Guvernul ungar a prezentat planurile pentru lansarea unui nou plan „Viza de aur”, care în trecut a dus la un aflux de investitori ruși în țară și suspiciuni că el a facilitat intrarea unor spioni în statul membru al NATO, relatează Reuters și Bloomberg.

Viktor OrbanFoto: Virginia Mayo / AP / Profimedia

Planurile au fost incluse într-un proiect de lege depus în parlament de guvernul premierului Viktor Orban, expunerea de motive a legii notând că obiectivul său este reglementarea imigrației din țări terțe în Ungaria.

Proiectul introduce o nouă categorie de vize pentru „musafiri-investitori”, acestea urmând a fi eliberate persoanelor care vin în Ungaria cu proiecte pe care guvernul ungar le cataloghează ca fiind „investiții de importanță strategică”.

Potrivit proiectului de lege, primirea acestei vize va fi o condiție pentru cererea unui permis de rezidență, acesta urmând să le permită persoanelor cărora le este acordat să rămână în Ungaria timp de 10 ani, perioadă care poate fi prelungită apoi cu alți 10 ani.

Noul program vine după ce anterioara schemă privind „vizele de aur” a fost anulată de Budapesta în 2017 după ce un bărbat sirian care se afla sub sancțiuni ale Statelor Unite a primit drept de rezidență în Ungaria.

Programul anterior, lansat în 2013, prevedea că străinii care cumpără obligațiuni ungare de până la 300.000 de euro pot primi permisul de rezidență.

Ce prevede noua schemă a „vizelor de aur” pregătită de guvernul Ungariei

Agenția Bloomberg amintește că programul anterior a dus la o creștere vertiginoasă a imigrației din China și Rusia și că anularea sa a venit pe fondul unor acuzații de corupție și indolență în verificarea aplicanților, situație care a provocat temeri legate de intrarea unor spioni în țara membră a Uniunii Europene și a NATO.

De altfel, faptul că autoritățile ungare nu ar verifica temeinic cui acordă pașapoarte a fost invocat și de guvernul american în luna august a acestui an în decizia sa de a limita vizele pe care le acordă cetățenilor ungari în cadrul Programului Visa Waiver.

Potrivit noului proiect legislativ depus joi de guvernul Ungariei în parlamentul de la Budapesta, statutul de „proiect de importanță strategică” ar putea fi obținut și de investitori care cumpără în Ungaria acțiuni în valoare de 250.000 de euro la un fond imobiliar sau proprietăți imobiliare în valoare de cel puțin 500.000 de euro.

Statutul care le deschide calea străinilor să primească viza de „musafir-investitor” va putea fi obținut și de străinii care donează un milion de euro unor fundații de gestionare a activelor de interes public, care au atras atenția Comisiei Europene din cauza conflictelor de interese cu guvernul.

Intenția guvernului ungar de a relua eliberarea „vizelor de aur” a fost imediat anunțată de către Lenta, unul dintre cele mai populare site-uri de știri din Rusia, și alte mass-media rusești.