Premierul ungar Viktor Orban a ironizat luni „diktaturile” de la Bruxelles, descriindu-le ca pe o imitație palidă a regimului sovietic, în timp ce vede o rază de speranță în alegerile europene din 2024, potrivit AFP.

Viktor OrbanFoto: AGERPRES

„Uneori istoria se repetă”, a declarat liderul în fața a o mie de susținători ai săi reuniți la Veszprem (vestul Ungariei) în această zi de comemorare a revoltei Ungariei împotriva URSS din 1956.

Represiunea sovietică a fost urmată de „predici” de la Bruxelles, dar „din fericire, tragedia de altădată a devenit o farsă”, a spus el. „Moscova a fost o tragedie. Bruxelles este doar o parodie contemporană proastă”.

„Trebuia să dansăm la fluierăturile Moscovei. Bruxelles fluieră și el, dar noi dansăm doar dacă vrem”, a declamat Orban în fața celor prezenți la ceremonie.

Acuzat în mod regulat de partenerii săi occidentali de derivă autoritară, Viktor Orban are numeroase dispute cu Bruxellesul, de la migrație la drepturile persoanelor LGBT+ și independența justiției.

Anul trecut, UE a decis să înghețe plata unor fonduri de miliarde de euro către Budapesta, îngrijorată de corupția din Ungaria și de posibile deturnări de fonduri.

„Reproșul partidului (comunist) a fost înlocuit de ceea ce Bruxelles-ul numește procedura statului de drept”, a glumit Orban.

Cu toate acestea, situația „nu este fără speranță. Moscova era irecuperabilă, dar Bruxelles și Uniunea Europeană pot fi”, a adăugat el, referindu-se la alegerile europene din iunie 2024, pe care speră să le câștige împreună cu aliații săi.

Forma bună a partidelor naționaliste - la putere în Italia, Polonia și Finlanda și în creștere puternică în Austria și Spania - sugerează că va exista un contingent masiv de eurodeputați din această mișcare în Camera de la Strasbourg.

În capitala Budapesta, câteva mii de manifestanți au mărșăluit pentru a „apăra democrația” și a cere condiții mai bune în sectorul educației, după cum a relatat un jurnalist AFP.

Printre ei, Teri Magos, o fostă profesoară în vârstă de 47 de ani care își caută de lucru în străinătate, l-a acuzat pe Viktor Orban că „trădează valorile europene lingându-i ghetele” președintelui rus Vladimir Putin.

„Cei care s-au revoltat în 1956 l-ar scuipa pe Orban dacă l-ar vedea supunându-se acestui dictator”, a afirmat ea, referindu-se la întâlnirea celor doi bărbați de săptămâna trecută de la Beijing.