Luptele de stradă fac ravagii în orașul Gaza, luptătorii Hamas folosind tuneluri pentru a prinde în ambuscadă forțele israeliene, în timp ce Statele Unite au subliniat că palestinienii trebuie să guverneze Gaza după război, contrazicând declarațiile Israelului potrivit cărora ar urma să controleze pe termen nelimitat securitatea din enclavă. Armata israeliană a spus că trupele sale au avansat în centrul Gaza City, principalul bastion al Hamas și cel mai mare oraș din enclava de la malul mării, iar grupul islamist a afirmat că inamicul a suferit pierderi grele.

Soldați israelieni într-o operațiune terestră în Fâșia GazaFoto: Ohad Zwigenberg / AP / Profimedia

SINTEZA ZILEI

  • 15 morți într-un schimb de focuri care a durat câteva ore în Cisiordania. Forțele israeliene au dus o luptă de ore întregi cu bărbați înarmați pe străzile orașului Jenin. Aceasta a fost una dintre cele mai puternice confruntări din Cisiordania din ultimele luni
  • Autoritatea Palestiniană afirmă că ar putea guverna Gaza în cazul unei soluții cu două state impusă de SUA
  • Ministrul israelian al apărării sugerează că pauzele umanitare nu vor încetini ofensiva
  • ONU a pus sub semnul întrebării eficiența scurtei pauze umanitare anunțate de SUA în această după-amiază.
  • Ministerul de Externe: Alţi 41 de cetăţeni români şi membri de familie ai acestora au ieşit din Fâşia Gaza prin punctul de frontieră Rafah
  • Jihadul Islamic este pregătit să elibereze doi ostatici israelieni - o femeie și un băiat - din motive umanitare și medicale, a declarat un purtător de cuvânt al brațului său armat, Brigăzile al Quds.
  • Conferința umanitară privind Gaza: noi angajamente de ajutor în valoare de peste 1 miliard de euro
  • Statele Unite doresc ca palestinienii strămutați în interiorul Fâșiei Gaza să se poată întoarce la casele lor atunci când acest lucru va fi sigur, au declarat joi oficiali americani, potrivit Reuters.

Războiul Israel-Hamas - toate informațiile din ziua a 34-a sunt LIVE pe HotNews.ro:

01:35Iranul reiterează faptul că, în ciuda sprijinului financiar și a susținerii Hamas și a altor grupuri proxy din regiune, nu dirijează niciuna dintre acțiunile acestora.

Ambasadorul la ONU, Amir Saeid Iravani, a fost întrebat într-un interviu acordat CNN dacă sprijinul iranian a fost "firul de legătură" în atacurile Hezbollah din Liban asupra Israelului, ale Houthis din Yemen - inclusiv doborârea miercuri a unei drone americane Reaper - și ale milițiilor șiite din Siria împotriva Israelului și a forțelor americane.

El a spus că a existat cooperare și colaborare, dar că Iranul nu a dirijat nicio operațiune. El a comparat rolul Iranului cu cel al SUA în ceea ce privește acordarea de asistență Israelului.

01:08Vulturi echipaţi cu cipuri ajută la localizarea cadavrelor persoanelor date dispărute după atacul Hamas

Date furnizate de vulturi ajută armata israeliană să localizeze cadavre sau gropi comune în apropierea locurilor atacului de la 7 octombrie al combatanţilor Hamasului palestinian, declară conducătorul unui program AFP.

Ideea provine de la Unitatea EITAN, care face parte din branşa Resurselor Umane a armatei israeliene, însărcinată cu căutarea militarilor dispăruţi.

”Când a început războiul, am fost abordat de către rezervişti care servesc în această unitate. M-au întrebat dacă păsările mele ar putea ajuta cu ceva”, declară AFP Ohad Hatzofe, directorul programului cu privire la păsări pe cale de extincţie de la Autoritatea israeliană a Naturii şi Parcurilor.

00:52Ministerul de Externe: Alţi 41 de cetăţeni români şi membri de familie ai acestora au ieşit din Fâşia Gaza prin punctul de frontieră Rafah

Ministerul Afacerilor Externe anunţă, joi seară, că alţi 41 de cetăţeni români şi membri de familie ai acestora au ieşit din Fâşia Gaza prin punctul de frontieră Rafah şi vor ajunge în ţară în perioada următoare.

”Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că joi, 9 noiembrie 2023, în urma eforturilor complexe ale Celulei de Criză Interinstituţionale, prin intermediul Ambasadei României la Cairo şi al Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah, un număr de 41 de cetăţeni români şi membri de familie ai acestora au ieşit din Fâşia Gaza prin punctul de frontieră Rafah (Republica Arabă Egipt) şi se află pe teritoriul egiptean, în drum spre Cairo”, a transmis MAE, joi seară, într-un comunicat de presă.

00:40Pentru prima dată, cel mai avansat sistem de apărare antiaeriană din Israel, Arrow 3, a reușit să intercepteze cu succes o rachetă care se îndrepta spre cel mai sudic oraș din țară, Eilat, anunță Forțele Terestre și Ministerul Apărării, potrivit Times of Israel

Racheta sol-suprafață, aparent lansată din Yemen, a fost interceptată de o rachetă Arrow 3 deasupra Mării Roșii.

Este pentru prima dată când o rachetă Arrow 3 a fost lansată într-un incident operațional și prima interceptare din istorie.

Două şcoli evreieşti din Montreal, vizate de focuri de armă

00:1415 morți într-un schimb de focuri care a durat câteva ore în Cisiordania

Forțele israeliene au dus o luptă de ore întregi cu bărbați înarmați pe străzile orașului Jenin.

Aceasta a fost una dintre cele mai puternice confruntări din Cisiordania din ultimele luni, ministerul raportând că alți patru palestinieni au fost uciși de soldații israelieni în incidente separate pe întreg teritoriul astăzi.

23:54Secretarul adjunct al Trezoreriei americane, Wally Adeyemo, a declarat joi pentru Reuters NEXT că SUA și aliații săi vor lua în următoarele zile și săptămâni mai multe măsuri de sancționare pentru a interzice finanțarea Hamas, în urma atacurilor de luna trecută asupra Israelului.

„Vom vedea acțiuni întreprinse de aliații și partenerii noștri”, a spus Adeyemo. „Unele dintre ele vor fi anunțate public, altele -pe care oamenii nu le vor vedea - vor viza închiderea organizațiilor de caritate și a persoanelor care ar putea contribui la facilitarea plăților pentru Hamas”.

23:28Netanyahu și soția sa au vizitat familia unui soldat ucis în lupte

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu și soția sa, Sara, s-au întâlnit cu familia sublocotenentului Pedayah Mark, un soldat din Brigada Givati a forțelor armate (IDF), care a fost ucis săptămâna trecută în bătălia din Gaza, potrivit Tmes of Israel.

Pedayah era fiul rabinului Miki Mark, care a fost ucis într-un atac armat în 2016 în Cisiordania. Pedayah a fost rănit moderat în acel atac.

Rudele i-au spus lui Netanyahu, la casa familiei din așezarea Otniel, că „chiar dacă Pedayah ar fi știut care este sfârșitul poveștii, ar fi intrat în Gaza și ar fi făcut totul”. „Trupul său a fost luat, dar Hamas nu va putea niciodată să-i ia spiritul”, adaugă ei.

23:10 Statele Unite doresc ca palestinienii strămutați în interiorul Fâșiei Gaza să se poată întoarce la casele lor atunci când acest lucru va fi sigur, au declarat joi oficiali americani, potrivit Reuters.

Pauzele umanitare nu vor încetini ofensiva israeliană

22:57Ministrul israelian al apărării sugerează că pauzele umanitare nu vor încetini ofensiva

Casa Albă a declarat că Israelul a fost de acord cu noi pauze umanitare zilnice de patru ore. Dar, purtătorul de cuvânt al forțelor armate israeliene a oferit o interpretare ușor diferită.

Acum, ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a afirmat că armata a întreprins „măsuri localizate și punctuale” în Gaza pentru a permite refugiaților palestinieni să fugă din calea luptelor, dar avertizează că ofensiva va continua la fel de intens, potrivit Sky News.

22:31Convoi de TIR-uri ale Crucii Roşii, vizat în tiruri în Fâşia Gaza

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) anunţă joi că şi-a suspendat - scurt timp - escortarea răniţilor către punctul de trecerea frontierei Rafah în vederea evacuării, după ce un convoi de TIR-uri a fost ţinta unor tiruri în Fâşia Gaza, relatează Reuters.

Directorul CICR la Gaza, William Schomburg, a denunţat un incident ”profund alarmant”.

”CICR a fost luat drept ţintă alatăieri, iar acest lucru este inacceptabil”, a denunţat el.

22:08Canada: Două şcoli evreieşti din Montreal, vizate de focuri de armă

Două şcoli evreieşti din Montreal au fost vizate de focuri de armă în cursul nopţii de miercuri spre joi, a anunţat poliţia canadiană, precizând că incidentele nu s-au soldat cu răniţi, relatează AFP.

Urme lăsate de gloanţe au fost descoperite joi dimineaţa pe porţile celor două instituţii de învăţământ evreieşti, a anunţat poliţia. Focurile de armă au fost trase în cursul nopţii când în şcoli nu se aflau persoane şi, prin urmare, nu au existat răniţi, au spus autorităţile canadiene, potrivit Agerpres.

ONU a pus sub semnul întrebării eficiența scurtei pauze umanitare anunțate de SUA

21:53Autoritatea Palestiniană afirmă că ar putea guverna Gazaîn cazul unei soluții cu două state impusă de SUA

Un oficial de rang înalt al Autorității Palestiniene a declarat săptămâna trecută administrației președintelui american Joe Biden că este dispusă să își asume un rol postbelic în guvernarea Fâșiei Gaza dacă Washingtonul se va angaja în favoarea unei „soluții cu două state cu drepturi depline pentru a pune capăt conflictului israeliano-palestinian”, potrivit The New York Times.

21:39 Evacuarea străinilor şi răniţilor din Fâşia Gaza, prin punctul de trecerea frontierei Rafah, reluată după o nouă suspendare din cauza Israelului, care refuza să aprobe lista răniţilor trimisă de Hamas în Egipt

Un fotograf AFP din Egipt a constatat joi că trecerile s-au reluat. Bărbaţi, femei şi copii părăseau enclava cu doar câteva lucruri asupra lor, prin punctul de trecerea frontierei de la Rafah, potrivit acestei surse.

21:11SUA acuză Iranul că a dirijat atacuri împotriva trupelor americane

După ce forțele americane au lovit aseară un depozit de armament din estul Siriei folosit de Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice (IRGC) din Iran și de grupuri afiliate, Casa Albă a oferit o actualizare, afirmând că loviturile au avut ca scop descurajarea separatiștilor susținuți de Iran de a mai viza personalul american din regiune.

"Știm că a avut un impact practic asupra capacității lor de a înarma aceste grupuri, dar și de a trimite un semnal puternic de descurajare", a declarat purtătorul de cuvânt John Kirby pentru CNN.

"Aceste grupuri au de făcut o alegere: Dacă vor să continue să atace trupele noastre din Irak și Siria, atunci vor trebui să suporte consecințele pentru asta"

Video cu ostatici: Armata israeliană denunță „terorismul psihologic”

20:58ONU a pus sub semnul întrebării eficiența scurtei pauze umanitare anunțate de SUA în această după-amiază.

Casa Albă a declarat că Israelul a fost de acord cu pauze zilnice de patru ore în nordul Fâșiei Gaza, dar Hamas nu a acceptat.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Richard Hecht, a declarat că au loc "pauze tactice, locale, pentru ajutor umanitar".

Dar orice oprire a luptelor în scopuri umanitare ar trebui să fie coordonată cu Națiunile Unite și să fie agreată de toate părțile implicate în conflict "pentru a fi cu adevărat eficientă", a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric.

20:17Sondaj: 70% dintre evreii din SUA se simt mai puțin în siguranță decât înainte de războiul Israel-Hamas

Trei sferturi dintre evreii respondenți sunt îngrijorați de faptul că comunitățile lor se vor confrunta cu probleme de securitate ca urmare a războiului, relevă sondajul - comandat de Federațiile Evreiești din America de Nord, potrivit Times of Israel.

Potrivit sondajului, evreii sunt de două ori mai predispuși să spună că sunt îngrijorați de siguranța lor personală, comparativ cu publicul larg.

20:04Conferința umanitară privind Gaza: noi angajamente de ajutor în valoare de peste 1 miliard de euro

Țările care au participat la "conferința umanitară" privind Gaza, desfășurată joi la Paris, au anunțat noi promisiuni de ajutor de peste un miliard de euro, potrivit președinției franceze, potrivit AFP.

"Cifrele privind angajamentele luate în cadrul conferinței sunt încă în curs de consolidare, dar este sigur că se va depăși pragul de un miliard de euro", a precizat Palatul Elysée. O mare parte din acest ajutor va fi utilizată pentru a răspunde nevoilor ONU de ajutorare a populației din Gaza și Cisiordania, estimate la 1,2 miliarde de dolari până la sfârșitul anului 2023.

19:46Afișe cu Steaua lui David: Parisul condamnă „ingerințele digitale rusești”

Franța a condamnat joi „cu fermitate” rolul jucat de o rețea rusă în „amplificarea artificială și difuzarea inițială pe rețelele de socializare a fotografiilor cu afișele reprezentând Stelele lui David” la Paris, potrivit Ministerului Afacerilor Externe.

Comunicatul acuză rețeaua rusă Recent Reliable News și consideră că „această nouă operațiune de interferență digitală rusă împotriva Franței mărturisește persistența unei strategii oportuniste și iresponsabile care vizează exploatarea crizelor internaționale pentru a semăna confuzie și a crea tensiuni”, potrivit AFP.

Jihadul Islamic este pregătit să elibereze doi ostatici

19:28Video cu ostatici: Armata israeliană denunță „terorismul psihologic”.

Armata israeliană a calificat joi drept „terorism psihologic de cea mai joasă speță” difuzarea de către Jihadul islamic palestinian a unei înregistrări video cu doi ostatici israelieni, o femeie în vârstă de 70 de ani și un adolescent, pe care acesta susține că îi deține în Gaza.

Este vorba de „terorism psihologic de cea mai joasă speță”, a denunțat un purtător de cuvânt al armatei, Richard Hecht, în cadrul unui briefing de presă, potrivit AFP.

19:17Jihadul Islamic este pregătit să elibereze doi ostatici

Jihadul Islamic este pregătit să elibereze doi ostatici israelieni - o femeie și un băiat - din motive umanitare și medicale, a declarat un purtător de cuvânt al brațului său armat, Brigăzile al Quds.

Într-un mesaj înregistrat, el a adăugat că inițiativa va avea loc după ce vor fi îndeplinite anumite măsuri.

Jihadul Islamic este o grupare militantă palestiniană și un aliat al Hamas care a participat la atacul din 7 octombrie asupra Israelului.

18:58Un colonel israelian neagă existența unei crize umanitare în Gaza

În timp ce Casa Albă a declarat că Israelul a fost de acord cu pauze umanitare de patru ore în fiecare zi în nordul Fâșiei Gaza, un colonel israelian a negat că ar avea loc o criză.

Moshe Tetro, șeful Administrației de coordonare și legătură pentru Gaza, a declarat că nu există nicio criză umanitară în Gaza.

18:36Cincisprezece palestinieni au fost uciși în confruntările din Cisiordania cu armata israeliană- număr actualizat

Cincisprezece palestinieni au fost uciși joi în confruntări cu armata israeliană în mai multe orașe din Cisiordania ocupată, dintre care unsprezece în Jenin, potrivit cifrelor Autorității Palestiniene.

Zgomotul focurilor de armă continua nestingherit joi după-amiază la Jenin, unul dintre principalele orașe din nordul Cisiordaniei, și în tabăra de refugiați palestinieni de lângă acesta, dominată de un fum negru și gros, a constatat un jurnalist AFP.

Israelul va implementa pauze umanitare de patru ore în fiecare zi, afirmă SUA

18:12Biden face presiuni pentru mai multe pauze umanitare

În timp ce Casa Albă anunță că Israelul a fost de acord cu pauze de patru ore în fiecare zi, Joe Biden a declarat că face presiuni pentru mai mult.

El a spus că a cerut o pauză umanitară "chiar mai lungă" de trei zile.

Acest lucru vine după ce președintele a confirmat la începutul acestei săptămâni că a vorbit cu Benjamin Netanyahu despre o pauză de trei zile pentru eliberarea ostaticilor.

17:40Israelul va implementa pauze umanitare de patru ore în fiecare zi, afirmă SUA

Israelul va începe să implementeze pauze de luptă de patru ore pe zi în nordul Gaza, a declarat Casa Albă.

17:39 O dronă a lovit o clădire dintr-un oraș israelian

O dronă neidentificată a lovit o clădire civilă în orașul Eilat din sudul Israelului, a afirmat armata israeliană.

Serviciile de urgență au declarat că nu au existat răniți și doar pagube ușoare. „Identitatea dronei și detaliile incidentului sunt în curs de examinare”, a declarat armata într-un comunicat.

Dronele au fost lansate anterior de Houthis din Yemen, la sud, și de Hezbollah din Liban, la nord.

17:20Armata israeliană afirmă că a ucis 50 de luptători Hamas în lupte de amploare în apropierea spitalului Shifa

Forțele de Apărare ale Israelului afirmă că a ucis „aproximativ 50” de luptători Hamas după ce a efectuat raiduri în ceea ce a numit „cartierul militar” din orașul Gaza - în apropiere de spitalul Shifa, potrivit Sky News.

Spitalul a fost subiectul multor dezbateri - Israelul susținând că Hamas a depozitat arme sub clădire pentru a maximiza eventualele victime civile - lucru pe care gruparea militantă îl neagă.

Nouă morți într-un raid israelian în Jenin - Ministerul palestinian al Sănătăți

17:01O bătaie a izbucnit la o proiecție găzduită de actrița israeliană Gal Gadot

La o proiecție de film despre atacul Hamas din 7 octombrie au izbucnit lupte între grupuri pro-palestiniene și pro-israeliene, miercuri seara, la Los Angeles, potrivit Sky News.

Documentarul a fost găzduit de actrița israeliană și fost soldat al Forțelor Armate Israeliene (IDF) Gal Gadot și se baza pe imagini filmate în timpul raidurilor Hamas.

16:44VIDEO Alte schimburi de focuri în apropierea graniței israeliene cu Libanul

Pe parcursul zilei de astăzi au avut loc noi confruntări la frontiera de nord a Israelului cu Libanul, potrivit Forțelor de Apărare Israeliene.

Aceasta a declarat într-o actualizare că a lovit posturi antitanc în apropiere de Biranit și Yiftah, care se află chiar în interiorul teritoriului israelian.

De asemenea, a distribuit imagini cu ceea ce spune că sunt lovituri de artilerie de represalii după ce una dintre dronele sale a fost vizată.

16:19Nouă morți într-un raid israelian în Jenin - Ministerul palestinian al Sănătății

Nouă palestinieni au fost uciși în total într-un raid al forțelor israeliene în tabăra de refugiați din Jenin, în Cisiordania ocupată, a anunțat Ministerul palestinian al Sănătății.

Acesta a precizat că alte 15 persoane au fost rănite. Forțele de apărare israeliene au declarat că au efectuat raiduri antiteroriste în zonă, dar nu au oferit alte detalii.

ONU a declarat ieri că un total de 158 de palestinieni - inclusiv 45 de copii - au fost uciși în Cisiordania începând cu 7 octombrie. Hamas, care a comis atacurile din 7 octombrie, nu este la conducere în Cisiordania și nu sunt ținuți ostatici acolo.

16:12Cel puțin 10.812 palestinieni, între care 4.412 copii, au fost uciși în atacurile israeliene lansate asupra Fâșiei Gaza începând din 7 octombrie, a anunțat joi Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, scrie The Guardian.

Şefii Mossad şi CIA, întâlnire cu premierul Qatarului pentru a negocia un acord pentru eliberarea ostaticilor deţinuţi de Hamas

15:49Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, va vizita Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită și Israelul, într-o călătorie în Orientul Mijlociu începând de vineri, a anunțat ministerul său, conform The Guardian.

15:40O întâlnire trilaterală a avut loc joi în Qatar între șefii CIA și Mossad și prim-ministrul Qatar, pentru a discuta despre parametrii unui acord pentru eliberarea ostaticilor și despre o pauză în atacurile israeliene asupra Gaza, scrie Reuters.

Citând o sursă despre care se spune că are informații despre la întâlnire, Reuters scrie că discuțiile au vizat și permisiunea importurilor umanitare de combustibil în Gaza.

15:05Turcia este pregătită să acționeze în calitate de garant pentru a ajuta la rezolvarea războiului dintre Israel și Hamas, i-a spus președintele Erdogan președintelui iranian Raisi.

Cei doi s-au întâlnit în marja unui summit al Organizației de Cooperare Economică în capitala Uzbekistanului, Tașkent, potrivit biroului președintelui Erdogan, potrivit Sky News.

Liderul turc s-a poziționat ferm împotriva Israelului pe tot parcursul acestui conflict, catalogându-l drept ocupant și spunând că Hamas nu este o organizație teroristă.

14:53Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, spune că Israelul este într-un „război prelungit”, iar planul armatei este de a opri lansarea rachetelor Hamas, astfel încât viața celor care locuiesc în apropierea Fâșiei Gaza să poată continua, conform The Times of Israel.

„Trebuie să rezolvăm lucrurile rapid, chiar dacă nu perfect”, a spus Gallant, joi, în timpul unei întâlniri cu directori din ministere și cu oficiali locali.

„Suntem într-un război prelungit, iar problema economiei civile [israeliene] este un factor principal în gestionarea războiului”, a spus el.

Punctul de trecere a frontierei Rafah a fost redeschis. Anunțul ministerului romîn de Externe

14:25Ministerul român de Externe a anunțat că punctul de trecere a frontierei Rafah a fost redeschis, joi fiind reluat tranzitul pentru persoane.

MAE spune că astăzi vor continua procedurile de evacuare pentru cetățenii statelor care primiseră, pentru 8 noiembrie, permisiunea autorităților israeliene și egiptene de a tranzita punctul de trecere Rafah către Egipt (R.A.Egipt), inclusiv pentru cei 51 de cetățeni români și membri de familie.

14:22Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a făcut apel joi la un armistiţiu între Israel şi Hamas, spunând că este „absolut indispensabil” să fie protejaţi civilii din Fâşia Gaza şi că nu pot exista standarde duble în materie de protecţie a vieţilor omeneşti.

„Cel mai urgent este să lucrăm la protecţia civililor. Este necesară pentru acest lucru o pauză umanitară foarte rapidă şi trebuie să lucrăm la încheierea unui armistiţiu. Acesta trebuie să poată deveni posibil”, a declarat președintele Franței la Paris, în deschiderea conferinţei umanitare în Fâşia Gaza.

Macron a spus din nou că Israelul are „dreptul de a se apăra şi datoria de a-şi proteja cetăţenii”, dar în același timp are „o responsabilitate (...) de a respecta dreptul şi a-i proteja pe civili”: „Lupta împotriva terorismului nu poate funcţiona fără reguli”.

13:40 Doi foști procurori internaționali, Carla Del Ponte și Graham Blewitt, cer instanței penale internaționale să emită mandate de arestare pentru liderii politici și militari ai Israel și ai Hamas.

„Mii de vieți au fost deja pierdute și multe altele au fost distruse. Respectul pentru Dreptul internațional este limitat, cu atacuri asupra civililor, luare de ostatici și bombardarea zonelor urbane. Astfel de acte pot constitui crime internaționale. Am mai urmărit astfel de crime de război, precum și crime împotriva umanității și genocid. Nu este niciodată o sarcină ușoară, dar este una vitală”, au scris în Politico Carla Del Ponte și Graham Blewitt, conform The Guardian.

Carla Del Ponte a fost procuror șef al tribunalelor pentru fosta Iugoslavie și Rwanda, iar Graham Blewitt a fost procuror adjunct al tribunalului penal internațional pentru fosta Iugoslavie.

13:04Un ONG pro-israelian acuză Reuters și AP că știau de atacul Hamas: „Ce făceau acolo într-o liniștită dimineață de sâmbătă?” / Reacția marilor agenții de presă

Vicepremierul Belgiei vrea sancțiuni împotriva Israelului pentru bombardamentele din Gaza

12:40ONU nu poate participa la „împingerea palestinienilor” în sudul Gazei, plecând din casele lor, spune șeful pentru asistență al organizației, Martin Griffiths, citat de The Guardian.

„ONU nu poate face parte din propunerea unilaterală de a împinge palestinienii în așa-numitele zone sigure”, a spus Griffiths, la începutul unei conferințe de la Paris privind situația umanitară din Fâșia Gaza.

Vorbind la aceeași conferință, șefa organizației Medici fără Frontiere, Isabelle Defourny, a numit zonele sigure din sudul Gazei „zone false”, spunând că aproximativ 30% dintre cei uciși în Gaza se află în sud.

12:16 Vicepremierul Belgiei, Petra De Suttera, a cerut Guvernului belgian să adopte sancțiuni împotriva Israelului și să investigheze bombardamentele asupra unor spitale și tabere de refugiați din Gaza, scrie The Guardian.

„Este timpul pentru sancțiuni împotriva Israelului. Ploaia de bombe este inumană. Este clar că Israelului nu îi pasă de cererile internaționale de încetare a focului”, a declarat Petra De Sutter pentru ziarul Nieuwsblad.

De Sutter a spus că Uniunea Europeană ar trebui să-și suspende imediat acordul de asociere cu Israelul, care vizează o mai bună cooperare economică și politică. Ea consideră că ar trebui implementată o interdicție a importului de produse din teritoriile palestiniene ocupate și ar trebui interzisă intrarea în UE a coloniștilor violenți, politicienilor și soldaților responsabili de crime de război.

11:47Armata israeliană (IDF) susține că soldații săi au preluat o fortățeață Hamas din Jabalia, în nordul Gazei, după 10 ore de luptă, timp în care „au fost eliminați teroriști, au fost capturate mai multe arme și au fost descoperite tuneluri teroriste”, scrie BBC

Anunțul a fost făcut în momentul în care agenția de presă palestiniană Wafa a raportat că avioanele israeliene au bombardat și distrus o casă din tabăra de refugiați Jabalia. Armata israeliană a declarat anterior că Hamas a pierdut controlul asupra nordului Gazei, iar trupele sale au avansat în orașul Gaza.

11:30 Punctul de trecere a frontierei Rafah, singurul pe unde se poate ieşi din Fâşia Gaza către Egipt, era în continuare închis joi dimineaţă.

Armata israeliană anunță uciderea liderului Hamas responsabil cu lansarea rachetelor ghidate

11:17 Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au anunțat miercuri că au ucis un comandant al Hamas responsabil de operațiunile cu rachete ghidate antitanc (ATGM) ale grupării teroriste din centrul Gazei, scrie The Times of Israel.

Într-o declarație comună cu agenția de securitate Shin Bet, IDF spune că Ibrahim Abu-Maghsib era șeful brigăzii Hams responsabilă cu operațiunile cu rachete ghidate antitanc. „El a dirijat și efectuat numeroase lansări de rachete antitanc îndreptate către civili israelieni și soldați IDF”, au anunțat IDF și Shin Bet.

IDF a publicat și un videoclip cu atacul.

10:36Trupele israeliene care operează în Fâșia Gaza spun că au localizat o fabrică Hamas de producție de drone și un depozit de arme în interiorul unei clădiri rezidențiale, conform The Times of Israel.

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) susțin că imobilul, din cartierul Sheikh Radwan din orașul Gaza, este situat lângă o școală.

09:57 Ce război îi îngrijorează cel mai mult pe români: Cel din Israel sau cel din Ucraina? Ce spune un sondaj INSCOP

Aproape două treimi dintre români se declară îngrijoraţi foarte mult şi destul de mult de efectele pe care războiul Israel-Hamas le-ar putea avea asupra României, creşterea ameninţărilor teroriste fiind cea mai mare temere.

09:27 Hamas a făcut public un clip video cu luptele din Gaza. În imagini sunt văzuți luptători ai grupării în confruntări urbane, inclusiv cu lansări de rachete anti-tanc PG-7VR (Yasin), însă nu prea sunt furnizate imagini și cu urmările loviturilor.

09:11 Armata israeliană (IDF) spune că geniștii săi „lucrează în prezent pentru a identifica și distruge infrastructura teroristă Hamas din Gaza, inclusiv tunelurile”.

„Rezervele de apă și oxigen descoperite în interiorul tunelurilor indică pregătirile Hamas pentru șederi prelungite în subteran. 130 de intrări de tuneluri au fost distruse de la începutul războiului”, spune iDF într-o postare pe X.