La 51 de zile de război, IDF a anunțat că 17 ostatici eliberați de Hamas au ajuns în Israel. În a doua zi a armistițiului temporar dintre Israel și Hamas, au fost eliberați 13 israelieni și 4 cetățeni thailandezi. În schimbul lor, din închisorile israeliene au fost eliberați 39 de prizonieri. Această nouă eliberare ridică numărul total de ostatici eliberaţi la 46, din aproximativ cei 240 deţinuţi în Gaza după răpirea lor de către Hamas pe 7 octombrie.

Razboiul Israel - HamasFoto: Abed Rahim Khatib / DPA / Profimedia

Războiul Israel-Hamas - toate informațiile din ziua a 51-a pe HotNews.ro:

Sinteza zilei în conflictul Israel - Hamas:

  • Armistițiul dintre Israel și Hamas a intrat în ce-a de-a treia zi și a avut loc cel de-al treilea schimb de ostatici israelieni și prizonieri palestinieni.
  • Hamas a eliberat 13 ostatici israelieni și un cetățean rus - „în semn de apreciere a poziției Rusiei în sprijinul cauzei palestiniene”. La rândul său, Israel a eliberat 39 de prizonieri palestinieni.
  • Benjamin Netanyahu a făcut, duminică, un tur în persoană în Fășia Gaza, s-a întâlnit cu soldații armatei israeliene și a promis că Israelul „va merge până la capăt, până la victorie”
  • Hamas a transmis că este dispusă să prelungească armistițiul cu două până la patru zile”. Netanyahu a apreciat că prelungirea armistițiului ar fi binevenită dacă va facilita eliberarea de noi ostatici.
  • Netanyahu i-a spus președintelui SUA Joe Biden că de îndată ce armistițiul se încheie Israelul își va relua în forță campania militară din Gaza.
  • Președintele SUA, Joe Biden, a spus, din nou, că soluția celor două state este singura care ar putea aduce pace atât israelienilor, cât și palestinienilor. „O soluție cu două state este singura modalitate de a garanta o securitate pe termen lung atât a israelienilor, cât și a palestinienilor, pentru a ne asigura că israelienii și palestinienii trăiesc deopotrivă în egală măsură de libertate și demnitate. Nu vom renunța să lucrăm pentru acest obiectiv”, a spus Biden.
  • Totodată, duminică au ajuns în Fâșia Gaza alte cel puțin 60 de camioane cu ajutoare și provizii. În total de la debutul armistițiului în Gaza au intrat peste 400 de camioane cu ajutoare și provizii.

22:20Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, duminică, că i-a spus președintelui american Joe Biden că Israelul își va relua campania în Gaza cu forță deplină odată ce armistițiul temporar se încheie, relatează Reuters.

Cu toate acestea, Netanyahu a mai spus că ar fi binevenită extinderea armistițiului dacă va facilita eliberarea a zece ostatici suplimentari.

21:50Unul din ostaticii eliberați este într-o stare critică.

Spitalul Soroka din Beersheba a declarat duminică seara că ostatica eliberată, Elma Avraham, în vârstă de 84 de ani, a fost evacuată cu elicopterul la centrul medical pentru că se află în stare gravă și își pune viața în pericol.

Spitalul susține că Avraham este în „stare fizică precară și stare clinică severă".

20:48Hamas a „informat mediatorii” din Qatar și Egipt că grupurile armate care țin ostatici israelieni „au convenit să prelungească actualul armistițiu cu două până la patru zile”, declară o sursă apropiată mișcării islamiste pentru AFP.

20:34 Trei tineri palestinieni au fost împușcați în apropierea unui campus universitar din Vermont, SUA, potrivit presei locale, citate de Al Jazeera. Incidentul a avut loc sâmbătă seara, lângă campusul Universității din Vermont din orașul Burlington.

20:02 Cei 13 ostatici israelieni eliberați ca parte a acordului oficial Israel-Hamas au fost predați duminică Forțelor de Apărare Israelului, au declarat oficialii militari.

Biroul primului ministru al Israelului a dat publicității numele ostaticilor israelieni eliberați:

  • Abigail Edan, 4 ani;
  • Hagar Brodutch, 40 de ani;
  • Ofry Brodutch, 10 ani;
  • Yuval Brodutch, 8 ani;
  • Oria Brodutch, 4 ani;
  • Chen Goldstein Almog, 49 de ani;
  • Agam Goldstein Almog, 17 ani;
  • Gal Goldstein Almog, 11 ani;
  • Tal Goldstein Almog, 9 ani;
  • Alma Avraham, 84 de ani;
  • Adrienne (Aviva) Siegel, 62 de ani;
  • Ela Elyakim, 8 ani;
  • Dafna Elyakim, 14 ani

19:30 Președintele american Joe Biden a declarat că obiectivul administrației sale este de a prelungi armistițiul între Fâșia Gaza și Israel, pentru a continua eliberarea în siguranță a ostaticilor și pentru a obține ajutor critic pentru civilii din enclavă.

În timpul declarațiilor de la Casa Albă, Biden a spus că el și premierul israelian Benjamin Netanyahu vor rămâne „angajați personal să vadă că acest acord este pe deplin implementat și să lucreze pentru a prelungi acordul. De câteva săptămâni susțin o pauză în luptă în două scopuri: pentru a spori asistența pentru civilii din Gaza care au nevoie de ajutor și pentru a facilita eliberarea ostaticilor”.

Biden a spus că acordul încheiat între Israel și Hamas a fost „structurat astfel încât să poată fi extins pentru a continua să construiască pe aceste rezultate”.

„Acesta este scopul nostru: să menținem această pauză dincolo de ziua de mâine”, a spus Biden.

Ce spune Biden despre primul ostatic american eliberat de Hamas

19:11 „Este liberă și acum se află în Israel”, a spus Joe Biden despre Abigail Edan, în vârstă de patru ani, un cetățean americano-israelian, care a fost eliberată duminică de Hamas împreună cu alți 16 ostatici.

„Ceea ce a îndurat ea este de neconceput”, a spus el, adăugând că se așteaptă ca și alți americani să fie eliberați de Hamas.

18:51 12 dintre ostatici sunt escortați în Israel de către IDF, a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israelului, Daniel Hagari. Hagari a adăugat că un alt ostatic „a ajuns la spital cu puțin timp în urmă”. Ceilalți patru ostatici sunt acum în drum spre punctul de trecere a frontierei Rafah.

La schimb, Israelul va elibera tot astăzi 39 de prizonieri palestinieni, potrivit Qatarului.

18:36 Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a făcut un tur al Fâșiei Gaza, unde a vorbit cu soldații și a vizitat unul dintre tunelurile care au fost descoperite.

„Suntem aici în Gaza cu luptătorii noștri eroici. Facem toate eforturile pentru a-i returna pe cei răpiți și, în cele din urmă, îi vom întoarce pe toți”, a spus premierul Israelului.

„Nimic nu ne va opri și suntem convinși că avem puterea, forța, voința și hotărârea de a atinge toate scopurile războiului și vom face”, a mai adăugat el.

A început un nou schimb de ostatici între Israel și Hamas

18:20Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a declarat că președintele Joe Biden va vorbi astăzi cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Discuția vine și în contextul în care Hamas ar fi eliberat, duminică, și o fetiță de patru ani, cu dublă cetățenie, americano-israeliană.

18:01 Crucea Roșie a primit duminică noi ostatici eliberați din Gaza, potrivit Forțelor de Apărare Israelului. Grupul de 17 include atât israelieni, cât și cetățeni străini, a spus IDF.

Acesta este al treilea schimb de ostatici din armistițiul de cinci zile, care a început vineri.

17:40Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez şi-a menţinut duminică afirmaţiile despre ofensiva de represalii din Gaza care au înfuriat Israelul, spunând că este „o chestiune de umanitate", potrivit AFP.

17:25Opt palestinieni au fost ucişi de armata israeliană în Cisiordania ocupată în ultimele 24 de ore, anunţă duminică Ministerul Sănătăţii din acest teritoriu palestinian, relatează CNN.

În același timp, AFP relatează că un înalt oficial militar israelian a declarat că trupele IDF au cauzat daune semnificative forței de luptă a Hamas – formată din 24 de batalioane a câte 1.000 de militanți fiecare – în special în nord.

„În unele (batalioane), am eliminat sute de teroriști Hamas și majoritatea comandanților de batalioane”, a spus el.

17:02Într-o declarație de pe site-ul oficial, Hamas susține că a eliberat un ostatic rus în urma eforturilor depuse de Vladimir Putin.

„Ca răspuns la eforturile președintelui rus Vladimir Putin și în semn de apreciere a poziției Rusiei în sprijinul cauzei palestiniene, Mișcarea de Rezistență Islamică Hamas a eliberat un deținut care deține cetățenia rusă”.

16:36Din cele 24 de spitale care funcționau în nordul Fâșiei Gaza înainte de război, se estimează că doar patru, de mici dimensiuni, mai sunt operaționale și admit noi pacienți, spune agenția ONU, OCHA.

Din cele 11 unități medicale din sud, opt sunt în prezent funcționale. Capacitatea de paturi în Gaza a scăzut de la 3.500 înainte de război la 1.400 în prezent, pe fondul creșterii numărului de persoane care solicită tratament.

Câți israelieni vor fi eliberați duminică de Hamas

16:05 Egiptul a primit liste cu 13 israelieni și 39 de palestinieni programați pentru eliberare duminică, al treilea lot din acordul de armistițiu de patru zile negociat de Egipt și Qatar, a declarat Diaa Rashwan, șeful Serviciului de Informații de Stat (SIS) al Egiptului, într-un comunicat.

„Armistițiul se desfășoară fără blocaje”, se arată în comunicat, adăugând că 120 de ajutoare au traversat duminică din Egipt în Gaza, inclusiv două camioane cu combustibil și două cu gaz pentru gătit.

Mărturii ale unui palestinian eliberat din Israel

16:01 Mustafa Shehadeh, un prizonier palestinian eliberat, a declarat pentru Al Jazeera că condițiile din închisoare în care se afla s-au schimbat din ce în ce mai rău în urma atacurilor din 7 octombrie.

Shehadeh, care a stat în total opt luni într-o închisoare israeliană, a declarat că, după începutul războiului, tratamentul primit de la gardieni s-a înrăutățit și prizonierii au fost rupți de lumea exterioară, fără acces la mass-media.

„Au început perchezițiile corporale și ne-au luat toate obiectele, chiar și aparatele de ras”, a spus Shehadeh.

Shehadeh a adăugat că a văzut un deținut cu febră mare, care nu ar fi primit îngrijiri medicale.

15:17 Ministrul Israelului pentru Afacerile Diasporei și Egalității Sociale spune că este important de înțeles că pauza umanitară nu este o încetare permanentă a focului.

„Nu există încetare a focului și nu va exista o încetare a focului cu o organizație teroristă a Hamas”, a spus Amichai Chikli pentru BBC.

El adaugă că Israelul s-a angajat să distrugă Hamas „nu doar de dragul lui Israel, ci și de dragul umanității”.

Peste 60 de camioane cu ajutor umanitar au ajuns în nordul Fâșiei Gaza

14:42ONU a confirmat că 129.000 de litri de combustibil au ajuns astăzi în Gaza. 61 de camioane de ajutor au ajuns astăzi și în nordul Gazei, cel mai mare număr din 7 octombrie.

Acestea includ alimente, apă și produse medicale. Oamenii au stat la coadă pentru a colecta provizii de ajutor umanitar în a treia zi a armistițiului de patru zile dintre Israel și Hamas.

14:20Pentru prima dată de la intrarea în vigoare a armistițiului temporar dintre Hamas și Israel, un cetățean american este de așteptat să fie pe lista de ostatici de duminică care urmează să fie eliberați, a declarat un oficial israelian pentru CNN.

13:30Alte 200 de camioane cu ajutoare intră în Gaza, iar unele dintre ele se îndreaptă spre partea de nord a Fâșiei Gaza, relatează Times of Israel.

Camioanele au fost verificate de autoritățile israeliene la punctul de trecere Nitzana cu Egiptul, înainte de a se îndrepta spre punctul de trecere Rafah din Egipt pentru a intra în Gaza. Zeci de camioane și șase ambulanțe se îndreaptă spre partea de nord a Fâșiei Gaza, inclusiv spre zonele care nu au fost evacuate, cu aprobarea Israelului, precizează coordonatorul activităților guvernamentale în Teritoriu (COGAT).

Ajutoarele - ce includ alimente, apă și medicamente - intră în Fâșia Gaza ca parte a armistițiului temporar dintre Israel și gruparea teroristă Hamas. Până sâmbătă seara peste 340 de camioane cu ajutoare intraseră în Fâșia Gaza.

12:19Ministerul Apărării din Israel anunță că, în timpul operațiunilor din Fâșia Gaza, forțele armate au confiscat aproximativ 5 milioane de șekeli în numerar (aproximativ 1,3 milioane de dolari), precum și dinari irakieni, dinari iordanieni și dolari americani.

Banii au fost confiscați din fortificațiile Hamas și din locuințele agenților teroriști. Banii vor fi „confiscați" și vor intra în bugetul statului israelian, adaugă ministerul.

Mai mulți comandați Hamas au fost uciși de forțele Israelului

11:45Gruparea teroristă Hamas confirmă moartea mai multor comandanți de rang înalt care au fost ținta atacurilor forțelor israeliene în timpul luptelor din Fâșia Gaza, transmite Times of Israel.

Hamas recunoaște că Ahmed Ghandour, comandantul brigăzii din nordul Fâșiei Gaza, Ayman Siam, șeful dispozitivului de lansare de rachete al Hamas, precum și Wael Rajab și Raafat Salman au fost uciși.

Armata Israeliană a declarat anterior că i-a vizat pe Ghandour și Siam, dar nu a confirmat că aceștia au fost uciși.

10:41Doi ostatici cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, se află printre cei eliberaţi din fâşia Gaza, a anunţat duminică MAE.

Qatar speră la o prelungire a armistițiului dintre Israel și Hamas

10:16 Qatarul speră ca acordul de armistiţiu dintre Israel şi gruparea islamistă Hamas să fie prelungit dincolo de cele patru zile prevăzute în prezent, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar, Majed Al-Ansari, relatează dpa și Agerpres.

„Ceea ce sperăm este ca impulsul oferit de eliberările (de ostatici şi prizonieri) din aceste două zile şi de acest acord de patru zile să ne permită să prelungim armistiţiul dincolo de aceste patru zile şi să începem discuţii despre restul ostaticilor”, a declarat Al-Ansari pentru postul de televiziune american CNN.

Actualul acord de armistiţiu între Israel şi Hamas prevede 4 zile de încetare a focului, care urmează să se încheie luni, şi eliberarea a 150 de deţinuţi palestinieni de către Israel, în schimbul eliberării a 50 de ostatici ai Hamas.

Qatarul va discuta, de asemenea, cu Egiptul, SUA şi ambele părţi implicate la conflict pentru a se asigura că ajutorul umanitar convenit în cadrul acordului va ajunge în Fâşia Gaza, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar.

Acordul prevede ca 300 de camioane care transportă alimente, echipamente medicale şi combustibil să ajungă în Fâşia Gaza, potrivit informaţiilor publicate săptămâna trecută de autorităţile israeliene.

09:12 Doi palestinieni au fost împușcați mortal de către forțele de ocupație israeliene în Nablus și Jenin duminică dimineața, a anunțat Ministerul palestinian al Sănătății, ridicând la șase numărul palestinienilor uciși de forțele israeliene în Cisiordania în cursul nopții, transmite Reuters.

08:43 Israelul a primit lista ostaticilor care urmează să fie eliberaţi duminică, a declarat pentru The Times of Israel un oficial familiarizat cu această chestiune, notează News.ro.

Biroul primului ministru spune că Israelul a notificat familiile ale căror persoane dragi se află pe lista transmisă de Qatar, care a mediat între Israel şi Hamas.

Aceasta va fi a treia zi a unui armistiţiu de patru zile, despre care Qatar a declarat mai devreme astăzi că speră să fie prelungit în continuare prin eliberarea altor ostatici.

Sinteza ultimelor 24 de ore:

  • Hamas a predat 13 ostatici israelieni și 4 cetățeni thailandezi către Crucea Roșie. Aceștia au ajuns în Egipt, prin trecerea frontierei de la Rafah, iar de acolo vor ajunge în custodia autorităților israeliene.
  • În schimbul eliberării ostaticilor, Israel va elibera la rândui alți 39 de prizonieri palestinieni - femei și copii.
  • Schimbul de ostatici și prizonieri a fost amânat sâmbătă seara de Hamas, după ce organizația palestiniană a acuzat Israelul că ar fi încălcat termenii armistițiului. În replică, Israelul anunțase că va redeschide operațiunile militare dacă nu va avea loc eliberarea ostaticilor.
  • Hamas a acuzat Israelul că ar fi ucis doi palestinieni în timp ce armistițiu era activ, că ar fi schimbat în mod semnificativ lista cu deţinuţi palestinieni care urmau să fie eliberaţi sâmbătă și că ar fi împiedicat intrarea unor camioane cu ajutoare în nordul Fâșiei Gaza. Israelul a negat toate acuzațiile aduse de Hamas.
  • De la intrarea în vigoare a armistiţiului, vineri dimineaţa, în Fâşia Gaza au intrat peste 340 de camioane cu ajutoare umanitare, informează BBC.
  • În total, până acum, au fost eliberat 44 de ostatici din Fâșia Gaza - 26 de israelieni și 18 cetățeni străini. De partea cealaltă, Israelul a eliberat 78 de prizonieri palestinieni.
  • La București zeci de persoane au participat la un miting în București, prin care cer retragerea Israelului din Fâșia Gaza.