​Josep Borrell, șeful diplomației europene, i-a transmis premierului ungar Viktor Orban că nimeni nu obligă țara sa să fie în Uniunea Europeană, după ce liderul de la Budapesta a comparat blocul comunitar cu Uniunea Sovietică, relatează hindex.hu și alte site-uri maghiare.

Josep Borrell alaturi de Viktor OrbanFoto: Fermin Rodriguez / Associated Press / Profimedia Images

„Ungaria știe multe despre ocupația sovietică și ce înseamnă ocupația. Eu îmi amintesc de Budapesta în 1956 când tancurile rusești au intrat pe străzi, aveam 9 ani la momentul respectiv. Nu văd nicio asemănare între ocupația sovietică a Budapestei și ce se întâmplă la Berlaymont (n.r. numele clădirii în care se află sediul Comisiei Europene la Bruxelles”, a declarat Borrell.

„Nu văd niciun tanc aici, niciun fel de lupte. În orice caz, nimeni nu forțează Ungaria să fie o membră a UE. Este o alegere liberă”, a subliniat el.

Borrell a făcut afirmațiile în calitate de invitat la forumul „Europa și Lumea” organizat la Bruxelles de think tank-ul Center for European Reform. Comentariile sale au venit după ce Viktor Orban a ironizat luni ceea ce el a descris a fi „diktaturile” de la Bruxelles, comparându-le cu o imitație palidă a regimului sovietic.

„Uneori istoria se repetă”, a declarat liderul ungar în fața a o mie de susținători ai săi reuniți la Veszprem la o ceremonie de comemorare a revoltei Ungariei împotriva URSS din 1956.

Comentariile lui Viktor Orban care au atras un răspuns vehement din partea lui Borrell

Represiunea sovietică a fost urmată de „predici” de la Bruxelles, dar „din fericire, tragedia de altădată a devenit o farsă”, a mai spus premierul Ungariei, adăugând că „Moscova a fost o tragedie. Bruxelles este doar o parodie contemporană proastă”.

„Trebuia să dansăm la fluierăturile Moscovei. Bruxelles fluieră și el, dar noi dansăm doar dacă vrem”, a declamat Orban în fața celor prezenți la ceremonie.

„Reproșul partidului (comunist) a fost înlocuit de ceea ce Bruxelles-ul numește procedura statului de drept”, a glumit Orban.

Cu toate acestea, situația „nu este fără speranță. Moscova era irecuperabilă, dar Bruxelles și Uniunea Europeană pot fi”, a adăugat el, referindu-se la alegerile europene din iunie 2024, pe care speră să le câștige împreună cu aliații săi.

Forma bună a partidelor naționaliste, la putere în mai multe țări din Uniunea Europeană, sugerează că va exista un contingent masiv de eurodeputați din această mișcare în legislativul de la Bruxelles.