Statele Unite doresc ca palestinienii strămutați în interiorul Fâșiei Gaza să se poată întoarce la casele lor atunci când acest lucru va fi sigur, au declarat joi oficiali americani, în timp ce mii de persoane fug de un atac terestru israelian în nordul fâșiei controlate de Hamas, potrivit Reuters.

Oamenii trec din Fâșia Gaza către Egipt prin frontiera de la Rafah din sudul Fâșiei Gaza, 1 noiembrie 2023Foto: Khaled Omar / Xinhua News / Profimedia

Israelul a fost de acord să întrerupă operațiunile militare timp de patru ore pe zi de-a lungul a două coridoare care vor permite civililor să fugă în siguranță, a declarat purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat, Vedant Patel, în cadrul unei conferințe de presă obișnuite, adăugând că această evoluție a fost un rezultat direct al diplomației oficialilor americani.

Armata israeliană a declarat că nu a fost de acord cu o încetare a focului și că își va continua operațiunile în afara pauzelor umanitare localizate.

Patel a declarat că cei care își părăsesc casele ar trebui să aibă posibilitatea de a se întoarce, dar a precizat că Washingtonul nu are control sau jurisdicție asupra zonelor în cauză.

„Nu susținem și nu dorim, ca o chestiune de principiu fundamental, să vedem strămutarea populației din Gaza”, a declarat trimisul special al SUA pentru probleme umanitare în Orientul Mijlociu, David Satterfield, într-o conferință anterioară.

„Cei care se află acum în sud trebuie să aibă toate posibilitățile de a se întoarce în nord atunci când acest lucru este sigur”, a spus el.

Bărbații înarmați ai Hamas din Gaza au pătruns pe 7 octombrie la granița cu Israelul și au ucis 1.400 de persoane, potrivit Israelului. De atunci, peste 10.000 de palestinieni au fost uciși în urma bombardamentelor neîncetate ale forțelor israeliene asupra Fâșiei Gaza - în care locuiesc 2,3 milioane de locuitori -, spun oficialii palestinieni din domeniul sănătății din Gaza.

Secretarul de stat american Antony Blinken, care a început să discute cu liderii israelieni și arabi despre un viitor pentru Fâșia Gaza fără Hamas, a declarat miercuri că Gaza nu ar trebui să fie reocupată de Israel, asediată sau să-i fie luat din teritoriu și trebuie să fie condusă de palestinieni într-o autoritate unificată cu Cisiordania ocupată.

„Cum se ajunge la aceste obiective este o chestiune care va trebui să fie discutată în perioada următoare”, a declarat Satterfield.

„Depinde, desigur, foarte mult de modul în care se va încheia această campanie, dacă Hamas este eliminat ca amenințare, ca forță capabilă să dicteze populației din Gaza. Obiectivul este ca acest lucru să nu se întâmple”, a spus oficialul.

Pe același subiect: