​Este a 27-a zi a războiului Israel - Hamas. Punctul de trecere a frontierei Rafah de la granița Fâșiei Gaza cu Egiptul a fost deschis joi, pentru a dua zi la rând pentru cetățenii străini și răniții în stare gravă, iar miercuri primii 400 de oameni, din care 76 de răniți, au reușit să iasă din Gaza după trei săptămâni. Niciun român nu s-a numărat până acum printre aceștia. Armata israeliană susține că în timpul operațiunilor de peste noapte din Gaza au fost uciși zeci de teroriști.

Oamenii trec din Fâșia Gaza către Egipt prin frontiera de la Rafah din sudul Fâșiei Gaza, 1 noiembrie 2023Foto: Khaled Omar / Xinhua News / Profimedia

SINTEZA ZILEI

  • WSJ: Wagner ar putea furniza Hezbollah un sistem avansat de apărare aeriană. Liderul Hezbollah este aşteptat vineri să ţină un discurs important
  • Serviciile secrete americane cred că Iranul şi interpuşii săi caută în prezent să evite un război mai amplu cu Israelul
  • Camera Reprezentanților din SUA aprobă un pachet de ajutor militar de 14,5 miliarde de dolari pentru Israel / Biden amenință cu veto dacă Ucraina e exclusă
  • Brigăzile Ezzedin Al-Qassam, aripa militară a mişcării palestiniene Hamas a declarat vineri că Gaza va fi un blestem pentru Israel, avertizând că soldaţii săi vor pleca "în pungi negre", informează AFP.
  • Armata israeliană a finalizat încercuirea orașului Gaza, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului
  • Preşedintele SUA, Joe Biden, a anunţat joi că 74 de americani care deţin şi o a doua cetăţenie au fost evacuaţi din Fâşia Gaza, zonă bombardată de Israel după atacul terorist sângeros comis de mişcarea islamistă palestiniană Hamas pe 7 octombrie, transmite France Presse.
  • Secretarul de stat Antony Blinken va discuta despre măsurile pe care Israelul „poate și ar trebui” să le ia pentru a minimiza victimele civile în timpul vizitei sale viitoare la Tel Aviv, potrivit CNN
  • Noi ancțiuni americane împotriva companiilor străine implicate în efortul de război al Rusiei

Războiul Israel-Hamas - toate informațiile sunt LIVE pe HotNews.ro

01:46Camera Reprezentanților din SUA aprobă un pachet de ajutor militar de 14,5 miliarde de dolari pentru Israel / Biden amenință cu veto dacă Ucraina e exclusă

Camera Reprezentanților din SUA a adoptat joi un plan republican de acordare a unui ajutor de 14,3 miliarde de dolari Israelului în lupta împotriva Hamas, în ciuda insistențelor democraților care insistau că nu va trecer în Senat și a promisiunii Casei Albe de a se opune prin veto, potrivit Reuters.

Măsura a trecut cu 226 la 196, în mare parte pe linie de partid, majoritatea republicanilor susținând proiectul de lege, iar majoritatea democraților opunându-se.

Introducerea proiectului de lege a fost prima acțiune legislativă majoră sub conducerea noului președinte republican al Camerei, Mike Johnson.

01:14Brigăzile Ezzedin Al-Qassam, aripa militară a mişcării palestiniene Hamas a declarat vineri că Gaza va fi un blestem pentru Israel, avertizând că soldaţii săi vor pleca "în pungi negre", informează AFP.

"Gaza va fi un blestem pentru Israel", a declarat purtătorul de cuvânt al Brigăzilor Ezzedin al-Qassam într-o înregistrare în care a mai afirmat că israelienii ar trebui să se aştepte "la întoarcerea mai multor soldaţi de-ai lor în pungi negre"

00:58Serviciile secrete americane cred că Iranul şi interpuşii săi caută în prezent să evite un război mai amplu cu Israelul

Comunitatea serviciilor de informaţii ale Statelor Unite consideră - pentru moment - că Iranul şi interpuşii săi îşi calibrează răspunsul la intervenţia militară a Israelului în Gaza pentru a evita un conflict direct cu Israelul sau cu SUA, provocând totuşi unele daune adversarilor săi, relatează News.ro citând CNN.

Statele Unite ştiu, pe de altă parte, că Iranul nu menţine un control perfect asupra umbrelei sale de interpuşi - în special asupra Hezbollahului libanez, cea mai mare şi mai dotată dintre diferitele grupări pe care le susţine.

00:47Peste 100 de camioane cu ajutoare sosesc la punctul de trecere Rafah

Pe fondul eforturilor disperate de a introduce alimente, apă și medicamente în Gaza, Semiluna Roșie palestiniană afirmă că 102 camioane cu ajutoare umanitare au ajuns astăzi la punctul de trecere Rafah.

Dar, deși au fost primite în total 374 de camioane, asociația spune că nu a fost acordată permisiunea de a introduce combustibil în teritoriu.

WSJ: Wagner ar putea furniza Hezbollah un sistem avansat de apărare aeriană

00:01Flăcări intense luminează cerul din Gaza joi seara târziu

Cerul din nordul Fâșiei Gaza a fost luminat de rachete de semnalizare și explozii, pe măsură ce bombardamentele s-au intensificat joi seara târziu, potrivit CNN.

Focarul atacului pare să se afle în zona Beit Hanoun din nordul Gaza, la aproximativ 3,5 km de Sderot.

De asemenea, se pare că există o perdea de fum care acoperă terenul, sugerând o posibilă mișcare a trupelor în aceste zone.

23:42WSJ: Wagner ar putea furniza Hezbollah un sistem avansat de apărare aeriană. Liderul Hezbollah este aşteptat vineri să ţină un discurs important

SUA au informaţii potrivit cărora compania paramilitară rusă Wagner Group ar putea furniza Hezbollah un sistem avansat de apărare aeriană, scrie The Wall Street Journal care citează oficiali americani sub acoperirea anonimatului.

Potrivit publicaţiei americane, serviciile secrete americane monitorizează conversaţiile dintre Wagner şi Hezbollah şi consideră că unitatea rusă ar putea trimite un sistem SA-22 în Liban.

23:23Coloniști israelieni acuzați de „terorism” după ce au fost raportate atacuri în Cisiordania

În timp ce acoperirea conflictului actual s-a concentrat pe operațiunea militară a Israelului în Fâșia Gaza, grupurile palestiniene și susținătorii acestora au ținut să atragă atenția asupra violențelor din alte părți ale teritoriilor ocupate.

În Cisiordania - care nu este condusă de Hamas - atacurile efectuate de coloniștii israelieni au ucis 29 de persoane în acest an, potrivit Biroului ONU pentru afaceri umanitare, OCHA.

2.000 de manifestanți la Paris cer o ”încetare imediată a focului” în Gaza

22:57Franța va trimite un al doilea elicopter pe coasta Gaza

Ministrul francez al Apărării a declarat că un al doilea elicopter francez va fi trimis în largul coastelor din Gaza, în timp ce colaborează cu autoritățile israeliene și egiptene pentru a găsi o modalitate de a oferi asistență medicală persoanelor afectate de bombardamentele din zona asediată.

Ministrul apărării, Sebastien Lecornu, a declarat că au fost transmise mesaje atât Hezbollahului, cât și Israelului, prin care li se solicită să nu facă nimic care ar putea face imposibilă îndeplinirea mandatului misiunii.

22:282.000 de manifestanți la Paris cer o ”încetare imediată a focului” în Gaza

Aproximativ 2.000 de persoane s-au adunat joi seara la Paris, potrivit prefecturii de poliție, pentru a cere încetarea ”masacrului din Gaza” și o ”încetare imediată a focului”, în cadrul unei manifestații autorizate de autorități ca răspuns la apelul unor aleși radicali de stânga din La France Insoumise și al unor grupuri politice și sindicale.

22:12Preşedintele SUA, Joe Biden, a anunţat joi că 74 de americani care deţin şi o a doua cetăţenie au fost evacuaţi din Fâşia Gaza, zonă bombardată de Israel după atacul terorist sângeros comis de mişcarea islamistă palestiniană Hamas pe 7 octombrie, transmite France Presse.

După săptămâni de război, punctul de trecere Rafah s-a deschis miercuri, permiţând intrarea în Egipt a 76 de palestinieni răniţi şi persoane cu dublă cetăţenie.

''Veste bună, astăzi au ieşit 74 de americani, cu dublă cetăţenie'', a spus Biden în Biroul Oval de la Casa Albă, unde l-a primit pe preşedintele Republicii Dominicane, Luis Abinader, citează Agerpres.

22:02Purtărorul de cuvând al Forțelor armate israeliene, Daniel Hagari a repetat, afirmația anterioară a Israelului potrivit căreia a încercuit complet orașul Gaza și a declarat că, în ultimele ore, forțele armate au atacat avanposturile, cartierele generale și locurile de lansare ale Hamas.

De asemenea, a identificat dispozitive explozive improvizate și explozibili, „dezmembrându-le pentru ca trupele să se poată deplasa liber”.

Forțele armate au „ieșit întotdeauna în avantaj” în lupte, a afirmat Hagari, folosind focul din ”aer și de pe mare” atunci când a fost necesar.

Armata israeliană a încercuit orașul Gaza

21:38Blinken: Israelul „poate și ar trebui” să ia măsuri pentru a proteja civilii

Secretarul de stat Antony Blinken va discuta despre măsurile pe care Israelul „poate și ar trebui” să le ia pentru a minimiza victimele civile în timpul vizitei sale viitoare la Tel Aviv, potrivit CNN.

”[Vom discuta despre măsurile concrete care pot și ar trebui luate pentru a minimiza rănirile bărbaților, femeilor și copiilor din Gaza, iar acesta este un lucru la care Statele Unite se angajează”, a declarat Blinken joi.

21:30Președintele Irlandei condamnă „pedeapsa colectivă” și „încălcările dreptului umanitar internațional

Președintele Irlandei a declarat că „pedeapsa colectivă” nu poate fi acceptată și că trebuie să se facă presiuni pentru o verificare independentă a faptelor în legătură cu conflictul dintre Israel și Hamas.

Michael D. Higgins a declarat că trebuie găsită o soluție care să ofere atât „o securitate rezonabilă” cetățenilor israelieni, cât și „drepturi neglijate de mult timp” pentru poporul palestinian.

El a condamnat însă „încălcările dreptului internațional” atât de către actorii statali, cât și de către cei non-statali, afirmând că „pierderile îngrozitoare de vieți omenești în rândul civililor”, atât în Gaza, cât și în Israel, „ar trebui să ne îngrijoreze pe toți”.

21:14 Armata israeliană a încercuit orașul Gaza

Armata israeliană a finalizat încercuirea orașului Gaza, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului, contraamiralul Daniel Hagari.

Corpul de geniu israelian lucrează acum la localizarea și neutralizarea infrastructurii subterane, a explozibililor și a altor amenințări pentru a permite forțelor armate să se deplaseze liber în zonă, a declarat Hagari.

Anterior, joi, șeful Statului Major al Forțelor de Apărare ale Israelului, generalul-locotenent Herzi Halevi, a declarat că armata israeliană înconjoară orașul Gaza și își "aprofundează" operațiunile din această zonă.

20:53Gaza: Patru școli ONU care adăpostesc persoane strămutate au fost bombardate

ONU a anunțat că patru dintre școlile sale din Fâșia Gaza, care adăpostesc persoane strămutate din cauza războiului, au fost bombardamente joi de Israel, potrivit AFP.

Agenția ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA) a precizat că două dintre școlile lovite se află în taberele de refugiați Jabaliya și Chati (în nord) și alte două în Bureij, mai la sud, și că bombardamentele au provocat moartea a 23 de persoane.

Hezbollah susține că a lansat un atac simultan asupra a 19 poziții din Israel

20:38OMS a denunțat joi multitudinea de obstacole care limitează drastic sosirea ajutorului umanitar în Fâșia Gaza, unde populația și infrastructurile de sănătate au o nevoie vitală.

Făcând apel la „cel puțin o pauză umanitară și, în mod ideal, la o încetare a focului”, șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a vorbit despre situația „de nedescris” de pe teren în Gaza, în cadrul unei conferințe de presă la Geneva, potrivit AFP.

Dr. Mike Ryan, responsabil cu situațiile de urgență în cadrul organizației, a condamnat fără menajamente obstacolele în calea distribuirii ajutoarelor atunci când acestea reușesc să intre pe teritoriul palestinian.

20:20Israel: Fostul număr doi de la comanda armatei israeliene avertizează soldaţii să nu intre în tunelurile Hamas

Fostul adjunct al şefului Statului Major al armatei israeliene, generalul Yair Golan, a avertizat că soldaţii israelieni nu trebuie să intre în nicio circumstanţă în labirintul de tuneluri subterane săpate de gruparea islamistă Hamas în Fâşia Gaza, întrucât o astfel de greşeală riscă să conducă la consecinţe mortale, potrivit Agerpres.

Într-un interviu difuzat joi de postul de radio al armatei israeliene, preluat de agenţia EFE, generalul în rezervă israelian semnalează că nici "nu este necesară intrarea în tuneluri", unde se ascund luptătorii Hamas care-i aşteaptă acolo pe soldaţii israelieni, mai eficiente în opinia sa fiind "descoperirea intrărilor şi acoperirea lor, ori introducerea de fum pentru a face rău inamicului sau a-l forţa să iasă".

19:52Hezbollah susține că a lansat un atac simultan asupra a 19 poziții din Israel

Hezbollah a lansat atacuri simultane asupra a 19 poziții din Israel de-a lungul graniței țării cu Libanul, a declarat pentru Reuters o sursă din cadrul grupării.

19:19Experții Națiunilor Unite au cerut joi o încetare a focului umanitar în Gaza, afirmând că timpul se scurge pentru palestinienii din această zonă, care se află în „risc grav de genocid”.

”Rămânem convinși că poporul palestinian este expus unui risc grav de genocid”, a declarat într-o declarație grupul de experți, format din șapte raportori speciali ai ONU.

19:00Israelul a lansat joi bombardamente asupra unor obiective Hezbollah din sudului Libanului, spunând că răspunde astfel atacurilor cu rachete asupra nordului Israelului, scrie The Times of Israel.

Armata israeliană (IDF) spune că printre țintele lovite până acum s-ar număra cartiere militare, poziții de lansare de rachete, depozite de arme și alte infrastructuri aparținând grupării teroriste.

Încă un român ostatic în Fâșia Gaza

18:53 Un diplomat israelian propune soluția cu nave spital străine pentru răniții din Gaza

Israelul a cerut țărilor străine să trimită nave-spital pentru a ajuta la tratarea palestinienilor răniți cărora li se permite să părăsească Fâșia Gaza, devastată de război, spre Egiptul vecin, a declarat joi ambasadorul israelian în Germania.

Franța a declarat săptămâna trecută că va trimite o navă navală, "Tonnere", în estul Mediteranei, în ceea ce a descris drept o misiune de sprijinire a spitalelor din Gaza. În această săptămână, Egiptul a început să primească un număr limitat de răniți prin granița cu Gaza.

18:30Încă un cetățean cu dublă cetățenie, israeliană și română, cu domiciliul în Israel, este ostatic în Fâșia Gaza, a anunțat joi seară Ministerul Afacerilor Externe (MAE). În total, la acest moment patru persoane cu dublă cetățenie - română și israeliană - sunt ținute ostatice de către gruparea teroristă.

18:20După ce șeful de stat major al IDF, Herzi Halevi, a afirmat că Israelul va trimite combustibil în Gaza atunci când spitalele vor epuiza stocurile, Biroul premierului a publicat o declarație în care subliniază că Benjamin Netanyahu nu a aprobat niciun astfel de transfer.

18:14„Suntem la apogeul bătăliei. Am avut succese impresionante și am trecut de periferia orașului Gaza. Înaintăm”, a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu, conform unei declarații transmise de biroul său, scrie BBC, notând că nu există detalii.

18:07Șeful Armatei israeliene (IDF), generalul Herzi Halevi, susține că dacă spitalele din Fâșia Gaza își vor epuiza într-adevăr combustibilul, atunci va fi făcută aprovizionarea.

„Verificăm în fiecare zi situația din Fâșie. De mai bine de o săptămână, ei ne spun că se va epuiza combustibilul din spitale și nu s-a întâmplat. Vom vedea când va veni ziua când se epuizează. Când va veni acea zi, combustibilul va fi transferat, sub supraveghere, către spitale și vom face totul pentru a ne asigura că nu ajunge la infrastructura Hamas și nu va servi obiectivelor de război”, a declarat șeful Armatei israeliene, răspunzând unei întrebări.

Șeful Armatei israeliene anunță că trupele sale acționează în orașul Gaza: „Am trecut într-o altă etapă semnificativă a războiului”

17:30Șeful Armatei israeliene (IDF), generalul Herzi Halevi, a declarat joi că trupele sale acționează acum în orașul Gaza, pe care îl înconjoară din mai multe direcții, scrie The Times of Isreal.

„Am trecut într-o altă etapă semnificativă a războiului. Forțele noastre sunt în inima nordului Gazei, operează în orașul Gaza, îl înconjoară (...) Luptă într-o zonă urbană densă și dificilă, care necesită luptă profesionistă și curaj”, a afirmat șeful IDF.

El spune că IDF luptă în Gaza „cu o forță considerabilă”, dar că este utilizată „mai puțin de jumătate” din capacitatea Armatei, restul fiind pregătită pentru situația în care va fi nevoie „de a ataca pe alte fronturi”.

17:15Un miting pentru eliberarea israelienilor răpiţi de Hamas are loc joi după-amiază în centrul Bucureștiului. Ambasadorul Israelului în România, Reuven Azar, prezent la eveniment, a declarat că Statul Israel va distruge Hamas şi va aduce acasă ostaticii răpiţi.

Foto: Hotnews.ro

16:50Armata israeliană răspunde acuzațiilor privind folosirea proiectilelor cu fosfor alb.

Forțele de apărare israeliene (IDF) au răspuns joi acuzațiilor privind utilizarea de către Israel a fosforului alb în Liban printr-o declarație formulată cu grijă, respingând rapoartele potrivit cărora substanța incendiară a fost folosită pentru a provoca incendii, dar recunoscând că o folosește în anumite circumstanțe, potrivit CNN.

„Obuzele fumigene care conțin fosfor alb din IDF nu sunt destinate sau folosite pentru a da foc, iar orice afirmație că aceste obuze sunt folosite pentru această cauză este nefondată”.

16:10Incendiile provocate de bombardamentele israeliene în sudul Libanului au distrus aproximativ 40.000 de măslini şi au ars sute de kilometri pătraţi de teren, dând o lovitură gravă unei importante culturi agricole a Libanului, susţine ministrul Agriculturii, Abbas Hajj Hassan, scrie Reuters, potrivit de Agerpres.

Zona de graniță din sudul Libanului este scena unor lovituri zilnice între armata israeliană, pe de o parte, şi Hezbollahul libanez şi aliaţii săi, de cealaltă parte. „44.000 de măslini înseamnă 40.000 de poveşti. Oamenii au o conexiune spirituală cu măslinii. Strămoşii noştri i-au plantat şi noi îi pierdem astăzi”, a declarat Abbas Hajj Hassan.

Cel puţin 33 de jurnalişti au fost ucişi de la începutul războiului Israel-Hamas

16:00Israelienii ar fi dat foc la magazine și mașini palestiniene în nordul Cisiordaniei

Coloniștii ar fi incendiat magazine, mașini, plantații de măslini și alte proprietăți palestiniene în satul Deir Sharf din nordul Cisiordaniei, după ce un israelian a fost împușcat mortal în aceeași zonă, joi, în cursul zilei.

Videoclipuri postate pe rețelele de socializare, inclusiv de organizația B'Tselem, precum și de activiști israelieni și palestinieni, arată coloane de fum care se ridică din numeroase locuri din localitate. Imagini video postate de activiști arată, de asemenea, plantații de măslini palestinieni incendiate, se presupune că de către coloniști, în apropiere de Jit Junction, la câțiva kilometri distanță de locul atacului terorist.

15:55Secretarul de stat american Antony Blinken va merge vineri în Israel, pentru a doua oară de la declanșarea războiului cu Hamas, alături de noul ambasador american în Israel, Jack Lew, conform CNN.

Vizita lui Blinken vine în contextul în care administrația Joe Biden și-a intensificat retorica publică despre necesitatea ca Israelul să respecte Dreptul internațional umanitar, dar nu a condamnat acțiunile țării în Gaza, notează CNN. Este de așteptat ca acesta să fie un aspect cheie al discuțiilor lui Blinken cu oficialii israelieni, inclusiv cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu.

15:24Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au publicat un videoclip în care apare un avion de luptă F-35I care interceptează o rachetă de croazieră lansată marți asupra Israelului de către rebelii Houthis din Yemen susținuți de Iran, scrie The Times of Israel.

Armata israeliană a publicat, de asemenea, imagini cu sistemul de apărare antirachetă Arrow cu rază lungă de acțiune interceptând o rachetă balistică a grupării Houthi, care pare să se îndreapte spre cel mai sudic oraș, Eilat, tot marți.

14:50Cel puţin 33 de jurnalişti au fost ucişi de la începutul războiului Israel-Hamas, în 7 octombrie, potrivit unui comunicat al Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ) publicat joi, conform CNN. Este vorba despre 28 de jurnaliști palestinieni, patru israelieni şi un libanez.

De asemenea, opt jurnalişti au fost răniţi, iar alţi nouă au fost dați dispăruţi.

Cum vrea Armata israeliană să distrugă tunelurile teroriștilor Hamas

13:50Inginerii Armatei israeliene încep o operațiune la scară largă pentru distrugerea tunelurilor Hamas din zonele din Fâșia Gaza care au intrat sub controlul israelian de la începutul ofensivei terestre, scrie The Times of Israel.

13:19Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat joi că recomandarea Israelului ca cetățenii săi să părăsească regiunea Caucazului de Nord din Rusia, după protestul violent antisemit de duminică din Daghestan, este „antirusească", informează Reuters.

13:06Liniile defensive ale Hamas din nordul Fâșiei Gaza continuă „să se prăbușească”, iar teroriștii se retrag prin sud, spre centrul enclavei, a declarat joi Daniel Hagari, purtător de cuvânt al armatei israeliene, citat de CNN.

„Soldații noștri continuă să prăbușească liniile defensive ale Hamas în nordul Fâșiei Gaza și să preia controlul zonelor centrale”, a spus Daniel Hagari.

El a susținut că forțele israeliene au avantaj în toate confruntările: „Continuăm să intensificăm activitatea și să mergem înainte conform planului, cu obiectivele pe care ni le-am stabilit. Lupta merge înainte așa cum am planificat”.

12:50Bilanțul morților în Fâșia Gaza a crescut la 9.061, în timp ce alte 32.000 de persoane sunt rănite, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății din Gaza, controlat de Hamas, scrie Reuters.

Printre morți se numără 3.760 de copii și 2.326 de femei, a spus purtătorul de cuvânt.

Armata israeliană a anunțat familiile a 242 de persoane că acestea sunt ostatice în Gaza

12:00Armata israeliană (IDF) a anunțat familiile a 242 de persoane că acestea sunt ostatice în Fâșia Gaza, însă această cifră nu este finală, deoarece armata investighează noi informații, a declarat joi purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, citat de Times of Israel.

11:25VIDEO Pe rețelele de socializare a apărut o înregistrare video care arată cum armata israeliană folosește lovituri termobarice pentru a curăța mine.

11:00Atacurile aeriene lansate de armata israeliană miercuri seară și care au continuat joi dimineață au lovit în apropierea spitalului Al Quds din orașul Gaza, unde medicii spun că se adăpostesc 14.000 de persoane strămutate, a declarat joi pentru CNN directorul unității medicale, dr. Bashar Mourad.

„Raidurile aeriene foarte puternice s-au intensificat în această dimineață și s-au apropiat de spitalul unde se află 14.000 de persoane strămutate”, a spus medicul.

Într-o declarație pentru CNN, Forțele de Apărare Israeliene (IDF) spun că din cauza „intensificării ostilităților” împotriva Hamas în orașul Gaza și în nordul enclavei IDF continuă să îndemne civilii să evacueze zona.

10:49UNICEF ​​descrie drept „oribile și îngrozitoare” „scenele de carnagiu” din tabăra de refugiați Jabalia din Gaza, bombardată două zile la rând de către forțele israeliene, scrie The Guardian.

Cele două atacuri aeriene au loc după mai bine de trei săptămâni de bombardamente care au ucis peste 3.500 de copii.

„Sunt peste 400 de copii uciși sau răniți zilnic, timp de 25 de zile consecutive. Aceasta nu poate deveni noua normalitate. Copiii au îndurat deja prea multe. Uciderea și captivitatea copiilor trebuie să înceteze. Copiii nu sunt o țintă.”

10:20În Fâșia Gaza se află, conform unor surse guvernamentale, 235 de români care au cerut repatrierea, precum și 50 de cetățeni din Republica Moldova. Până acum, pe listele anunțate de autoritățile palestiniene cu cetățenii străini care au plecat miercuri și care ar urma să iasă din Gaza în cursul acestei zile nu s-a aflat niciun român.

Pe lista celor care ar urma să plece joi din Gaza se află aproximativ 600 de cetățeni străini sau cu dublă cetățenie, dintre care în jur de 400 sunt americani, scrie BBC.

Egipul spune că „circa 7.000” de cetățeni străini vor putea pleca din Gaza prin Rafah. Niciun român pe listă până acum

10:13Ministerul de Externe al Egiptului spune că va ajuta la evacuarea din Fâșia Gaza a „circa 7.000” de cetățeni străini și cetățeni cu dublă cetățenie, prin punctul de trecere a frontierei Rafah, deschis miercuri pentru a permite plecarea cetățenilor străini și a răniților în stare gravă, potrivit AFP.

Într-o întâlnire cu diplomați străini, ministrul adjunct de Externe al Egiptului a declarat că țara sa se pregătește „să faciliteze primirea și evacuarea cetățenilor străini din Gaza prin trecerea Rafah”.

Oficialul a spus că este vorba despre „aproximativ 7.000” de cetățeni de peste 60 de naționalități.

09:36Armata israeliană susține că trupele sale au ucis zeci de teroriști în Gaza în noaptea de miercuri spre joi .

09:39Tabloidul britanic The Sun prezintă pe prima pagină a ediției de joi fețele celor 32 de copii israelieni care au răpiți de Hamas în tacul de pe 7 octombrie. Sub titlul „Aduceți-i acasă”, jurnaliștii spun că „de aceea Israelul trebuie să lupte împotriva răului Hamas”.

09:21Oficialii thailandezi au purtat discuții directe timp de două ore cu Hamas în Iran cu privire la soarta a 22 de cetățeni ai regatului luați ostatici de gruparea teroristă palestiniană în atacul asupra Israelului, a declarat șeful unei delegații thailandeze.

Negociatorii s-au întâlnit cu oficialii Hamas la Teheran Hamas luându-și angajamentul că thailandezii vor fi eliberați la „momentul potrivit”, le-a spus Areepen Uttarasin reporterilor din Bangkok.

„Le-am cerut să-i elibereze pentru că sunt nevinovați”, spune el. „M-au asigurat că au grijă de ei, dar nu mi-au putut spune data eliberării…Așteaptă momentul potrivit.”

El spune că după discuții, echipa thailandeză - toți musulmani - s-a rugat alături de reprezentanții Hamas.

„Ei știu că Thailanda a oferit bunătate și beneficii comunității musulmane… Ei respectă Thailanda”, spune Areepan.

Aproximativ 30.000 de thailandezi lucrau în Israel, mai ales în sectorul agriculturii, potrivit ministerului muncii al regatului.

Treizeci și doi de cetățeni thailandezi au fost uciși și 19 răniți în atacul Hamas din 7 octombrie, care a ucis aproximativ 1.400 de persoane, majoritatea civili.

09:09Poliția spune că ofițerii din serviciul de securitate Shin Bet au dejucat un atac terorist în Ierusalimul de Est.

Doi bărbați din tabăra de refugiați Shaufat au fost arestați, fiind suspectați că au planificat un atac, contactând grupuri teroriste din vest de unde au obținut materiale pentru a construi un dispozitiv exploziv.

Peste 20.000 de răniți sunt încă prinși în Fâșia Gaza - „Medici fără Frontiere”

08:51Forțele de Apărare Israelului s-au confruntat și noaptea trecută cu celulele teroriste Hamas în nordul Fâșiei Gaza, ucigând zeci de teroriști. IDF susține că trupele Brigăzii de Infanterie dus „bătălii prelungite” împotriva teroriștilor Hamas, care au tras rachete, au declanșat dispozitive explozive și au aruncat grenade asupra armatei.

08:42Ministrul de externe al Japoniei va comunica disponibilitatea Japoniei de a oferi ajutor în cadrul întâlnirilor cu omologii palestinieni săptămâna aceasta.

De asemenea, Yoko Kamikawa urmează să se întâlnească cu ministrul israelian de externe Eli Cohen în timpul călătoriei sale de două zile în zona de conflict.

„Sper să discutăm cum putem să răspundem la situația gravă din regiunea Gaza , precum și să comunic direct disponibilitatea Japoniei de a continua să ofere ajutor”, a spus Kamikawa

Toți cei 10 cetățeni japonezi și cei opt membri ai familiilor lor palestiniene care doresc să părăsească Gaza au fost evacuați miercuri în Egipt, a spus Kamikawa, adăugând că cei evacuați sunt sănătoși.

Ea a spus că Japonia va rămâne în legătură cu un cetățean japonez care locuiește în Gaza care a dorit să rămână acolo

08:36 Peste 20.000 de răniți sunt încă prinși în Fâșia Gaza , potrivit Medicins Sans Frontières (MSF), în ciuda evacuării miercuri a circa 400 de oameni.

MSF a spus că 22 dintre membrii personalului său au fost printre cei care au părăsit teritoriul prin punctul de trecere a frontierei Rafah. „Cu toate acestea, există încă peste 20.000 de oameni răniți în Gaza, cu acces limitat la asistență medicală din cauza asediului”, se spune.

Organizația a făcut apel la evacuarea unui număr mai mare de persoane, precum și la o încetare a focului și la intrarea mai multor ajutoare critice.

„Celor care doresc să părăsească Gaza trebuie să li se permită să facă acest lucru fără alte întârzieri. De asemenea, trebuie să li se acorde dreptul de a se întoarce ulterior”, se arată în comunicat.

07:49VIDEO Ce nu se vede la tv despre conflictul din Israel / Gaza, Episodul 1 - Cele 3 mari obstacole din calea păcii: refugiații palestinieni, coloniile evreiești din Cisiordania și Ierusalimul

În cadrul unei miniserii video, realizată împreună cu jurnalistul specializat în Orientul Mijlociu Cătălin Gomboș, încercăm să explicăm care sunt rădăcinile conflictului dintre israelieni și palestinieni, dincolo de ce se vede acum la televizor. Primul episod este despre cele trei mari obstacole în calea unei păci durabile: situația refugiaților palestinieni, coloniile evreiești din Cisiordania și statutul Ierusalimului.

400 de oameni au reușit să fugă din Gaza prin punctul de trecere Rafah

07:47 Joi se așteaptă ca prin frontiera de la Rafah să treacă mai mulți oameni în Egipt, după ce miercuri reușiseră să treacă circa 400 de persoane.

O listă cu aproximativ 500 de nume cărora li se va permite să traverseze, listă întocmită de Egipt, va fi postată la graniță, potrivit BBC Newshour.

Peste 400 de oameni au reușit să părăsească Gaza ieri într-un mod „haotic, dar gestionabil”, scrie BBC.

07:35Associated Press relatează că democrații din Michigan au avertizat Casa Albă că gestionarea de către președintele Joe Biden a conflictului Israel-Hamas l-ar putea costa sprijinul comunității arabo-americane în alegerile din 2024 într-un stat pe care nu-și permite să-l piardă.

07:33Administrația Biden a anunțat miercuri că va elabora o „strategie națională de combatere a islamofobiei”, un anunț care capătă o semnificație deosebită având în vedere tensiunile ridicate din Statele Unite în jurul războiului dintre Israel și Hamas, potrivit AFP.

07:30Armata israeliană neagă o declarație a Hezbollah, în care gruparea susținea că a distrus o dronă israeliană peste sudul Libanului cu o rachetă sol-aer.

Hezbollah declarase că luptătorii săi au doborât drona chiar după miezul nopții deasupra unei localități de pe partea libaneză a frontierei.

Armata israeliană a spus că o rachetă sol-aer a fost lansată din Liban către una dintre dronele sale.

„În răspuns, [militarii] au lovit celula teroristă care a tras racheta și locul de lansare”, a spus armata într-un comunicat”.

Niciuna dintre părți nu a furnizat dovezi care să susțină afirmațiile sale. E pentru a doua oară în această săptămână când Hezbollah a pretins că a doborât o dronă israeliană cu o rachetă sol-aer.

06:30 Sirenele sună iar în comunitățile de la granița cu Gaza după un răgaz de zece ore

Armata israeliană a efectuat lovituri aeriene și de artilerie în Liban

05:58 Forțele de Apărare ale Israelului spun că au efectuat lovituri aeriene și de artilerie în Liban după ce o rachetă a fost trasă asupra uneia dintre aeronavele sale și au fost lansate rachete spre Israel.

05:00 O femeie care s-a identificat ulterior reporterilor ca fiind rabinul Jessica Rosenberg și care participa miercuri la un eveniment de campanie din Minnesota, i-a întrerupt discursul președintelui Joe Biden, solicitându-i să ceară încetarea focului în Gaza.

"Domnule Președinte, arată că îți pasă de poporul evreu. Ca rabin, am nevoie să ceri încetarea focului chiar acum”, a spus ea.

Chiar dacă publicul a încercat să o acopere, Biden a răspuns: „Cred că avem nevoie de o pauză. O pauză înseamnă să acordăm timp pentru a scoate prizonierii de acolo”. Casa Albă a clarificat ulterior că președintele se referea la cei 240 de ostatici ținuți de Hamas.

Rosenberg a fost escortat de securitate în timp ce cânta „încetarea focului acum”, dar Biden a continuat spunând că situația este „incredibil de complicată” atât pentru israelieni, cât și pentru lumea musulmană.

„Am susținut o soluție cu două state; am de la bun început”, a adăugat el. „Adevărul este că Hamas este o organizație teroristă. O organizație complet teroristă”.

01:37Cel puțin 195 de palestinieni au fost uciși în atacurile israeliene asupra taberei de refugiați Jabalia din Gaza, marți și miercuri, a anunțat biroul de presă al guvernului condus de Hamas.

Aproximativ 120 erau încă dispăruți sub dărâmături, iar alți cel puțin 777 au fost răniți, a precizat biroul într-un comunicat.

Israelul a declarat că a vizat și a ucis lideri Hamas din tabără.

01:19Administrația Biden a anunțat miercuri că va elabora o „strategie națională de combatere a islamofobiei”, un anunț care capătă o semnificație deosebită având în vedere tensiunile ridicate din Statele Unite în jurul războiului dintre Israel și Hamas, potrivit AFP.

„Nu există loc în America pentru ură, împotriva nimănui. Punct și de la capăt”, a comentat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, într-un comunicat.

„De prea mult timp, musulmanii din America, și cei care sunt percepuți ca fiind musulmani, arabii și sikhii în special, au suferit un număr disproporționat de atacuri motivate de ură și alte forme de discriminare”, a deplâns ea.

01:02Un cuplu de moldoveni a fost arestat pentru un gest antisemit la Paris

Un bărbat în vârstă de 33 de ani și o femeie de 29 de ani născută în Republica Moldova au fost arestați vinerea trecută pentru că au lipit o stea a lui David pe un perete din arondismentul 10 al Parisului, capitala Franței, unde zeci de etichete similare au apărut în ultimele zile, potrivit AFP.

Cuplul a fost arestat pentru „degradare agravată de faptul că a fost comisă din cauza originii sau religiei lor”, a precizat parchetul. Cuplul „a declarat că a comis această infracțiune la ordinul unei terțe persoane”.

00:41Președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Mike Johnson, a declarat miercuri că intenționează să organizeze un vot asupra unui proiect de lege privind ajutorul independent pentru Israel, în ciuda unui raport al Biroului de Buget al Congresului care arată că acesta ar putea crește deficitul federal.

În prima acțiune legislativă majoră sub conducerea lui Johnson, republicanii din Camera Reprezentanților și-au prezentat luni proiectul de lege care urmărește să ofere 14,3 miliarde de dolari pentru Israel prin reducerea finanțării Serviciului de venituri interne (IRS).

Camera ar putea vota asupra proiectului de lege și să-l adopte cu sprijinul republicanilor chiar joi. Dar este puțin probabil să devină lege, deoarece se confruntă cu o opoziție dură în Senatul controlat de democrați, iar Casa Albă a amenințat cu veto-ul.

SINTEZA ZILEI

  • ONU consideră că bombardamentul de la Jabaliya „ar putea fi o crimă de război”. Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului a declarat miercuri că bombardarea de către Israel a taberei de refugiați palestinieni Jabaliya din Fâșia Gaza „ar putea constitui o crimă de război”, potrivit AFP.
  • „Războiul va continua să se intensifice”. Șeful Statului Major al Israelului, generalul-locotenent Herzi Halevi, a declarat că războiul va continua să se intensifice pe măsură ce etapele planului israelian continuă să avanseze.
  • Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) au confirmat că explozia de miercuri din cartierul Falluja al taberei de refugiaţi Jabalia s-a datorat unei lovituri aeriene.
  • Peste 5.000 de cetăţeni străini ar putea fi autorizaţi să părăsească Gaza în cadrul unui acord între Israel, Hamas şi Egipt negociat de Qatar în coordonare cu SUA, conform BBC.
  • Statele Unite nu cred că gruparea militantă palestiniană pro-iraniană Hamas poate fi implicată în viitoarea guvernare a Fâșiei Gaza după încheierea războiului cu Israelul, a declarat miercuri Casa Albă.