Serviciul de Securitate Națională al Armeniei (NSS) a declarat joi că a arestat 5 persoane în legătură cu un „atac terorist” care viza instituții guvernamentale, relatează agenția Armenpress, citată de Reuters.

Politisti armeniFoto: Karen MINASYAN / AFP / Profimedia

NSS a declarat într-un comunicat remis presei că persoanele arestate, alături de alți complici neidentificați, au plănuit atacuri cu bombe, asasinate și capturarea unor clădiri guvernamentale.

Potrivit Armenpress, agenția de presă a statului armean, anchetatorii au confiscat arme și muniție la locuințele celor arestați.

Nici NSS, nici agenția de presă a statul armean, nu au oferit detalii cu privire la presupusele motive ale complotiștilor.

Însă noua înfrângere militară în fața Azerbaidjanului din luna septembrie, care a dus la exodul a aproape 120.000 de etnici armeni din regiunea Nagorno-Karabah, a provocat noi proteste împotriva premierului Nikol Pașinian.

În același timp, înfrângerea a dus la o distanțare istorică a Armeniei față de Rusia, aliatul său militar, în contextul în care Moscova a ignorat solicitările de asistență ale Erevanului.

Guvernul armean ceruse Organizației Tratatului de Apărare Colectivă, alianța militară condusă de Moscova, să intervină în conflict încă din luna septembrie a anului trecut, când au izbucnit noi lupte la granița cu Azerbaidjanul.

Premierul Nikol Pașinian a vorbit de mai multe ori în ultima perioadă despre o „greșeală strategică” a țării sale în ceea ce privește încrederea exclusivă în Rusia pentru asigurarea securității armene.

Însă probabil cel mai elocvent exemplu al deteriorării relațiilor dintre Erevan și Moscova ține de faptul că la începutul lunii octombrie parlamentul armean a ratificat Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale, instanță care a emis un mandat de arestare internațional pe numele președintelui rus Vladimir Putin.

În cazul în care Putin va păși acum în Armenia, autoritățile ar fi obligate să îl aresteze. De altfel, mandatul de arestare emis de CPI este și motivul pentru care Putin nu a mers în Africa de Sud, o altă țară membră a instanței internaționale, pentru summitul BRICS de anul acesta.