trei coloniști.

Surse locale au declarat pentru Wafa că în urma raidului și demolării au izbucnit confruntări cu forțele israeliene, soldându-se cu cel puțin doi răniți.

05:48 Circa 67% dintre palestinienii din Gaza aveau puțină sau deloc încredere în Hamas înainte de 7 octombrie, potrivit unui sondaj.

În loc să susțină Hamas, „marea majoritate a locuitorilor din Gaza au fost frustrați de guvernarea ineficientă a grupului armat, deoarece suferă dificultăți economice extreme”, a declarat Barometrul Arab, o rețea de cercetare care efectuează sondaje în Orientul Mijlociu. „Majoritatea locuitorilor din Gaza nu se aliniază nici ideologiei Hamas. Spre deosebire de Hamas, al cărui scop este distrugerea statului israelian, majoritatea respondenților la sondaj au fost în favoarea unei soluții cu două state- Palestina independentă și Israel.

05:45 Israelul și Hamas și-au îndeplinit angajamentele privind schimburile de prizonieri în primele patru zile ale acordului de armistițiu.

După schimbul de luni noapte:

Hamas a eliberat 50 de prizonieri israelieni – 13 israelieni eliberați în fiecare dintre primele trei zile și 11 în a patra zi.

Israelul a eliberat 150 de prizonieri palestinieni – 39 în fiecare din primele trei zile și 33 în noaptea trecută.

Hamas a mai eliberat, de asemenea, 17 thailandezi, un filipinez și un israeliano-rus în primele trei zile, acești prizonieri făcând parte din acordurile încheiate separat cu Hamas.

Blinken, o nouă vizită în Orientul Mijlociu, în încercarea de a prelungi și mai mult armistițiul Israel-Hamas

05:30Secretarul de stat al SUA Antony Blinken se va întoarce săptămâna aceasta în Orientul Mijlociu, sperând să găsească o modalitate de a prelungi și mai mult armistițiul și insistând pentru a obține eliberarea unui număr mai mare de ostatici.

Va fi a treia sa călătorie în regiune de când Hamas a pornit războiul cu Israelul pe 7 octombrie. Blinken va călători în Israel și Cisiordania după ce va participa marți și miercuri la întâlniri la Bruxelles și Skopje (Macedonia de Nord), unde se reunesc miniștri de externe din NATO și Organizația pentru Pace și Securitate în Europa.

05:25Secretarul american al Apărării Lloyd J. Austin III l-a sunat pe ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant pentru a discuta despre cele mai recente evoluții din Gaza, inclusiv eliberarea mai multor prizonieri și prelungirea armistițiului.

Potrivit Pentagonului, Austin a reiterat Israelului „că ajutorul umanitar în Gaza trebuie să crească în volum” și a cerut „actorilor statali și nestatali să evite extinderea conflictului actual”.

02:10Palestinienii sunt eliberați din închisorile israeliene - presa afiliată Hamas.

Palestinienii sunt în prezent eliberați din închisorile israeliene în conformitate cu termenii acordului de armistițiu, potrivit presei afiliate Hamas.

33 de palestinieni vor fi returnați la casele lor după eliberare. Acest lucru are loc după ce 11 ostatici deținuți de Hamas au fost eliberați de către grup în această seară, citează Times of Israel.

01:37Israelul aprobă modificarea bugetului pentru a prioritiza obiectivele de apărare, deblocând totodată fonduri pentru interesele Haredi și ale coloniștilor.

Guvernul aprobă o modificare de 30 de miliarde de NIS pentru a prioritiza nevoile în timp de război în partea rămasă din bugetul de stat al Israelului pentru 2023, pe fondul unor obiecții puternice că planul va trimite, de asemenea, sute de milioane de shekeli către prioritățile ultraortodocșilor și ale coloniștilor din Cisiordania, potrivit Times of Israel.

Fondurile destinate ambelor cauze au fost deja aprobate de coaliție ca parte a promisiunilor sale politice față de parteneri, dar au fost înghețate în urma izbucnirii războiului la 7 octombrie.

Cei cinci miniștri ai cabinetului de război din partea Unității Naționale, inclusiv liderul partidului Benny Gantz, Chili Trooper, Gadi Eisenkot și Gideon Sa'ar, au votat împotriva modificării bugetului și au părăsit imediat plenul în această seară.