Principalul asasin al lui Hrant Dink, celebrul jurnalist turc de origine armeană, condamnat în 2011 la 23 de ani de închisoare pentru uciderea acestuia, a fost eliberat miercuri seara pentru „bună purtare”, a anunțat presa turcă, citată de AFP.

Sustinere pentru Hrant DinkFoto: dil Toffolo / Alamy / Alamy / Profimedia

Potrivit canalelor private NTV și CNN Türk și a numeroase alte publicații, printre care agenția DHA și Agos, ziarul la care lucra Hrant Dink, Ogün Samast - cel care a tras focurile de armă asupra jurnalistului - a fost eliberat din închisoarea Bolu (nord) „la ora 19.50” (16.50 GMT) pe motiv că „s-a stabilit că îndeplinește condițiile de eliberare condiționată”, a precizat NTV.

Această informație nu a fost confirmată de o sursă oficială și nici de vreun mijloc de informare publică.

Hrant Dink, redactor-șef al ziarului bilingv turc și armean Agos, a fost ucis în fața sediului publicației sale, pe un trotuar din Istanbul, la 19 ianuarie 2007.

Ca semn al șocului provocat de asasinarea jurnalistului în vârstă de 52 de ani, un campion al reconcilierii între turci și armeni, peste 100 000 de persoane au mărșăluit în ziua înmormântării sale.

Vinovații, scăpați pentru „prescrierea faptelor”

Ogün Samast, minor la momentul evenimentelor, a petrecut în cele din urmă șaisprezece ani și zece luni în închisoare.

După ce a fost condamnat, familia lui Hrant Dink a petrecut ani de zile cerând să fie găsite persoanele aflate în spatele asasinatului, deoarece nu credeau în teoria conform căreia ar fi fost un act solitar.

În martie 2021, un tribunal din Istanbul a condamnat definitiv patru persoane, inclusiv doi foști șefi de poliție, la închisoare pe viață.

Potrivit presei turce, alți 24 de inculpați au fost condamnați la diferite pedepse cu închisoarea la sfârșitul celei de-a 131-a audieri dintr-un proces în care fuseseră inculpate 77 de persoane.

Cu toate acestea, mai mulți oficiali din cadrul forțelor de securitate, inclusiv foști șefi de poliție din Istanbul și Trabzon (nord-estul Turciei), care fuseseră acuzați de familia lui Hrant Dink, au fost achitați pe motiv că dosarul era „prescris”.

„Este clar că cineva l-a protejat pe Ogün Samast”

Pentru liderul CHP, principalul partid de opoziție, Özgür özel, această eliberare este „de neconceput”.

„Este o nedreptate incredibilă comisă împotriva unei comunități importante din Turcia, comunitatea armeană”, a declarat el pentru presa online T24.

„Este clar că cineva l-a protejat pe Ogün Samast”, a acuzat el, adăugând că, dacă acesta „poate fi eliberat pentru bună purtare, atunci să vorbești de justiție în această țară înseamnă într-adevăr să nu ai scrupule”.

Contactat de AFP, Erol Önderogu, reprezentantul turc al organizației Reporteri fără frontiere (RSF), a condamnat această „veste foarte dureroasă pentru familia Dink și pentru toți cei care au cunoscut acest om al păcii”.

„Turcia a avut la dispoziție șaisprezece ani și zece luni (timpul petrecut în închisoare de către asasin, n.r.) pentru a-i aduce în fața justiției pe toți actorii statului responsabili de pregătirea acestei crime. Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat”, a regretat el.

Cu toate acestea, pentru RSF, „eliberarea ucigașului nu trebuie să marcheze sfârșitul căutării adevărului despre această crimă îngrozitoare”.

Citește și: