China a avertizat marți că ar fi o „greșeală gravă” dacă Argentina va rupe legăturile diplomatice dintre cele două țări în condițiile în care noul președinte Javier Milei a spus că el nu va discuta cu comuniști, relatează Reuters.

Javier Milei la un miting electoral din Buenos AiresFoto: Natacha Pisarenko / AP / Profimedia

Milei, un libertarian radical în vârstă de 52 de ani, a zguduit din temelii scena politică din Argentina, reușind să câștige ca outsider alegerile prezidențiale organizate weekendul acesta.

În timpul campaniei electorale el a criticat dur China și Brazilia, cei mai mare parteneri comerciali ai Argentinei, și a spus că nu va face afaceri cu comuniști, o referință atât la regimul de la Beijing, cât și la președintele de stânga al Braziliei, Inacio Lula da Silva.

El a comparat de asemenea guvernul chinez cu un „asasin” și a spus că oamenii din China nu sunt liberi.

Mao Ning, un purtător de cuvânt al ministerului chinez de externe, a declarat marți în timpul briefingului său zilnic cu presa că dezvoltarea relațiilor bilaterale cu Argentina a prins avânt în ultima perioadă și că ar fi o „greșeală gravă” ca guvernul de la Buenos Aires să rupă legăturile diplomatice cu China și Brazilia.

Diana Mondino, o economistă despre care se crede că va deveni ministrul de externe în administrația lui Milei, a spus că Argentina nu se va alătura organizației informale BRICS, care include, pe lângă China, Rusia, India și Africa de Sud.

Argentina a fost una dintre cele 6 țări pe care BRICS le-a invitat în luna august să se alăture organizației, după ce administrația anterioară de la Buenos Aires a solicitat oficial acest lucru.

China vorbește de dezvoltarea „pe termen lung” a relațiilor cu Argentina

Mondino a mai spus într-un interviu acordat agenției ruse de presă RIA Novosti că Argentina nu va mai interacționa cu guvernele Chinei și Braziliei, ea răspunzând astfel la o întrebare privind încurajarea relațiilor comerciale cu cele două țări.

Întrebat cu privire la comentariile acesteia, Mao Ning a declarat marți că Argentina și China au o complementaritate economică puternică și un potențial uriaș pentru cooperare”.

„China este dispusă să continue să lucreze alături de Argentina pentru a promova stabilitatea și dezvoltarea pe termen lung a relațiilor bilaterale”, a adăugat purtătorul de cuvânt al ministerului de externe de la Beijing.

Atitudinea lui Milei față de China este radical diferită față de cea a predecesorului său, președintele peronist Alberto Fernandez, care a efectuat o vizită oficială la Beijing chiar luna trecută, înainte de expirarea mandatului. În cadrul vizitei el a numit China un „prieten adevărat” și a promis continuarea colaborării în cadrul unor organizații internaționale precum BRICS și grupul G20.

Luni, la o zi după ce a câștigat alegerile prezidențiale, Milei a amenințat și cu tăierea legăturilor diplomatice cu Rusia, exprimându-și totodată sprijinul pentru Ucraina în războiul declanșat de Vladimir Putin anul trecut.

El a declarat de asemenea că vede Statele Unite şi Israelul ca fiind principalii parteneri ai Argentinei.