Terry Gou, miliardarul taiwanez care a fondat Foxconn, cel mai mare furnizor al Apple, s-a calificat pentru a candida la președinția Taiwanului după ce echipa sa de campanie a strâns de peste 3 ori numărul de semnături necesare, au anunțat autoritățile de la Taipei, citate de Reuters.

Terry GouFoto: Sam Yeh / AFP / Profimedia

Gou le-a mulțumit susținătorilor săi într-un comunicat remis presei după anunțul autorităților, afirmând că aceștia au dat dovadă de un „entuziasm debordant” și că promite să lucreze din greu pentru a obține „pace de-a lungul strâmtorii Taiwan”.

Miliardarul și-a anunțat candidatura în luna august, afirmând la momentul respectiv că dorește să unească opoziția și să se asigure că Taiwanul nu devine „următoarea Ucraină”. El a acuzat Partidul Democrat Progresist aflat la guvernare că a dus Taiwanul în pragul războiului din cauza antagonizării Chinei.

Gou, care și-a dat demisia de la conducerea Foxconn în 2019, a avut nevoie să strângă 300.000 de semnături ale alegătorilor până pe 2 noiembrie pentru a fi eligibil să candideze ca independent, potrivit legii electorale din Taiwan.

Comisia electorală a anunțat marți că a validat peste 900.000 de semnături.

În vârstă de 73 de ani, Gou este unul dintre cei 4 candidați care vor candida la președinția țării insulare. Următoarele alegeri prezidențiale vor avea loc în Taiwan pe 13 ianuarie.

Sondajele de opinie arată că el este pe ultimul loc în intenția de vot, cu mult în spatele actualului vicepreședinte al țării, Lai Ching-te, un membru al partidului de guvernare.

Miliardarul a susținut că o zeiță a mării i-a spus să candideze la alegerile prezidențiale

Gou a încercat să candideze și la alegerile prezidențiale din 2020, afirmând la momentul respectiv că Mazu, o cunoscută zeiță a mării în mitologia chineză, i-a spus într-un vis să participe la alegeri.

El s-a clasat însă abia pe poziția a doua în cadrul alegerilor primare organizate de partidul Kuomintang din care făcea parte la momentul respectiv și a anunțat că nu intenționează să candideze ca independent.

Kuomintang este considerat un partid pro-chinez în Taiwan iar Gou la rândul său și-a exprimat sprijinul pentru politica „Chinei unice” a Beijingului. Miliardarul a acuzat Partidul Democrat Progresist că promovează independenția Taiwanului și „urăște și se opune Chinei”.

El a plecat din Kuomintang în 2019 și a activat de atunci ca politician independent.

Agenția Bloomberg estimează averea sa la 6,59 miliarde de dolari.