Autoritățile islandeze au declarat vineri stare de urgență după ce o serie de cutremure au zguduit peninsula Reykjanes, în sud-vestul țării, ceea ce a ridicat temerile privind o erupție vulcanică în regiune, potrivit AFP.

IslandaFoto: Ivan Kmit / Alamy / Profimedia Images

„Șeful poliției naționale (...) a declarat stare de urgență pentru apărarea civilă din cauza activității seismice intense în Sundhnjukagigar, la nord de Grindavik”, a precizat autoritatea de apărare civilă într-un comunicat.

„Cutremurele pot deveni mai semnificative” și „această serie de evenimente ar putea duce la o erupție”, a avertizat administrația.

Potrivit Biroului meteorologic islandez (IMO), o erupție ar putea avea loc „în câteva zile”.

Planuri de evacuare au fost puse în aplicare pentru satul Grindavik, cu o populație de aproximativ 4.000 de locuitori, situat la trei kilometri sud-vest de zona în care au fost înregistrate vineri o serie de cutremure.

Autoritatea de protecție civilă a anunțat, de asemenea, că a trimis la Grindavik, „din motive de siguranță”, nava de patrulare Thor.

Joi, „Laguna Albastră”, un obiectiv turistic din apropiere de Grindavik, celebru pentru spa-urile sale geotermale, fusese deja închisă ca măsură de precauție.

Vineri, în jurul orei 17:30 GMT, două cutremure, dintre care cel mai puternic a avut o magnitudine de 5,2, au fost resimțite până în capitala Reykjavik, situată la aproximativ patruzeci de kilometri, și de-a lungul unei mari părți a coastei sudice a țării.

În jur de 24.000 de cutremure au fost înregistrate în peninsulă de la sfârșitul lunii octombrie