Agenția Standard and Poor's a anunțat marți seara că va retrograda perspectiva de credit pentru Israel de la stabil la negativ, citând riscurile de extindere a conflictului dintre statul israelian și Hamas, relatează AFP și Barrons.

Ministrul israelian al finantelor Bezalel Smotrich alaturi de premierul NetanyahuFoto: Abir Sultan / AP / Profimedia

„Perspectiva negativă reflectă riscul ca războiul Israel-Hamas să se răspândească sau să afecteze mai negativ decât ne așteptăm indicii de credit ai Israelului”, a notat agenția de rating într-un comunicat publicat pe site-ul său.

„Presupunem în prezent că conflictul va rămâne concentrat în jurul fâșiei Gaza și nu va dura mai mult de 3-6 luni”, precizează aceasta în contextul în care Israelul și-a prezentat planul de război împotriva Hamas la finele săptămânii trecute.

Ministrul israelian al apărării Yoav Gallant a explicat că acesta cuprinde 3 faze, dintre care prima este „o campanie militară de luptă și apoi prin manevre tactice, al cărei scop va fi asasinarea agenților și deteriorarea infrastructurii” pentru a distruge Hamas.

Israelul se așteaptă ca după aceea luptele să continue „la o intensitate mai mică”. Etapa finală a campaniei va include „crearea unui nou regim de securitate în Fâșia Gaza, înlăturarea responsabilității Israelului pentru viața din Fâșie și crearea unei noi realități de securitate pentru cetățenii Israelului”, a declarat Gallant.

Deocamdată nu este clar ce va urma pentru fâșia Gaza după ce Israelul „își va lua mâinile” de pe fâșie, existând mai multe idei care circulă în acest sens, însă nicio certitudine.

Marile agenții de rating se pregătesc de revizuirea în jos a ratingului de credit al Israelului

Decizia de marți a Standard and Poor's de a retrograda ratingul de credit al Israelului de la „AA-” la „negativ” a venit la mai puțin de o săptămână după ce agenția Moody's a pus sub revizuire cu perspectivă de retrogradare ratingul de credit „A1” al guvernului israelian, citând „conflictul violent și neașteptat între Israel și Hamas”.

Agenția Fitch a anunțat la rândul ei că plasează sub revizie ratingul „A+” al Israelului din cauza temerilor legate de extinderea conflictului.

Marți, S&P a precizat că se așteaptă ca economia israeliană să se contracte cu 5% în trimestru 4 al acestui an, înainte de a-și reveni la începutul 2024.

S&P justifică această prognoză prin faptul că perturbările legate de securitate vor afecta activitatea afacerilor, acestea urmând să fie lovite și de chemarea la arme a rezerviștilor din rândul angajaților lor.

Agenția de rating a spus de asemenea că se așteaptă la o creștere a deficitului bugetar al Israelului în condițiile creșterii cheltuielilor militare și a celor cu ajutorarea familiilor afectate de război.

Urmărește ultimele evoluții ale conflictului dintre Hamas și Israel LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.