Terry Gou, miliardarul fondator al companiei Foxconn, principalul furnizor al Apple, s-a retras vineri din cursa pentru a deveni următorul preşedinte al Taiwanului, după eşecul negocierilor opoziţiei de a prezenta un candidat comun împotriva formaţiunii guvernamentale, relatează agenția Reuters, citată de Agerpres.

Terry GouFoto: Sam Yeh / AFP / Profimedia

Gou şi-a anunţat candidatura în august, afirmând că vrea să unească opoziţia şi să asigure că insula autoguvernată nu devine „următoarea Ucraină” şi acuzând Partidul Democrat Progresist (DPP), aflat la guvernare, că a adus Taiwanul în prag de război prin opoziţia sa faţă de China.

După ce a colectat suficiente semnături pentru a candida ca independent şi săptămâna trecută a reuşit în sfârşit să obţină avizul comisiei electorale, Gou a anunţat într-un comunicat că se „retrage fizic, dar nu şi spiritual”.

„STOP, RESET, RESTART”, a adăugat el, în engleză. Gou nu a precizat ce va face în continuare în campania prezidenţială sau pe cine ar putea susţine - pe Hou Yu-ih din principalul partid de opoziţie Kuomintang (KMT) sau pe fostul primar din Taipei, Ko Wen-je, din mica formaţiune Partidul popular taiwanez (TPP).

„Trebuie să câştigăm! Bine? Să finalizăm schimbarea de putere şi să schimbăm Taiwanul”, a spus el. Ko i-a mulţumit lui Gou, într-un comentariu pe contul de Facebook al acestuia din urmă. „Categoric vom câştiga!”, a adăugat Ko.

Gou a încercat să medieze negocieri între partidele de opoziție pentru a candida împreună împotriva celui de guvernământ, dar aceste eforturi s-au năruit în mod spectaculos joi, după o dispută aprinsă între liderii partidelor de opoziţie în faţa presei, transmisă live la televiziunea taiwaneză.

Sondajele de opinie arătau că Gou, în vârstă de 73 de ani, era pe ultimul loc în intenția de vot a taiwanezilor dintre candidații înscriși în cursă. Următoarele alegeri prezidențiale vor avea loc în Taiwan pe 13 ianuarie.

Miliardarul a susținut că o zeiță a mării i-a spus să candideze la alegerile prezidențiale

Gou a încercat să candideze și la alegerile prezidențiale din 2020, afirmând la momentul respectiv că Mazu, o cunoscută zeiță a mării în mitologia chineză, i-a spus într-un vis să participe la alegeri.

El s-a clasat însă abia pe poziția a doua în cadrul alegerilor primare organizate de partidul Kuomintang din care făcea parte la momentul respectiv și a anunțat că nu intenționează să candideze ca independent.

Kuomintang este considerat un partid pro-chinez în Taiwan iar Gou la rândul său și-a exprimat sprijinul pentru politica „Chinei unice” a Beijingului. Miliardarul a acuzat Partidul Democrat Progresist că promovează independenția Taiwanului și „urăște și se opune Chinei”.

El a plecat din Kuomintang în 2019 și a activat de atunci ca politician independent.

Agenția Bloomberg estimează averea sa la 6,59 miliarde de dolari.