Procurorii din Estonia au anunțat vineri că nava chineză NewNew Polar Bear este principalul suspect în investigația lor privind tăierea a două cabluri de comunicații de sub Marea Baltică luna trecută, ca parte a aceluiași incident care a dus la avarierea gazoductului Balticconnector luna trecută, relatează Reuters.

Oficiali finlandezi prezentand informatiile despre nava NewNew Polar BearFoto: Heikki Saukkomaa / AFP / Profimedia

La scurt timp după, poliția din Finlanda, de unde pornește gazoductul Balticconnector, a declarat că ancora găsită pe fundul mării lângă conductă aparține probabil aceleiași nave chineze aflată sub pavilionul Hong Kong.

Oficiali din ambele țări au afirmat că anchetează rolul navei chineze în incident întrucât mișcările sale din zilele de 7 și 8 octombrie se potrivesc cu locurile în care au fost avariate cablurile telecom și gazoductul.

Aceasta este însă prima oară când Estonia numește nava chineză drept principal suspect în investigația sa.

China și-a exprimat anterior disponibilitatea de a oferi informațiile necesare anchetatorilor, în conformitate cu dreptul internațional.

NewNew Shipping, compania care deține și operează nava, nu a dorit să comenteze subiectul când a fost contactată anterior de către agenția Reuters.

Gazoductul Balticconnector ar fi fost avariat de ancora navei chineze

NATO și-a sporit patrulele în Marea Baltică după raportarea incidentului în condițiile în care acesta a amintit de avarierea gazoductelor Nord Stream la sfârșitul lunii septembrie a anului trecut.

Procurorul general al Estoniei a declarat vineri că pista principală investigată este că „avarierea cablurilor telecom dintre Estona și Finlanda și Estonia și Suedia are legătură cu nava NewNew Polar Bear ce arborează pavilionul Hong Kong-ului”.

„Am pregătit o solicitare de asistență juridică pentru China astfel încât autoritățile locale să poată urma operațiunile de procedură, în principal cele legate de navă și echipajul său”, a mai afirmat acesta într-un comunicat remis presei.

Investigația declanșată inițial de Estonia și Finlanda a fost acum extinsă formal pentru a acoperi și cablul telecom către Norvegia după ce anchetatorii au concluzionat că acesta a fost avariat în urma „activității umane”.

Poliția finlandeză a declarat vineri că dovezile sugerează că ancora a aparținut probabil navei NewNew Polar Bear și că vopsea de pe aceasta a fost identificată pe gazoductul Balticconnector ce leagă Finlanda de Estonia.

China a promis „cooperare deplină” în legătură cu incidentul de sub Marea Baltică

„În acest stadiu putem spune că ancora ridicată de pe fundul mării (...) ar putea fi considerată, având în vedere anumite detalii tehnice, ca aparținând NewNew Polar Bear”, a declarat inspectorul Risto Lohi de la poliția finlandeză.

Ministrul finlandez de externe Elina Valtonen a declarat miercurea aceasta că autoritățile de la Beijing au promis „cooperare deplină” în legătură cu incidentul.

Finlanda a investigat inițial posibilitatea avarierii Balticconnector de către nava NewNew Polar Bear sau o navă rusească numită Seymorput, ambele fiind în zona gazoductului și a cablurilor de comunicații când a avut loc incidentul.

Pista privind nava rusească pare să fi fost însă abandonată acum, deși mulți au suspectat o implicare a Moscovei date fiind activitățile suspecte ale flotei sale „fantomă” în Marea Baltică și Marea Nordului.