După 50 de zile de război, o încetare temporară a focului a intrat în vigoare vineri, iar între Hamas și Israel a început un schimb de ostatici și prizonieri palestinieni. Sâmbătă, însă, cea de-a doua rundă de eliberări a fost inițial amânată de Hamas care a acuzat Israelul că nu a respectat Armistițiul. Israel a negat acuzațiile și a amenințat că va relua operațțiunile militare. După o negociere cu Qatar, Egipt și SUA, cele două părți au convenit să continuă activitatea de eliberare a ostaticilor și a prizonierilor.

Manifestație la Tel Aviv pentru eliberarea ostaticilor din GazaFoto: GIL COHEN-MAGEN / AFP / Profimedia

Războiul Israel-Hamas - toate informațiile din ziua a 50-a pe HotNews.ro:

Sinteza zilei:

  • Hamas a predat 13 ostatici israelieni și 4 cetățeni thailandezi către Crucea Roșie. Aceștia au ajuns în Egipt, prin trecerea frontierei de la Rafah, iar de acolo vor ajunge în custodia autorităților israeliene.
  • În schimbul eliberării ostaticilor, Israel va elibera la rândui alți 39 de prizonieri palestinieni - femei și copii.
  • Schimbul de ostatici și prizonieri a fost amânat sâmbătă seara de Hamas, după ce organizația palestiniană a acuzat Israelul că ar fi încălcat termenii armistițiului. În replică, Israelul anunțase că va redeschide operațiunile militare dacă nu va avea loc eliberarea ostaticilor.
  • Hamas a acuzat Israelul că ar fi ucis doi palestinieni în timp ce armistițiu era activ, că ar fi schimbat în mod semnificativ lista cu deţinuţi palestinieni care urmau să fie eliberaţi sâmbătă și că ar fi împiedicat intrarea unor camioane cu ajutoare în nordul Fâșiei Gaza. Israelul a negat toate acuzațiile aduse de Hamas.
  • De la intrarea în vigoare a armistiţiului, vineri dimineaţa, în Fâşia Gaza au intrat peste 340 de camioane cu ajutoare umanitare, informează BBC.
  • În total, până acum, au fost eliberat 44 de ostatici din Fâșia Gaza - 26 de israelieni și 18 cetățeni străini. De partea cealaltă, Israelul a eliberat 78 de prizonieri palestinieni.
  • La București zeci de persoane au participat la un miting în București, prin care cer retragerea Israelului din Fâșia Gaza.

Hamas a predat 13 ostatici israelieni și 7 ostatici cetățeni străini către Crucea Roșie

23:59Cine sunt cei 13 ostatici israelieni eliberați:

  • Shoshan Haran, 67 ani și fata ei Adi Shoham, 38
  • Copiii lui Adi Shoham: Yahel, 3 ani și Naveh, 8 ani
  • Shiri Weiss, 53 ani și fiica ei Noga Weiss, 18 ani
  • Maya Regev, 21 ani
  • Hila Rotem, 12 ani
  • Emily Hand, 9 ani
  • Noam Or, 17 ani și Alma Or, 13 ani
  • Noam Avigdori, 12 ani și mama sa Sharon Avigdori, 52 ani

23:00 Hamas a predat 13 ostatici israelieni și 4 cetățeni tailandezi către Crucea Roșie, anunță Reuters. UPDATE - Inițial s-a discutat de 7 cetățeni străini, ulterior informațiile oficiale au vorbit doar despre 4 cetățeni thailandezi.

Ostaticii urmează să fie aduși la punctul de trecere a frontierei Rafah din Egipt pentru a fi predați oficialilor israelieni, care îi vor introduce în țară printr-o intrare laterală la punctul de trecere Kerem Shalom, scrie și Times of Israel.

22:28Purtătorul de cuvânt al Armatei Israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, afirmă că există „progrese semnificative” în eforturile de eliberare a ostaticilor din Fâșia Gaza în această seară, după întârzierile Hamas, relatează Times of Israel.

„Efortul de returnare a ostaticilor este datoria noastră morală și etică. Suntem hotărâți să o îndeplinim în orice mod”, a declarat Hagari într-o conferință de presă. „Efortul din această seară progresează și vom informa familiile și publicul atunci când lucrurile se vor întâmpla. Este nevoie de răbdare”.

Hagari spune că „nimic nu este definitiv până când nu se întâmplă cu adevărat”, deoarece Israelul negociază indirect cu un „grup terorist malefic”.

22:00Președintele american Joe Biden a intervenit sâmbătă pe fondul tensiunilor dintre Hamas și Israel și a discutat cu emirul Qatarului și cu premierul qatarez pentru a încerca să rezolve întârzierea celei de-a doua tranșă de eliberări de ostatici, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, Adrienne Watson, potrivit CNN.

Alți oficiali americani de rang înalt au fost în contact cu omologii lor israelieni, qatarezi și egipteni, Biden fiind informat pe tot parcursul zilei, potrivit lui Watson.

În ultima oră, oficialii de la Casa Albă au fost informați de către oficialii din Qatar că problema a fost rezolvată și că reprezentanți de la Crucea Roșie se deplasează pentru a-i recupera pe ostaticii care urmează să fie eliberați.

21:20 După mai multe ore de amânări, Qatar, un mediator-cheie în acordul privind ostaticii, confirmă că 13 israelieni (8 copii și 5 femei), precum și 7 cetățeni străini vor fi eliberați din captivitatea din Gaza „în această seară".

„Obstacolele în calea eliberării prizonierilor au fost depășite prin contacte între Qatar și Egipt cu ambele părți", a transmis pe Twitter purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar, Majed al-Ansari.

„În această seară, 39 de femei și copii palestinieni vor fi eliberați în schimbul eliberării a 13 ostatici israelieni din Gaza”, a spus el.

Hamas confirmă, de asemenea, că va avansa cu procedura de eliberare a ostaticilor.

Ostaticii vor fi predați către Crucea Roșie.

Armata israeliană ar fi atacat mai mulți palestinieni în timpul armistițiului, acuză Hamas

21:02Purtătorul de cuvânt al Hamas, Osama Hamdan, a declarat într-o conferință de presă că Israelul nu și-a îndeplinit partea din acordul lor de armistițiu și că a informat mediatorii (SUA, Qatar și Egipt, care încearcă să găsească soluții pentru continuarea în condițiile stabilite anterior a armistițiului) despre încălcările Israelului, relatează Reuters.

El a mai spus că Hamas și-a afirmat angajamentul față de armistițiul mediat de Egipt și Qatar, care a început vineri. Hamdan a spus că un total de 340 de camioane de ajutor au intrat în Gaza de vineri și că 65 dintre aceste camioane au ajuns în nordul Gazei, adică „mai puțin de jumătate din ceea ce Israel a convenit”.

20:35Israelul ar încălca un acord umanitar prin împiedicarea unor camioane să intre în nordul Fâşiei Gaza, aşa cum s-a convenit, și ar fi ucis doi palestieni la Beit Hanoun, în Fâşia Gaza, într-o zonă în care palestinienii au permisiunea să se mute, a declarat un oficial de rang înalt al Hamas pentru BBC, citat de News.ro. De aceea Hamas a amânat predarea ostaticilor.

Ammar Abu al-Wafa, în vârstă de 21 de ani, a fost ucis de soldații israelieni în Jenin, în Cisiordania ocupată, spune doctorul Fawaz Hamad, șeful spitalului al-Razi. Hamad a spus că alți cinci palestinieni au fost răniți, dintre care doi sunt în stare critică, scrie Al Jazeera.

Israelul a permis ca doar trei camioane - din 100 - să intre în nordul enclavei, declară el. Israelul ar fi încălcat şi acordul armistiţiului prin survolarea părţii de sud a Fâşiei Gaza cu drone, conform oficialului.

El acuză Israelul de faptul că a schimbat în mod semnificativ lista cu deţinuţi palestinieni care urmau să fie eliberaţi sâmbătă.

Israelul neagă aceste acuzaţii.

20:13Qatarul, dar și Egiptul, moderează discuții între Israel și Hamas pentru a rezolva „cât mai curând posibil” întârzierea eliberării ostaticilor, scrie Reuters.

Presa israeliană a raportat că armata va relua bombardarea Gazei dacă Hamas nu îi eliberează pe prizonieri până la miezul nopții, ora Israelului.

În replică, Hamas a numit amenințările Israelului „goale” și a spus că „nu va reuși să-și elibereze prizonierii prin forță”.

19:54 Mii de oameni s-au adunat la Tel Aviv, vizavi de sediul militar israelian, pentru a cere eliberarea tuturor prizonierilor.

Și în Londra sâmbătă au ieșit în stradă zeci de mii de britanici, în semn de susţinere a palestinienilor şi pentru a cere un armistiţiu de durată în Fâşia Gaza

Bombdardamentele Israelului în Fâșia Gaza ar putea fi reluate sâmbătă, dacă Hamas nu face schimbul de ostatici

19:39Postul de televiziune israelian Channel 12 News raportează că armata își va relua bombardamentele în Gaza dacă prizonierii nu sunt eliberați până la miezul nopții, ora Israelului.

„Presă israeliană citează surse diplomatice care susțin că Israelul nu a încălcat acordul, spre deosebire de ceea ce spun Brigăzile al-Qassam. Ei citează oficiali de securitate care spun că, dacă răpiții nu sunt eliberați până la miezul nopții, ne vom întoarce la operațiunile noastre”, scrie Al Jazeera.

Hamas amână eliberarea celui de-al doilea grup de ostatici

19:14Aripa armată a Hamas a declarat sâmbătă că amână predarea unui al doilea grup de ostatici, ca parte a unui acord temporar de încetare a focului, până când Israelul „aderă la termenii acordului”, transmite Agence France-Presse.

O sursă Hamas a declarat pentru AFP că predarea a 14 ostatici către Crucea Roșie a început sâmbătă, apoi a declarat că procesul de transfer a fost oprit. Un oficial israelian a spus că ostaticii nu au fost încă predați Crucii Roșii. „Israelul nu a încălcat acordul”, a declarat o sursă israeliană pentru AFP.

18:54Aripa militară a Hamas, Brigăzile Qassam, a acuzat Israelul că nu respectă termenii acordului pentru eliberarea ostaticilor. Acesta ar fi unul dintre motivele pentru care a amânat eliberarea ostaticilor israelieni astăzi. Celălalt motiv se referă la camioanele de ajutor din nordul Gazei.

Nu este clar pentru cât timp va amâna Hamas eliberarea ostaticilor.

Israelul neagă că a încălcat acordul de încetare a focului, spun surse israeliene pentru BBC.

18:33Aripa armată a Hamas a declarat că a decis să amâne a doua rundă de eliberare de ostatici până când Israelul se angajează să lase camioanele de ajutor să intre în nordul Gazei, relatează Reuters.

Anterior, conform unor surse, Egiptul primisese de la Hamas o listă cu 13 prizonieri care urmau să fie eliberați.

18:13 Hamas a început să predea Crucii Roșii ostatici israelieni, au declarat pentru CNN o sursă Hamas și o sursă israeliană. Ar fi vorba de 13 sau 14 ostatici, printre care opt copii. Israel ar urma să elibereze 39 de persoane.

17:55 Schimbul de astăzi de ostatici și prizonieri între Hamas și Israel întârzie. Toată operațiunea este catalogată ca fiind un „coșmar logistic”.

Un oficial israelian a spus pentru Al Jazeera că momentan nu ar trebui să fie îngrijorări că schimbul de astăzi nu va mai avea loc. Întârzierea ar putea fi cauzată și de faptul că în anumite zone din Fâșia Gaza nu au ajuns încă ajutoarele umanitare.

17:24O delegație din Qatar se află în Israel pentru a discuta despre o posibilă prelungire a acordului de armistițiu în curs, a confirmat o sursă diplomatică pentru BBC.

Actualul acord temporar de încetare a focului, mediat de Qatar, a început ieri și urmează să dureze patru zile. În acest timp, Hamas va elibera 50 de ostatici în schimbul a 150 de prizonieri palestinieni eliberați de Israel.

Miting pro-Palestina în București, în a doua zi de armistițiu între Israel și Hamas

16:46 Zeci de persoane participă la un miting în București, prin care cer retragerea Israelului din Fâșia Gaza. Participanții s-au strâns de la ora 14:00 în Piața Victoriei, iar de la ora 15:00 au plecat în marș spre Universitate.

„Opriți genocidul! Încetați ocupația”, este mesajul transmis de organizatori.

Participanții au fost verificați de jandarmi pentru a nu avea obiecte interzise asupra lor, conform imaginilor transmise de la fața locului de către Antena 3 CNN.

Au loc discuții pentru prelungirea armistițiului

16:24Egiptul a declarat sâmbătă că a primit „semnale pozitive” de la toate părțile cu privire la o posibilă prelungire a armistițiului din Gaza pentru una sau două zile.

Diaa Rashwan, șeful Serviciului de Informații de Stat al Egiptului (SIS), a declarat că țara poartă discuții ample cu toate părțile pentru a ajunge la un acord privind prelungirea armistițiului de patru zile, ceea ce „înseamnă eliberarea mai multor deținuți din Gaza și prizonieri palestinieni din închisorile israeliene”.

15:41ONU declară că armistițiul de patru zile dintre Israel și Hamas i-a permis să mărească livrarea de alimente, apă și medicamente la cel mai mare volum de la reluarea convoaielor de ajutor umanitar în Gaza, din 21 octombrie.

În Rafah, în sudul Gazei, sâmbătă, multe persoane au așteptat să umple canistrele de gaz pentru gătit. „Toți oamenii speră și sunt gata să le facă viața mai ușoară”, a spus un rezident, Ezzeddine Abu Omeira.

15:08Un marș pro-palestinian prin care se cere o încetare permanentă a focului în Gaza a pornit din vestul Londrei, în Marea Britanie. Mii de manifestanți poartă steaguri și pancarte palestiniene au început să meargă pe Park Lane de la Marble Arch spre Piccadilly.

14:29 Zeci de oameni s-au adunat în fața biroului viceprim-ministrului australian Richard Marles pentru a protesta împotriva poziției guvernului față de războiul Israelului împotriva Gaza. Protestatarii au scris „Rușine să vă fie” pe peretele exterior al biroului, unde au pus și steagul palestinian.

Guvernul laburist de centru-stânga din Australia, condus de prim-ministrul Anthony Albanese, s-a opus cererilor de încetare a focului.

14:12Viceprim-ministrul iordanian și ministrul Afacerilor Externe, Ayman Safadi, spune că „securitatea va fi atinsă doar prin soluționarea conflictului și soluția celor două state”, scrie Al Jazeera.

„Israelul nu se va bucura de securitate ucigând palestinieni... Anul acesta este considerat cel mai sângeros pentru palestinieni din ultimii 10 ani”, a spus el în timpul unei conferințe de presă comune cu omologii săi portughezi și sloveni, João Gomez Cravinho și Tanja Fajon.

„Israelul atacă pe oricine nu este de acord cu politica sa și nu poate rămâne deasupra dreptului internațional. Cu toții ne dorim ca acest armistițiu să se transforme într-o încetare permanentă a focului și un capăt complet al acestei agresiuni”, a mai spus ministrul de Externe din Iordania.

13:56Iranul a facilitat vineri eliberarea a 10 ostatici thailandezi din Gaza, furnizând o listă de nume grupării palestiniene Hamas după o solicitare în acest sens din partea Ministerului de Externe și a președintelui Parlamentului thailandez, a declarat sâmbătă ambasada Iranului în Thailanda, potrivit The Guardian.

„Această solicitare a fost acceptată de Hamas și 10 ostatici thailandezi au fost eliberați după încetarea focului", a precizat aceasta.

13:33Opt camioane-cisternă cu combustibil şi gaze naturale intră în Fâşia Gaza din Egipt sâmbătă dimineaţa.

„Patru camioane-cisternă cu carburant şi patru camioane-cisternă cu gaze naturale pentru gătit” au intrat în Fâşia Gaza din Egipt, anunţă pe X COGAT, un organism din cadrul Ministerului israelian al Apărării însărcinat cu activităţile civile în enclavă, relatează Le Monde, potrivit News.ro

Aceste vehicule s-au îndreptat către ”organizaţii umanitare ale ONU, în sudul Fâşiei Gaza” prin postul de frontieră de la Rafah. Acest „combustibil” şi „gaze naturale de gătit” sunt destinate „funcţionării unor infrastructuri vitale”, precizează un purtător de cuvânt, Avichay Adraee.

De la intrarea în vigoare a armistiţiului, vineri dimineaţa, în Fâşia Gaza au intrat peste 200 de camioane cu ajutoare umanitare.

13:00Miliardarul Elon Musk este aşteptat să viziteze Israelul săptămâna viitoare, urmând să se întâlnească cu preşedintele Isaac Herzog şi cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu, scrie publicaţia The Jerusalem Post.

Proprietarul Tesla şi X, Elon Musk, ar fi așteptat să viziteze oraşele din apropierea graniţei cu Gaza, care au fost atacate de Hamas pe 7 octombrie, a informat N12, potrivit News.ro.

Vizita vine în timp ce Musk continuă să fie criticat pentru eşecurile în combaterea antisemitismului pe platforma sa X (fostă Twitter), pentru distribuirea de conţinut al unor conturi antisemite şi pentru că a atacat şi chiar a dat în judecată autorităţile care îi critică pentru gestionarea antisemitismului şi a altor discursuri instigatoare la ură, pe platforma X.

La începutul acestei săptămâni, Musk a anunţat că X va dona toate veniturile din publicitate şi abonamente „asociate cu războiul din Gaza” spitalelor din Israel şi Crucii Roşii/Semiluna din Gaza.

Luna trecută, Musk a mai spus că doreşte să furnizeze Fâşiei Gaza o acoperire de internet prin satelit Starlink, stârnind indignarea oficialilor israelieni, inclusiv a ministrului Comunicaţiilor Shlomo Karhi, care a avertizat că Israelul va lupta împotriva unei astfel de acţiuni.

Musk a subliniat că, dacă accesul Starlink este asigurat în Gaza, compania ar lua „măsuri extraordinare” pentru a confirma că acesta este utilizat în scopuri pur umanitare.

12:23 Egiptul a primit de la gruparea militantă palestiniană Hamas o listă cu 14 ostatici care urmează să fie eliberați sâmbătă, au declarat surse de securitate pentru Reuters.

Anterior, Israelul a declarat, de asemenea, că a primit o listă cu ostaticii care urmează să fie eliberați sâmbătă din Gaza de către Hamas.

Armistiţiul a fost respectat până acum

12:05Armistiţiul a fost respectat până acum în Fâşia Gaza, potrivit AFP și news.ro.

Paisprezece ostatici ţinuţi în Fâşia Gaza de Hamas urmează să fie eliberaţi sâmbătă, în schimbul a 42 de deţinuţi palestinieni, în a doua zi a unui armistiţiu, în baza unui acord între Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas, anunţă oficiali israelieni, relatează AFP.

„Acesta doar un început, dar pentru moment lucrurile decurg bine”, a declarat vineri preşedintele american Joe Biden, apreciind că există „șanse reale” de prelungire a armistiţiului.

„În zilele următoare ne aşteptăm ca zeci de ostatici să se întoarcă la familiile lor”, a spus liderul de la Casa Albă.

„În Fâşia Gaza se mai află aproximartiv 215 ostatici”, a precizat un purtător de cuvânt al armatei israeliene, Doron Spielman.

„Nu ştim, în multe cazuri, dacă sunt morţi sau în viaţă”, a declarat el.

11:47Serviciul penitenciar israelian a declarat sâmbătă că pregătește 42 de prizonieri pentru eliberare, sugerând că Hamas ar urma să elibereze 14 ostatici israelieni, potrivit AP și The Guardian.

Nu a existat niciun anunț oficial din partea Israelului cu privire la numărul de ostatici care vor fi eliberați sâmbătă, deși Hamas a înmânat vineri seară o listă de nume autorităților.

Nu este clar nici câți prizonieri neisraelieni ar putea fi, de asemenea, eliberați.

10:36A doua zi a armistițiului a permis intrarea ajutorului umanitar esențial în Fâșia Gaza și a oferit civililor primul răgaz după șapte săptămâni de război, notează The Guardian.

Organizația Națiunilor Unite a declarat că această pauză i-a permis să mărească livrarea de alimente, apă și medicamente la cel mai mare volum de la reluarea convoaielor de ajutor umanitar la 21 octombrie, relatează Associated Press.

De asemenea, a reușit să livreze 129.000 de litri de combustibil - puțin peste 10% din volumul zilnic de dinainte de război - precum și gaz pentru gătit, pentru prima dată de la începutul războiului.

Sâmbătă, în orașul Khan Yunis din sudul țării, sute de oameni cu bidoane de benzină și alte recipiente așteptau în speranța de a obține o parte din combustibilul proaspăt livrat.

09:43Majoritatea ostaticilor eliberați de Hamas au o stare de sănătate „bună”, relatează presa din Israel. Aceștia au ajuns la spital, unde au fost consultați și au primit tratament în funcție de afecțiunile pe care le aveau dinainte de atac.

08:44Israelul a primit o listă cu ostaticii care urmează să fie eliberați sâmbătă de Hamas din Gaza, au declarat oficiali israelieni, după eliberarea a 24 de ostatici vineri - prima din cele patru zile de încetare a focului planificate, conform Reuters.

Oficialii israelieni din domeniul securității au analizat lista, a precizat biroul premierului Benjamin Netanyahu într-o declarație, după ce guvernul său a promis că va acționa pentru eliberarea tuturor ostaticilor luați de Hamas în atacul grupării militante asupra sudului Israelului la 7 octombrie.

Ostaticii eliberați vineri, printre care se numără femei și copii israelieni și muncitori agricoli thailandezi, au fost transferați din Gaza și predați autorităților egiptene la punctul de trecere a frontierei Rafah, împreună cu opt membri ai personalului Comitetului Internațional al Crucii Roșii, într-un convoi de patru mașini, a precizat organizația.

Aceștia au fost apoi duși în Israel pentru a fi supuși unor controale medicale și pentru a se reîntâlni cu rudele.

Sinteza ultimelor 24 de ore: