Deputatul pro-european Szymon Holownia a fost ales luni mareșal (președinte) al Seimului, camera inferioară a parlamentului polonez, într-o primă victorie pentru coaliția de opoziție care a câștigat alegerile parlamentare de luna trecută, relatează AFP și Agerpres.

Szymon Holownia alaturi de Donald TuskFoto: AA / Abaca Press / Profimedia Images

Lider al partidului creştin-democrat Polonia 2050, ce face parte din coaliţia proeuropeană ce revendică dreptul de a forma noul guvern, Szymon Holownia a învins-o pe candidata Partidului Lege şi Justiţie (PiS) și actuala ocupantă a funcției, Elzbieta Witek, cu 265 de voturi la 193.

Parlamentul Poloniei este bicameral, format din Seim (460 de locuri) şi Senat (100 de locuri).

„După acest vot, nimeni nu mai poate pune sub semnul întrebării că există o majoritate în această Dietă pregătită să preia puterea. Dieta nu va mai fi un birou în serviciul guvernului, nu va mai fi o maşină de vot”, a declarat Holownia în faţa parlamentarilor.

Cine este Szymon Holownia

Autor al mai multor cărţi despre religie, Holownia a devenit cunoscut marelui public în calitate de co-prezentator al ediţiei poloneze a emisiunii televizate „Polonezii au talent”.

În 2020, el s-a înscris în cursa prezidenţială, plasându-se pe poziţia a treia. În acelaşi an, el a lansat mişcarea Polonia 2050. Cunoscut şi pentru activităţile sale caritabile din Africa, Holownia este vegetarian şi militant pentru drepturile animalelor.

Potrivit Constituţiei poloneze, mareșalul Seimului este considerat a doua personalitate a ţării după şeful statului, în fața președintelui Senatului și a premierului. Întâietatea față de președintele Senatului se datorează faptului că parlamentul polonez este unul „asimetric”, cu camera inferioară a parlamentului deținând mai multă putere.

Parlamentul polonez şi-a început luni prima sesiune de la alegerile parlamentare din octombrie în situația în care atât naționaliștii de la Partidul Lege și Justiție (PiS), cât și opoziția, revendică victoria şi dreptul de a forma un guvern, o situație fără precedent în istoria Poloniei după căderea comunismului.