În jur de 900 de cutremure au lovit sudul Islandei luni, acestea adăugându-se zecilor de mii de seisme care au afectat țara insulară în ultimele săptămâni, au anunțat autoritățile islandeze în contextul evacuării a mii de persoane din cauza îngrijorărilor legate de o erupție vulcanică, relatează Reuters.

Eruptie vulcanica in Islanda in 2021Foto: Erez Marom-Cover Images / INSTAR Images / Profimedia

În cursul weekendului au fost evacuate în jur de 4.000 de persoane, autoritățile temându-se că magmă va ajunge la suprafață și afecta un oraș de pe coasta țării, precum și o stație geotermală.

„Avem această incertitudine uriașă acum: va fi o erupție și, dacă da, ce fel de pagube va provoca?”, a declarat Matthew James Roberts, director în cadrul Oficiului Islandez de Meteorologie.

Locuitorii orășeului Grindavik au povestit cum au fost evacuați în grabă din locuințele lor la primele ore ale zilei de sâmbătă, după ce un nou val de seisme a cutremurat pământul, provocând deteriorarea drumurilor și a clădirilor.

Hans Vera, o femeie în vârstă de 56 de ani născută în Belgia dar care locuiește în Islanda din 1999, a relatat pentru Reuters că pământul de sub locuința famiei sale a fost zguduit constant.

„Niciodată nu puteai sta stabil, totul era mereu în mișcare, așa că nu exista nicio șansă să adormi” a spus Vera, care acum locuiește la casa cumnatei sale într-o suburbie a Reykjavik-ului. „Nu doar oamenii din Grindavik sunt șocați de această situație, ci întreaga Islandă”, a mai spus ea.

Evacuări în Islanda din cauza îngrijorărilor privind o erupție vulcanică

Aproape toți cei 3.800 de locuitori ai localității au fost cazați de rude și prieteni, doar aproximativ 50-70 fiind nevoiți să se refugieze la centrele de evacuare puse la dispoziție de autorități.

Unii dintre cei evacuați au primit permisiunea să se întoarcă pentru scurt timp la locuințele lor duminică pentru a-și lua din lucrurile personale în contextul în care organizarea precipitată a evacuării a însemnat că unele persoane au lăsat în urmă documente importante, medicamente de care aveau nevoie sau chiar animale de companie.

Însă rezidenților nu li s-a permis să se întoarcă pe cont propriu în localitate.

„Trebuie să îți parchezi mașina la 5 kilometri distanță de oraș și acolo sunt 20 de mașini, mașini uriașe ale echipelor de salvări, 20 de polițiști, toate girofarurile pornite, este pur și simplu ireal, este ca o zonă de război sau ceva de genul, este cu adevărat ciudat”, a descris Vera situația.

Unde sunt concentrate cutremurele din Islanda

Peninsula Reykjanes unde se află orășelul Grindavik este o zonă activă seismic și vulcanic aflată la sud-vest de capitala Islandei. Orașul Grindavik se află la o distanță de aproximativ 40 de kilometri de capitala Reykjavik.

În luna iulie autoritățile islandeze le-au recomandat locuitorilor Reykjavik-ului să ia mai multe măsuri de precauție, inclusiv să doarmă cu ferestrele închise, după ce erupția unui vulcan din apropiere a dus la eliberarea unui nor toxic în atmosferă.

Vinerea trecută autoritățile islandeze au declarat stare de urgență în întreaga țară după ce o serie de cutremure au zguduit peninsula Reykjanes, provocând temeri legate de o erupție vulcanică iminentă în regiune.

Oficiul Islandez de Meteorologie avertiza atunci că o erupție ar putea avea loc „în câteva zile”.

În jur de 24.000 de cutremure au fost înregistrate în peninsula Reykjanes de la sfârșitul lunii octombrie.