Avioane de război israeliene au lovit, în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, infrastructura militare din Siria, a anunţat Forţele de Apărare ale Israelului. Forţele de apărare israeliene spun că aceasta este o reacţie la tirurile de rachete lansate în urmă dinspre Siria spre Înălţimile Golan. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a îndemnat Occidentul să nu cedeze presiunilor deoarece țara sa nu se va opri până când nu va distruge gruparea islamistă Hamas.

Bombardamente israeliene asupra enclavei palestiniene GazaFoto: FADEL SENNA / AFP / Profimedia Images

Războiul Israel-Hamas - toate informațiile din ziua a 37-a sunt LIVE pe HotNews.ro:

23:00 Organizația Mondială a Sănătății a transmis că a reușit să ia legătura cu personalul medical de la spitalul Al Shifa din Gaza, unde mii de palestinieni, inclusiv răniți grav, se adăpostesc în timp ce armata israeliană înconjoară complexul medical, scrie The Guardian.

Într-un mesaj postat duminică pe X (Twitter), șeful OMS, Tedros Ghebreyesus, a descris situația drept „îngrozitoare și periculoasă”.

  • „Au fost 3 zile fără electricitate, fără apă și cu internet foarte slab, ceea ce a afectat grav capacitatea noastră de a oferi îngrijiri esențiale. Focuri de armă și bombardamente constante în zonă au exacerbat situația deja critică.
  • În mod tragic, numărul deceselor pacienților a crescut semnificativ. Din păcate, spitalul nu mai funcționează ca spital.
  • Lumea nu poate sta tăcută în timp ce spitalele sunt transformate în scene de moarte, devastare și disperare”, a spus el.

UE îndeamnă Israelul să dea dovadă de „reținere maximă”

22:32Secretarul de stat american Antony Blinken a anunțat pe X (Twitter) că a vorbit cu premierul Qatarului, Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, despre eforturile de extindere a asistenței umanitare pentru civilii din Gaza și despre asigurarea trecerii în siguranță a cetățenilor străini și a răniților grav din enclava asediată.

22:17Un lider al Hamas care a fost declarat mort în 2014 este în viață și este unul dintre cei care ar fi pus la cale atacul surpiză asupra Israelului din 7 octombrie, au declarat pentru The Telegraph surse apropiate serviciilor israeliene de informații, conform Sky News. Fratele său, Yahya Sinwa, este liderul Hamas din Gaza și cel mai căutat terorist de către Israel.

22:04Uniunea Europeană condamnă Hamas pentru că folosește „spitalele și civilii drept scuturi umane” în Gaza, îndeamând totodată Israelul să dea dovadă de „reținere maximă” pentru a proteja civilii.

„UE este profund îngrijorată de adâncirea crizei umanitare din Gaza”, se arată într-o declarație emisă de șeful diplomației UE, Josep Borrell, citat de The Times of Israel.

21:40Peste 180.000 de persoane au manifestat duminică în Franţa, dintre care 105.000 la Paris, „pentru Republică, împotriva antisemitismului”, după creşterea numărului de acte ostile evreilor de la masacrele comise de Hamas în Israel la 7 octombrie şi după riposta militară în Gaza. Au fost mobilizați peste 3.000 de poliţişti şi jandarmi, conform AFP.

Un grup de activişti ai unei organizaţii evreieşti de stânga, Golem, a încercat să se opună participării ei, fiind reţinuţi rapid de poliţie.

Preşedintele Consiliului Reprezentativ al Instituţiilor Evreieşti din Franţa (Crif), Yonathan Arfi, a apreciat că „francezii au reacţionat în mod popular”. Cu toate acestea, el a considerat că prezenţa şefului statului, care s-a alăturat „în spirit”, ar fi făcut ca evenimentul să fie „şi mai istoric”.

Cancelarul Germaniei se opune unei „încetări imediate” a focului în Gaza

20:54Agenția de securitate Shin Bet și Forțele de Apărare ale Israelului spun că aproximativ 20 de membri ai grupării teroriste Hamas prinși „în inima Fâșiei Gaza” au fost arestați de trupele israeliene în Fâșia Gaza și vor fi audiați în Israel, scrie The Times of Israel.

„Interogatoriile agenților teroriști vor fi folosite pentru a obține informații actualizate de la sol și pentru a ajuta la continuarea manevrei la sol și a eforturilor de luptă”, spune Shin Bet.

20:31 Cancelarul german, Olaf Scholz, a declarat duminică, la o dezbatere organizată de cotidianul regional german Heilbronner Stimme, că se opune unei încetări "imediate" a focului în Fâşia Gaza, în condiţiile în care apelurile pentru o astfel de încetare a focului au crescut în întreaga lume în urma bombardamentelor armatei israeliene.

''Recunosc cu sinceritate că nu cred că apelurile la o încetare imediată a focului sau la o pauză lungă - care ar echivala aproape cu acelaşi lucru - sunt corecte, deoarece acest lucru ar însemna în cele din urmă că Israelul dă şansa Hamas să se refacă şi să obţină noi rachete", a spus Olaf Scholz, citat de France Presse.

Cu toate acestea, el a făcut apel la "pauze umanitare".

20:18Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că duminică 86 de cetățeni români și membri de familie ai acestora au ieșit din Fâșia Gaza prin punctul de frontieră Rafah (Republica Arabă Egipt) și se află pe teritoriul egiptean, în drum spre Cairo.

MAE reamintește că, până la acest moment, 134 de cetățeni români și membri de familie evacuați din Fâșia Gaza au ajuns în România.

Netanyahu sugerează un posibil acord pentru eliberarea ostaticilor deţinuţi de Hamas în Fâşia Gaza

20:00Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a vorbit duminică, într-un interviu pentru NBC, despre posibilitatea unui acord pentru eliberarea ostaticilor deţinuţi de Hamas în Fâşia Gaza, conform AFP.

Întrebat dacă există un potențial acord pentru femeile, copiii şi bătrânii ținuți ostatici de Hamas, Netanyahu a răspuns: „Ar putea fi, dar cred că, cu cât vorbesc mai puţin despre acest subiect, cu atât cresc şansele ca acesta să se materializeze”.

„Nu am fost nici pe departe aproape (de un acord) înainte să începem operaţiunile terestre. Dar în momentul în care am început operaţiunile terestre, lucrurile au început să se schimbe. A pune presiune asupra conducerii Hamas este lucrul care poate produce un acord, iar dacă un acord este disponibil, vom vorbi despre el când va exista, îl vom anunţa dacă se va ajunge la el”, a spus el.

19:27 Armata israeliană (IDF) spune că duminică a trimis 300 de litri de combustibil pentru „scopuri medicale urgente” la Spitalul Shifa din orașul Gaza, dar Hamas a împiedicat centrul medical să-l primească, scrie The Times of Israel.

Conform IDF, trupele israeliene au lăsat canistrele lângă spital, așa cum fusese înțelegerea cu reprezentanții spitalului, însă oficialii Hamas ar fi împiedicat spitalul să primească combustibilul.

Armata publică un scurt videoclip în care se văd soldați care cară bidoane, precum și o înregistrare audio cu o discuție telefonică ce ar fi fost purtată între un ofițer al IDF și un oficial din domeniul sănătății din Gaza, care spune că Yousef Abu-Al Rish, ministrul adjunct al sănătății din Gaza, a interzis spitalului să primească combustibil.

IDF nu spune ce s-a întâmplat apoi cu combustibilul.

19:02Premierul israelian Benjamin Netanyahu a refuzat să răspundă, într-un interviu pentru CNN, dacă îşi va asuma responsabilitatea pentru că nu a reuşit să prevină atacul supriză lansat de Hamas asupra Israelului în 7 octombrie. El a spus că va fi timp pentru astfel de „întrebări dificile” după ce războiul se va încheia.

18:32Statele Unite vor să evite luptele armate în interiorul spitalelor din Fâşia Gaza, care pun în pericol vieţile civililor, şi au transmis punctul lor de vedere forţelor israeliene, a declarat duminică consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, conform Reuters.

Macron l-a sunat pe președintele israelian să își explice declarațiile care „au cauzat multă durere și supărare în Israel”

18:01 Benjamin Netanyahu a spus, într-un interviu acordat CNN; că Israelul nu va opri luptele în jurul spitalului Al Shifa din Gaza.

Întrebat cum se va asigura Israelul că persoanele bolnave și rănite nu vor fi prinse în atacurile israeliene, premierul israelian a răspuns: „Ei bine, am sunat pentru a evacua toți pacienții din acel spital și, de fapt, aproximativ 100 au fost deja evacuați”.

El nu a explicat cum ar trebui evacuați pacienții în stare gravă din spitalul al-Shifa și din alte spitale asediate din Gaza, notează CNN.

„Le spunem să plece. Îi ajutăm creând coridoare sigure. Așa că am desemnat rute către o zonă sigură, la sud de orașul Gaza, unde nu există lupte și le spunem să meargă acolo”, a afirmat Netanyahu.

17:25Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) spun că șapte soldați au fost răniți ușor într-un atac lansat duminică din Liban în zona Manara, ei fiind duși la spital, conform The Times of Israel.

IDF mai spune că aproximativ 15 rachete au fost lansate din Liban în nordul Israelului în ultima oră - patru au fost interceptate de sistemul de apărare aeriană Iron Dome, în timp ce restul au aterizat în zone deschise, fără a provoca victime sau pagube.

Gruparea teroristă Hamas a transmis că filiala sa din Liban a lansat un baraj de rachete la Haifa, Nahariya și în orașele din apropiere de la granița cu Liban.

17:05Președintele francez Emmanuel Macron l-a sunat pe președintele Israelului, Isaac Herzog, pentru a sublinia că nu a fost în intenția sa să-i acuze țara că a rănit sau omorât intenționat „civili nevinovați în campania sa împotriva organizației teroriste Hamas”, după ce a declarat într-un interviu pentru BBC că „nu există nicio justificare” pentru presupusul bombardament al Israelului asupra „acestor copii, acestor doamne, acestor bătrâni”, făcând apel la o încetare a focului în Gaza, relatează Times of Israel.

Armata israeliană spune că încă lucrează la planul de a evacua copiii din cel mai mare spital din Gaza

16:45Purtătorul de cuvânt al Armatei israeliene (IDF), Richard Hecht, a declarat duminică pentru Sky News că planurile de evacua bebelușii din spitalul al-Shifa din Gaza sunt încă „în curs de elaborare”.

„Înțelegem și muncim foarte mult pentru a încerca să ne coordonăm acest efort. Vor veni mai multe informații despre asta. Scopul nostru nu este să preluăm spitale. Scopul nostru este dezmembrarea infrastructurii teroriste”, a spus oficialul israelian.

Sâmbătă, purtătorul de cuvânt al IDF Daniel Hagari a spus că armata israeliană va oferi „asistența necesară” pentru a scoate copiii din spital.

De asemenea, premierul israelian Benjamin Netanyahu a susținut într-un interviu pentru NBC News că Israelul a oferit spitalului mai mult combustibil.

„Dimpotrivă, ne-am oferit, de fapt, aseară, să le dăm suficient combustibil pentru a opera spitalul, a opera incubatoarele și așa mai departe, pentru că nu avem nicio luptă cu pacienții sau cu civilii. Tocmai i-am oferit combustibil spitalului Shifa, ei l-au refuzat”, a spus premierul israelian, fără să ofere detalii suplimentare, conform Reuters.

Israelul a insistat în mod repetat că sediul Hamas s-ar afla sub cel mai mare spital din Gaza, pe care purtătorul de cuvânt al guvernului israelian, Eylon Levy, l-a numit „complexul terorist al-Shifa”.

15:50Armata Israelului (IDF) spune că avioanele sale de luptă au lovit o serie de obiective Hezbollah din sudul Libanului, ca răspuns la atacurile cu rachete de la graniță, scrie The Times of Israel.

IDF susține că anterior a lovit celula Hezbollah din spatele unui atac cu rachete asupra civililor din apropierea comunității de nord Dovev. Alte două celule teroriste care au lansat atacuri din Liban în zonele din apropierea comunităților Menara și Yir’on au fost, de asemenea, lovite, mai susține IDF.

Civili răniţi de rachete trase de Hezbollah către Israel

14:27Militanţii Hezbollah au tras duminică din Liban spre nordul Israelului rachete antitanc care au lovit mai mulţi civili, a anunţat armata israeliană, care a ripostat cu focuri de artilerie, transmite Reuters.

Un purtător de cuvânt al serviciului de ambulanţă israelian a declarat că o persoană este în stare critică şi alte 3-5 persoane au fost rănite. Mai multe automobile din zona lovită au luat foc.

Liderul organizaţiei şiite libaneze Hezbollah, Hassan Nasrallah, a anunţat sâmbătă că frontul deschis contra nordului Israelului va rămâne activ.

14:21Ambasadorul Israelului la Bucureşti, Reuven Azar, a condamnat, duminică, la o manifestaţie de solidaritate cu cetăţenii israelieni ţinuţi ostatici în Fâşia Gaza, „actul criminal, atroce şi imoral" de răpire a celor 38 de copii care au fost luaţi din casele lor, în zorii zilei de 7 octombrie, transmite Agerpres.

14:02Cetăţenii francezi sunt chemaţi să mărşăluiască duminică pe străzile Parisului şi ale altor oraşe pentru a denunţa multiplicarea actelor antisemite de la reluarea conflictului dintre Israel şi Hamas în Fâşia Gaza. Demonstraţia ar fi trebuit să unească naţiunea, dar a stârnit controverse politice. Premierul, al cărui tată evreu a fost deportat, va defila în primul rând al mitingului de la Paris, însă preşedintele Emmanuel Macron, care a denunţat sâmbătă seară o „recrudescenţă insuportabilă a antisemitismului dezlănţuit”, a anunţat că va fi alături de participanţi „cu gândul”.

Punctul de trecere a frontierei Rafah a fost redeschis, un alt grup de 101 români ar urma să plece astăzi din Gaza

13:16Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că, potrivit informațiilor din teren, punctul de trecere a frontierei Rafah a fost redeschis, fiind reluat tranzitul pentru persoane.

Astfel, duminică vor continua procedurile de evacuare pentru cetățenii statelor care primiseră, pentru data de 10 noiembrie, permisiunea autorităților israeliene și egiptene de a tranzita punctul de trecere Rafah către Egipt, inclusiv pentru 101 de cetățeni români și membri de familie.

„Evacuarea lor în Egipt se va realiza pe parcursul zilei de astăzi, cu respectarea tuturor procedurilor specifice impuse, având în vedere că aceștia au fost informați în prealabil de către reprezentanții Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah”, precizează MAE.

13:10Hussein al-Sheikh, secretarul general al Comitetului Executiv al Organizației pentru Eliberarea Palestinei, reacționează la declarațiile făcute sâmbătă seară de premierului Benjamin Netanyahu, oficialul palestinian spunând că „teama de eșec” a premierului îl împinge la „ o orbire morală, umanitară și politică”, ceea ce va duce la „vărsare de sânge, distrugere și strămutare în continuare”.

„Netanyahu a ieșit ieri pentru a anunța obiectivul strategic al războiului: reocuparea completă a Fâșiei Gaza și a Cisiordaniei, uitând sau ignorând că ocupația sa este condamnată, iar noi suntem cei care vom rămâne”, a scris al-Sheikh pe contul lui de X, fost Twitter, conform The Times of Israel.

12:25Aproape 60% din cetățenii germani se tem că războiul din Fâşia Gaza ar putea conduce la atacuri teroriste de amploare în Germania, indică un sondaj realizat de YouGov pentru agenţia de presă DPA.

12:04Al Jazeera transmite că 13 persoane au fost ucise într-un atac asupra unei clădiri rezidențiale din orașul Khan Younis, din sudul Gazei.

11:58Un membru al echipei de filmare a dramei Netflix „Fauda", Natan Meir, a fost ucis în acţiune în Gaza, potrivit unui anunţ făcut pe contul de Facebook al serialului, potrivit News.ro.

Armata israeliană spune că Hamas a deschis focul în timpul evacuării unor civili

11:20 Armata Israelului (IDF) a anunțat duminică pe canalul său de Telegram că în ultimele 24 de ore soldații săi au ucis „numeroși teroriști și au descoperit un număr mare de infrastructuri teroriste în zonă”, conform The Guardian.

IDF spune că trupele Brigăzii Givati au identificat civili într-o clădire şi le-au permis să plece, iar în timpul evacuării Hamas ar fi deschis focul asupra soldaţilor. Trupele au ripostat, iar tancurile au bombardat atacatorii, care au fost eliminaţi, precizează IDF.

Armata israeliană mai spune că a identificat un grup de agenţi Hamas ascunşi într-o clădire din al-Shati şi au dirijat un avion pentru a-i lovi, în timp ce un avion de vânătoare a lovit un depozit de arme al Hamas într-o clădire din tabără, după ce o rachetă a fost trasă de acolo.

11:03Statele Unite au cerut clarificări cu privire la declarațiile făcute sâmbătă seară de premierul Benjamin Netanyahu potrivit cărora Israelul va deţine responsabilitatea securităţii în Fâşia Gaza, pentru o perioadă nedeterminată, după ce se va încehia războiul împotriva grupării teroriste Hamas, scrie The Times of Israel.

10:18Ministerul Sănătăţii din Gaza susține că în Spitalul al-Shifa ar exista încă 1.500 de pacienţi, împreună cu 1.500 de angajați şi între 15.000 şi 20.000 de persoane care caută adăpost, relatează Associated Press.

Locuitorii au raportat lovituri aeriene puternice și bombardamente peste noapte în orașul Gaza, inclusiv în zona din jurul spitalului.

„Dacă nu oprim această vărsare de sânge imediat cu o încetare a focului sau, la minimum, o evacuare medicală a pacienților, aceste spitale vor deveni o morgă”, a avertizat duminică organizația „Medici fără Frontiere”, potrivit AFP.

Continuă luptele aprige între armata Israelului și Hamas în orașul Gaza, inclusiv în zona celui mai mare spital

10:03Luptele aprige continuă între armata israeliană (IDF) și luptători înarmați ai Hamas continuă în orașul Gaza și în jurul acestuia, în timp ce IDF se apropie de Spitalul Shifa, unde Israelul spune că se află sediul principal al Hamas, scrie The Times of Israel.

Imaginile din zona celui mai mare spital din Gaza par să arate lupte grele în apropierea spitalului, cu sunete constante de focuri de armă și explozii, iar martorii spun că atacurile aeriene au continuat în zonă peste noapte, mai notează Times of Israel.

Oficialii din domeniul sănătății spun că mii de medici, pacienți și persoane strămutate sunt prinși în zona din jurul Spitalului Shifa, fără energie electrică și cu provizii tot mai puține.

IDF a anunțat că în orele următoare va ajuta la evacuarea bebelușilor din spital.

Israelul susține că principalul centru de comandă al Hamas este situat sub Shifa și a acuzat grupul terorist că folosește spitalul cu 1.500 de paturi și aproximativ 4.000 de angajați ca scut pentru buncărele și tunelurile de sub el.

08:53Un avion militar american s-a prăbuşit după ce a suferit un „accident” în timpul unui zbor de antrenament în Mediterana Orientală, a anunţat sâmbătă Comandamentul american din Europa (EUCOM), fără a preciza care este soarta echipajului, transmite AFP.

08:14Armata israeliană a dezminţit sâmbătă faptul că a vizat spitalul Al Shifa, cel mai mare din Gaza, calificând drept „false" informaţiile potrivit cărora trupele sale „încercuiesc şi lovesc" instituţia, relatează AFP și Agerpres.

08:08Cei 41 de cetăţeni români şi membri de familie evacuaţi recent din Fâşia Gaza au sosit duminică dimineaţă în România, prin intermediul unui zbor realizat cu sprijinul Ministerului Apărării Naţionale. Grupul ar fi trebuit să revină sâmbătă după-amiază, însă prima aeronavă a armatei a avut o defecțiune tehnică și a fost trimisă un al doilea avion militar.

00:12Autoritatea de frontieră din Fâșia Gaza a anunțat sâmbătă că punctul de trecere Rafah de la granița cu Egiptul se va redeschide duminică pentru deținătorii străini de pașapoarte, scrie Reuters.

Trecerea dintre Gaza și peninsula Sinai a Egiptului este singura intrare din enclavă care nu este controlată de Israel și a fost crucială pentru camioanele cu ajutoare umanitare și pentru evacuarea a mii de persoane, mare parte cetățeni străini.

Evacuările din Fâșia Gaza în Egipt, inclusiv pentru palestinienii care au nevoie de tratament medical urgent, au fost suspendate vineri.

Sinteza ultimelor 24 de ore:

Israelul nu se va opri până la finalizarea misiunii de a distruge Hamas și „nu există nicio alternativă la victorie”, a declarat sâmbătă seară premierul Benjamin Netanyahu, care a îndemnat Occidentul să nu cedeze unor presiuni.

Şeful mişcării Hezbollah din Liban, Sayyed Hassan Nasrallah, a declarat sâmbătă că gruparea sa armată foloseşte noi tipuri de arme şi a lovit noi ţinte în Israel în ultimele zile, promiţând că frontul din sudul ţării împotriva „inamicului său jurat” va rămâne activ, relatează Reuters.

Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a cerut guvernelor islamice să desemneze armata israeliană drept „organizație teroristă”, conform Reuters și AFP.

Arabia Saudită și țările musulmane au cerut sâmbătă „încetarea imediată” a operațiunilor militare din Gaza, susținând la un summit comun islamico-arab de la Riad că Israelul poartă responsabilitatea pentru „crimele” împotriva palestinienilor, scrie Reuters.

O aeronavă MApN trimisă în Egipt pentru a repatria al doilea grup de cetățeni români care au reușit să fugă din Fâșia Gaza s-a stricat. Un alt avion a fost trimis, ulterior, cu piese de schimb pentru remedierea problemei și pentru a repatria cei 41 de oameni.

Un protest împotriva războiului a avut loc sâmbătă seara în Tel Aviv. Protestatarii au cerut oprirea războiului și eliberarea prizonierilor luați de Hamas. Ei afișează, printre altele, pancarte cu mesaje precum: „Războiul nu are câștigători” și „Numai discuțiile de pace sunt rezolvarea”, conform The Guardian.

Armata israeliană va ajuta duminică la evacuarea copiilor prinși în spitalul Al Shifa din Gaza, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, scrie Reuters.

IDF susține că trupele sale au găsit și distrus muniție și dispozitive explozive într-o grădiniță, precum și mai multe tuneluri din interiorul unor clădiri rezidențiale, scrie The Times of Israel.

Ciocniri între poliție și contra-protestatari în Piața Parlamentului din Londra, unde a avut loc un marș pro-palestinian.

În timp ce Hezbollah continuă să lanseze atacuri în nordul Israelului, ministrul Apărării, Yoav Gallant, avertizează că gruparea teroristă este „aproape de a face o greșeală gravă” care se va încheia cu locuitorii din Beirut care își vor părăsi casele, scrie The Times of Israel.