Slovacia va menţine controalele temporare la frontiera sa cu Ungaria până la 23 decembrie, în contextul unei creşteri a numărului de imigranţi ilegali, potrivit unei decizii adoptate luni de guvernul de la Bratislava, transmit Reuters și Agerpres.

Punct de control la frontiera dintre Slovacia si UngariaFoto: Robert Nemeti / AFP / Profimedia

Ţara central-europeană a introdus controale frontaliere pe 5 octombrie, după ce ţările vecine Polonia, Republica Cehă şi Austria şi-au înăsprit la rândul lor măsurile la frontierele lor cu Slovacia.

În perioada 1 ianuarie - 12 noiembrie a acestui an Slovacia a înregistrat o creştere de peste 500% a numărului de imigranţi ilegali pe care i-a arestat, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

„Se poate ajunge la concluzia că la frontierele interne controalele, alături de măsurile similare luate de ţări vecine, au un caracter preventiv”, a argumentat ministerul de interne slovac.

În luna octombrie Robert Fico a revenit în funcţia de prim-ministru al Slovaciei, pe care o deţine pentru a patra oară, după ce partidul său a câştigat alegerile parlamentare din septembrie.

Promisiunea sa de a proteja graniţele de migraţia ilegală a jucat un rol major în campania electorală.

Migranţii, în mare parte tineri veniţi din Orientul Mijlociu şi Afganistan, folosesc în general aşa-numita „rută balcanică”, prin Ungaria şi Serbia, pentru a ajunge în Germania şi în alte ţări vest-europene.

Slovacia, Republica Cehă, Polonia, Ungaria, Austria şi Germania, care au introdus controale în ultimele luni, fac toate parte din spaţiul Schengen.