Israelul a fost de acord să amâne, pentru moment, ofensiva terestră în Fâșia Gaza, ca urmare a unei cereri a SUA care vrea să aducă în zonă sisteme de apărare antiaeriană pentru a-și proteja trupele din regiune, potrivit Wall Street Journal, care citează oficiali israelieni și americani. Premierul Netanyahu a promis că ofensiva terestră va avea loc, însă momentul va fi ales prin consens. El nu a dat detalii suplimentare. Este a 18-a zi a războiului. Israelul a continuat atacurile aeriene în Gaza, De asemenea, reacțiile furioase după declarațiile șefului ONU, Antonio Guterres, nu au încetat. Guterres s-a declarat „șocat de interpretările greșite”, insistând că nu a justificat actele de teroare ale Hamas, dimpotrivă (discursul de la care a pornit scandalul integral aici)

Oamenii caută supraviețuitori după un bombardament israelian în GazaFoto: Salam Yasser / Zuma Press / Profimedia

SINTEZA ZILEI

  • Rezoluțiile ONU privind pauza umanitară și încetarea focului nu au fost adoptate. Rezoluția SUA a solicitat luarea în considerare a unor pauze umanitare pentru a permite fluxul de ajutor în Gaza, dar ideea a fost respinsă prin veto de Rusia și China.
  • Netanyahu: momentul ofensivei terestre va fi ales prin consens. Ne aflăm în apogeul unei lupte pentru existența noastră, a spus el, precizând că Israelul are două scopuri: distrugerea Hamas și recuperarea ostaticilor. Netanyahu a comentat că toți membrii Hamas „sunt oameni morți care merg”, potrivit presei israeliene.
  • Israelul a fost de acord să amâne, pentru moment, ofensiva terestră în Fâșia Gaza, ca urmare a unei cereri a SUA care vrea să aducă în zonă sisteme de apărare antiaeriană pentru a-și proteja trupele din regiune, potrivit surselor americame și israeliene, citate de wsj.com.
  • O incursiune terestră „masivă” a Israelului în Fâșia Gaza ar fi „o eroare”, a estimat miercuri, la Cairo, președintele francez Emmanuel Macron, avertizând că aceasta ar afecta civilii și nici nu ar asigura securitatea Israelului pe termen lung.
  • Forțele de Apărare ale Israelului susțin că au lovit „ținte militare aparținând Hezbollah” în Liban. Avioanele de vânătoare au „lovit mai multe” ținte în interiorul țării, inclusiv un complex militar și posturi de observare, a adăugat aceasta.
  • Biden spune că atacurile coloniștilor israelieni asupra palestinienilor din Cisiordania trebuie „să înceteze acum”
  • Noul președinte republican al Camerei Reprezentanților din SUA a promis miercuri că primul text pe care îl va prezenta va fi despre Israel, aflat în război cu Hamas.
  • Reporterii Al Jazeera spun că soția și cei trei copii ai șefului biroului din Gaza al rețelei Qatar, Wael Dahdouh, au fost uciși într-un atac aerian israelian. Nu a existat o confirmare israeliană a atacului, potrivit Times of Israel.
  • Gaza are nevoie de miliarde de dolari ajutor economic internaţional pentru a compensa anii de restricţii care i-au sufocat economia şi i-au împiedicat dezvoltarea, a arătat Conferinţa ONU pentru Comerţ şi Dezvoltare (UNCTAD) în raportul său anual privind economia palestiniană.
  • Fostul consilier britanic pe probleme de securitate națională Sir Mark Lyall Grant a declarat pentru Sky News că premierul israelian își poate atinge obiectivul de a distruge Hamas doar printr-un atac terestru.

Războiul Israel-Hamas - ziua a 18-a, toate informațiile sunt LIVE pe HotNews.ro

01:26A cere o încetare a focului în Orientul Mijlociu înseamnă să spui Israelului „nu te duce după Hamas”, a declarat în această seară secretarul britanic al Apărării, Grant Shapps, pentru Sky News.

„Cred că a cere apoi Israelului să nu răspundă - sau ceea ce ați descrie ca o încetare a focului - cred că este de nesusținut. Ei au dreptul de a merge după acei teroriști, dar situația umanitară internațională este cea la care o pauză ar putea ajuta.”, spune oficialul britanic.

00:55Diplomația chineză se intensifică pentru a media în conflictul din Orientul Mijlociu

Frenezia lui Wang Yi, ministrul chinez de Externe, susține noul rol de pacificator global pe care Beijingul îl urmărește și nu există o problemă mai urgentă decât cea a Orientului Mijlociu. Trimisul special chinez, Zhai Jun, se află în zonă pentru a "promova dialogul, pentru a obține o încetare a focului și a restabili pacea".

Rezultatele nu sunt probabile deoarece, fie în Ucraina, fie în Orientul Mijlociu, priceperea mediatorului cântărește mai puțin decât intenția părților și se pare că Tel Avivul nu este pregătit pentru treabă, scrie El Periodico.

00:25Guvernatorul Floridei interzice grupul pro-palestinian din campusurile de stat

Sistemul universitar din Florida, în colaborare cu guvernatorul Ron DeSantis, a ordonat colegiilor de stat să închidă o organizație studențească pro-palestiniană din campusuri, scoțând în afara legii grupul a cărui conducere națională a sprijinit atacul Hamas asupra Israelului, potrivit Reuters/

Sistemul universitar de stat din Florida a declarat că filialele organizației Studenți pentru Justiție în Palestina (SJP) au trebuit să fie desființate ca parte a ceea ce a numit o reprimare în statul condus de republicani a demonstrațiilor din campusuri care oferă "sprijin dăunător pentru grupurile teroriste".

23:55Rezoluțiile ONU privind pauza umanitară și încetarea focului nu au fost adoptate

O rezoluție a ONU privind pauza umanitară în Gaza și o alta sugerând o încetare a focului nu au fost adoptate de Consiliul de Securitate al grupului.

Rezoluția SUA a solicitat luarea în considerare a unor pauze umanitare pentru a permite fluxul de ajutor în Gaza, dar ideea a fost respinsă prin veto de Rusia și China.

Emiratele Arabe Unite au votat, de asemenea, împotrivă, în timp ce 10 membri au votat în favoarea rezoluției și doi s-au abținut.

Biden spune că „nu i-a cerut” lui Netanyahu să amâne o ofensivă terestră în Gaza

23:14Forțele de Apărare ale Israelului susțin că au lovit „ținte militare aparținând Hezbollah” în Liban.

Avioanele de vânătoare au „lovit mai multe” ținte în interiorul țării, inclusiv un complex militar și posturi de observare, a adăugat aceasta.

22:44Președintele SUA, Joe Biden, a declarat miercuri că nu este încrezător în numărul de victime citat de Hamas în atacul din 17 octombrie asupra unui spital din Gaza.

Oficialii palestinieni au declarat că 471 de persoane au fost ucise în explozia de la Spitalul Al-Ahli al-Arabi, produsă marți seara târziu, însă serviciile de informații americane estimează că numărul acestora se situează între 100 și 300.

22:35Noul președinte republican al Camerei Reprezentanților din SUA a promis miercuri că primul text pe care îl va prezenta va fi despre Israel, aflat în război cu Hamas.

„Cel mai mare aliat al țării noastre în Orientul Mijlociu este atacat. Primul proiect de lege pe care îl voi supune acestei camere peste puțin timp va fi în sprijinul prietenului nostru drag, Israelul”, a declarat Mike Johnson, un susținător al lui Donald Trump, într-un discurs imediat după votul care l-a adus în funcție.

22:03Biden spune că „nu i-a cerut” lui Netanyahu să amâne o ofensivă terestră în Gaza

Președintele american Joe Biden a declarat miercuri că nu i-a „cerut” premierului israelian Benjamin Netanyahu să amâne o eventuală ofensivă terestră în Gaza până la eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas.

„Nu. Este decizia lor, dar nu am cerut acest lucru”, a spus el ca răspuns la o întrebare la o conferință de presă. „Ceea ce i-am spus a fost că, dacă este posibil să îi scoatem pe acești oameni în siguranță, asta trebuie să facă”.

Biden, critică rară la adresa „coloniștilor extremiști” din Cisiordania

21:50Iranul a acuzat miercuri Israelul că a comis un „genocid” împotriva palestinienilor din Fâșia Gaza, în timp ce Israelul și-a intensificat loviturile asupra teritoriului palestinian ca răspuns la un atac sângeros al Hamas pe teritoriul său la 7 octombrie, potrivit AFP.

„Atacurile regimului sionist au atins o asemenea intensitate încât se pare că obiectivul este masacrarea poporului palestinian din Gaza”, a declarat ministrul iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian, într-o scrisoare adresată Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Volker Türk.

21:45Gaza are nevoie de miliarde de dolari ajutor economic internaţional pentru a compensa anii de restricţii care i-au sufocat economia şi i-au împiedicat dezvoltarea, a arătat Conferinţa ONU pentru Comerţ şi Dezvoltare (UNCTAD) în raportul său anual privind economia palestiniană.

21:11Biden spune că atacurile coloniștilor israelieni asupra palestinienilor din Cisiordania trebuie „să înceteze acum”

„Continui să fiu alarmat de coloniștii extremiști care atacă palestinienii din Cisiordania”, a declarat Biden în timpul unei conferințe de presă. „Ei atacă palestinieni în locuri în care au dreptul să fie”.

20:58Fostul consilier britanic pe probleme de securitate națională Sir Mark Lyall Grant a declarat pentru Sky News că premierul israelian își poate atinge obiectivul de a distruge Hamas doar printr-un atac terestru.

"Cred că a fost întotdeauna pe cale să se întâmple și cred că a fost întârziat din cauza unei serii de factori", a spus el.

El a spus că printre aceștia se numără "complexitatea militară" a operațiunii, situația ostaticilor și o serie de guverne străine care încurajează țara să aștepte până când vor avea loc negocieri cu privire la "posibila eliberare" a prizonierilor.

20:36 Pentru prima oară de la atacul sângeros al Hamas, din 7 octombrie, Netanyahu spune că își asumă răspunderea pentru eșecul militar și guvernamental în acest caz. „Toată lumea va trebui să răspundă (pentru atac), inclusiv eu, dar asta se va întâmpla numai după război”.

Netanyahu: momentul ofensivei terestre va fi ales prin consens

20:21 Benjamin Netanyahu susține declarații. El spune că „momentul ofensivei terestre va fi ales prin consens”, fără a da alte detalii.

„Ne aflăm în apogeul unei lupte pentru existența noastră, a spus el, precizând că Israelul are două scopuri: distrugerea Hamas și recuperarea ostaticilor. Netanyahu a comentat că toți membrii Hamas „sunt oameni morți care merg”, potrivit presei israeliene.

Premierul israelian le-a cerut civililor din nordul Gazei să meargă în sud. De asemenea, el a spus că-i încurajează pe israelieni să poarte arme, potrivit Reuters.

20:18Reporterii Al Jazeera spun că soția și cei trei copii ai șefului biroului din Gaza al rețelei Qatar, Wael Dahdouh, au fost uciși într-un atac aerian israelian. Nu a existat o confirmare israeliană a atacului, potrivit Times of Israel.

20:07 Mai mult de jumătate din cei 220 de ostatici luați de Hamas au pașapoarte străine din 25 de țări diferite. Printre aceștia sunt 54 de cetățeni thailandezi, 15 argentinieni, 12 germani, 12 americani, șase francezi și șase ruși.

20:00O operațiune terestră „masivă” în Gaza ar fi „o eroare”, spune Macron

O incursiune terestră „masivă” a Israelului în Fâșia Gaza ar fi „o eroare”, a estimat miercuri, la Cairo, președintele francez Emmanuel Macron, avertizând că aceasta ar afecta civilii și nici nu ar asigura securitatea Israelului pe termen lung.

„Dacă e vorba de o intervenție masivă care ar pune în pericol viețile civililor, cred că este o eroare... și pentru Israel, deoarece este puțin probabil să protejeze Israelul pe termen lung și, totodată, pentru că este incompatibilă cu... dreptul umanitar internațional și cu normele de drept”, a declarat Macron după ce s-a întâlnit cu președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi, care a îndemnat de asemenea Israelul să evite o invazie.

19:23Franța a decis să trimită în Fâșia Gaza portelicopterul amfibie (PHA) Tonnerre pentru a „susține spitalele” din enclavă, a anunțat președintele francez Emmanuel Macron.

Această navă, care a intrat în serviciu în 2007, este menită să fie desfăşurată rapid şi poate servi ca centru de gestionare a unei crize sau în evacuări sanitare. În spitalul de la bord pot fi instalate 69 de paturi, scrie News.ro.

19:18Premierul Israelian Benjamin Netanyahu este așteptat să se adreseze națiunii în această seară, scrie presa israeliană.

Israelul a fost de acord să amâne, pentru moment, ofensiva terestră în Fâșia Gaza

18:40De ce Israelul atacă în sudul Fâșiei Gaza deși le-a cerut civililor să meargă acolo

18:18Israelul a fost de acord să amâne, pentru moment, ofensiva terestră în Fâșia Gaza, ca urmare a unei cereri a SUA care vrea să aducă în zonă sisteme de apărare antiaeriană pentru a-și proteja trupele din regiune, potrivit surselor americame și israeliene, citate de wsj.com.

17:52 Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, îl atacă din nou pe șeful ONU după ce acesta a spus că declarațiile sau au fost greșit interpretate. „Secretarul general denaturează și deformează din nou realitatea. El a spus clar ieri că masacrul și crima Hamas „nu s-au petrecut din senin”. Fiecare persoană înțelege și a înțeles foarte bine că sensul cuvintelor sale este: că Israelul este vinovat pentru acțiunile Hamas sau, cel puțin, o demonstrație a înțelegerii și justificării de către secretarul general pentru masacru”, a spus Erdan .

„Este o rușine pentru ONU că secretarul general nu își retrage cuvintele și nici măcar nu poate să-și ceară scuze pentru ceea ce a spus ieri. Trebuie să demisioneze", a mai spus Erdan.

17:28Președintele egiptean Sissi spune că procesul de deplasare a palestinienilor din Fâșia Gaza către teritoriul egiptean ar fi „extrem de periculos”

17:26 O explozie puternică a avut loc în Fâșia Gaza, miercuri după amiază, după o serie de raiduri aeriene ale forțelor israeliene:

17:20 Hamas a efectuat o serie de atacuri cibernetice pe 7 octombrie încercând să distrugă site-urile de știri israeliene, potrivit unui raport al Cloudflare, specializat în protecția împotriva unor astfel de atacuri.

Primul atac a avut loc la 12 minute după ce a început atacul terorist asupra comunităților care se învecinează cu Fâșia Gaza. Atacurile de acest tip au fost detectate și în săptămâna următoare. 56% dintre atacuri au vizat site-uri de știri, o tactică folosită în războiul din Ucraina, unde cele mai multe atacuri cibernetice au vizat mass-media.

În plus, 34% dintre atacuri au vizat companiile de software, 4% sectorul financiar, iar restul către birouri guvernamentale, companii de telecomunicații și retail.

17:01Guterres: „Sunt șocat de interpretările greșite ale remarcilor mele de ieri” în Consiliul de Securitate

„De parcă aș fi justificat acte de teroare ale Hamas”, le-a spus el miercuri reporterilor. „Este fals. A fost invers”.

16:57Ministrul de Externe al Portugaliei, Gomes Cravinho, și-a exprimat solidaritatea cu Antonio Guterres. „Înțelegem pe deplin și împărtățin poziția lui António Guterres, care a fost fără echivoc când a condamnat terorismul Hamas, care este absolut inacceptabil. El a fost foarte clar în analiza sa. Nu se poate spune, în niciun fel că Antonio Guterres a scuzat în vreun fel terorismul”, a spus el.

16:50Sirenele sună în Kfar Giladi, în nordul Israelului, de-a lungul graniței cu Liban și în orașul Kiryat Shmona din nordul Israelului, tot lângă granița cu Liban

16:20Agenția ONU dedicată refugiaților palestinieni a declarat că va fi forțată să „ia niște decizii foarte dure” dacă combustibilul nu intră miercuri în Gaza . UNRWA a avertizat că următoarele 24 de ore „critice”, adăugând că este nevoie de combustibil pentru ca vehiculele să distribuie proviziile altor agenții ONU care lucrează în Gaza.

16:44Rezumatul celor mai importante momente ale zilei de miercuri

  • Israelul a refuzat o viză de intrare șefului ONU pentru afaceri umanitare, Martin Griffiths, ca urmare a comentariilor secretarului general António Guterres. Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan , a declarat la radioul armatei: „Datorită observațiilor sale, vom refuza să eliberăm vize reprezentanților ONU. Am refuzat deja o viză pentru Martin Griffiths. A sosit momentul să le dăm o lecție.”
  • Israelul i-a cerut secretarului general al ONU Guterres să demisioneze după ce a spus că „atacurile îngrozitoare” ale Hamas împotriva Israelului din 7 octombrie nu pot justifica „pedeapsa colectivă a poporului palestinian” și a vorbit despre „încălcările clare ale dreptului internațional umanitar în Gaza”.
  • Ministerul Sănătății din Gaza a declarat că 6.546 de palestinieni au fost uciși în Fâșia Gaza în urma atacurilor aeriene israeliene, inclusiv 2.704 de copii.
  • Recep Tayyip Erdoğan a declarat unui grup de parlamentari că Hamas nu este o organizație teroristă, acțiunile Israelului în Gaza sunt „sălbatice” și că și-a anulat o călătorie planificată în Israel.
  • Șeicul Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani din Qatar și-a exprimat speranța că ar negocierile privind eliberarea ostaticilor ar putea avansa și să asistăm la o surpriză „în curând”.
  • Opt militari sirieni au fost uciși într-un atac aerian israelian, a informat presa de stat siriană. Televiziunea de stat siriană a raportat, de asemenea, că un atac aerian israelian a vizat aeroportul internaţional din Alep .

16:12 Organizația de caritate Oxfam susține că „foametea este folosită ca o armă de război împotriva civililor din Gaza ” . Ea a realizat un studiu care arată că, de când Israelul a instituit blocada asupra Fâșiei Gaza după atacul Hamas în Israel din 7 octombrie, doar 2% din alimentele care ar fi fost livrate în mod normal au intrat în Gaza.

Directorul regional Oxfam pentru Orientul Mijlociu, a declarat: „Situația este îngrozitoare – unde este umanitatea? Milioane de civili sunt pedepsiți... nu poate exista nicio justificare pentru utilizarea foametei ca armă de război.”

15:50Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan a declarat „nu întâmplător” Antonio Guterres nu a venit în Israel de la începutul războiului. El a precizat că șeful ONU l-a sunat de două ori, după 7 octombrie, pe Benjamin Netanyahu, însă acesta a refuzat să vorbească cu el. Erdan a adăugat că agențiile ONU au creat „o imagine falsă” a situației de pe teren, acceptând afirmațiile despre Gaza, chiar dacă „toată lumea știe” că este controlată de Hamas. Oficialul israelian a mai spus că următorul pas ar trebui să fie expulzarea din Israel a „oficialilor ostili ONU” care prezintă o imagine falsă a ceea ce se întâmplă.

15:46 Ministrul Economiei, Nir Barkat, a prezentat miercuri propriul plan de compensare pentru a ajuta afacerile fost afectate în timpul războiului. Vorbind la o reuniune a Comisiei economice a Parlamentului, Barkat solicită extinderea zonei geografice în interiorul căreia se acordă pachetul de ajutor de urgență. Potrivit schiței Ministerului de Finanțe,doar firmele aflate pe o rază de șapte kilometri de granița cu Gaza vor avea dreptul la despăgubiri integrale pentru daunele de război. .

15:32Premierul Marii Britanii, Rishi Sunak, respinge comentariile făcute de șeful ONU Antonio Guterres, care a spus că evenimentele din 7 octombrie nu s-au petrecut „din senin”

„Evident că nu suntem de acord cu această afirmație ”, a spus un purtător de cuvânt al lui Sunak. „Vrem să fim foarte clari: nu există și nu poate exista nicio justificare pentru atacul terorist barbar al Hamas, care a fost condus de ură și ideologie”.

Între timp, purtător de cuvânt al guvernului german spune că are încredere în Guterres.

15:28Guvernul german are încredere în secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat un purtător de cuvânt al guverului german, după ce Israelul a cerut demisia șefului Națiunilor Unite.

Iranul acuză SUA că „dirijează” atacurile Israelului

15:27Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, acuză Statele Unite că „dirijează” atacurile pe care Israelul le face asupra Hamas. „America este un complice sigur al criminalilor”, spune Khamenei, adăugând că mâinile americanilor „au fost contaminate cu sângele celor oprimați, al copiilor, al pacienților și al femeilor”

15:20Marea Britanie ar lua în considerare discutarea unei pauze umanitare în Gaza pentru a facilita intrarea ajutoarelor, nu și o încetare a focului în totalitate, deoarece de asta ar beneficia doar militanții Hamas, a declarat purtătorul de cuvânt al prim-ministrului Rishi Sunak.

15:00 Antisemiților nu li se va mai acorda cetățenia germană în temeiul unei noi legi . O lege aflată în discuție de parlamentul german face ca persoanelor care au comis acte antisemite să nu li se poată acorda niciodată cetățenia, a declarat miercuri ministrul german de interne Nancy Faeser.

„Proiectul nostru prevede o excludere clară a antisemiţilor”, a spus Faeser într-o declaraţie dată după ce s-a întâlnit cu ambasadorul Israelului în Germania, Ron Prosor.

Ea a adăugat că autoritățile germane au fost „extrem de vigilente” în ceea ce privește susținătorii grupării islamiste palestiniene Hamas din Germania, spunând că orice astfel de persoană va fi „judecată cu toată forța legii”.

14:50Hamas a lansat o rachetă în orașul Eilat , din sudul Israelului, oraș aflat la 220 km distanță de Fâșia Gaza, ceea ce ar reprezenta cel mai îndepărtat atac al Hamas de la începutul actualului război .

Un purtător de cuvânt al Iarmatei israeliene a declarat că „a fost detectată o lansare din Gaza către regiunea Eilat, care a căzut într-o zonă deschisă”. Nu s-au raportat pagube sau victime.

06:5014:22 0 de palestinieni au fost uciși de atacurile aeriene israeliene începând cu 7 octombrie. Potrivit dateor actualizate publicate de sursa citată, 6.546 de palestinieni au fost uciși în Fâșia Gaza, dintre care 2.704 sunt copii.

14:12 Armata israeliană spune că asupra unui terorist Hamas care a făcut parte din atacul de pe 7 octombrie a fost găsit un bilet de încurajare în luptă primit de la comandanții săi.

„Să știți că acest dușman al vostru este o boală care nu are leac, decât decapitarea și scoaterea inimilor și ficaților!", se scrie în biletul postat pe X.

14:05 Presa siriană relatează un presupus atac aerian israelian împotriva Aeroportului Internațional din Alep, care a cauzat pagube materiale nu și răniți. Radioul pro-guvernamental Sham FM spune că pagubele s-au limitat la avarierea pistei.

Este a patra oară când pista de pe aeroportul din Alep este lovit în ultimele săptămâni, pe măsură ce Israelul își intensifică eforturile pentru a preveni transportul de arme din Iran către diferiții săi parteneri din Orientul Mijlociu, printre ei evidențiindu-se Hezbollah.

13:59 Liderul suprem al Iranului: „Palestina va fi cu siguranță învingătoare în această situație și în viitor”

Erdogan critică dezlănțuit Israelul: „Hamas nu e grupare teroristă”

13:51Erdogan, discurs dezlănțuit în fața deputaților turci, care strigau „Jos Israelul” și „Allahu Akbar”: „Hamas nu e grupare teroristă, luptă pentru libertate”

13:49Regele Abdullah al Iordaiei i-a spus miercuri președintelui francez Emmanuel Macron că încheierea războiului din Gaza este o necesitate și a avertizat că altfel ar putea avea loc o „explozie” în regiune.

Reuters relatează că, potrivit unei declarații a curții regale, monarhul i-a spus lui Macron că Israelul ar trebui să fie convins de puterile globale să oprească campania de bombardare împotriva civililor și să pună capăt asediului Gazei

13:44 Ministrul Sănătății din Israel, Uriel Busso, a trimis miercuri o scrisoare ministrului Securității Naționale, Itamar Ben-Gvir, prin care cere ca echipe armate să fie staționate de urgență în toate spitalele din Israel „pentru a le proteja de posibile amenințări din interiorul și din afara țării”.

Busso își exprimă îngrijorarea cu privire la posibile atacuri cu rachete sau atacuri teroriste care ar putea răni medici, pacienți și vizitatori, perturbând capacitatea unității de a funcționa.

„Convocarea în masă a rezerviștilor militari a lăsat instituțiile de sănătate cu jumătate din numărul de paznici înarmați obișnuiți, lăsându-le vulnerabili în acest moment ”, scrie Busso.

13:32O rachetă cu rază lungă de acțiune a fost lansată din Fâșia Gaza cu puțin timp în urmă, declanșând sirenele în orașele de la sud de Haifa, spun Forțele de Apărare Israelului. P, spun reprezentanții Armatei

Qatar acuză „dubla măsură” a Occidentului privind copiii uciși

13:20Erdoğan își anulează călătoria planificată în Israel și îndeamnă Hamas să lupte pentru a-și proteja teritoriul

Președintele Turciei a cerut o încetare imediată a focului între forțele israeliene și palestiniene. El a spus că Turcia va continua să folosească toate mijloacele politice, diplomatice și militare necesare, adăugând că Hamas nu este un grup terorist . El a cerut Israelului să oprească atacurile asupra Fâșiei Gaza. Erdogan a descris Hamas ca un grup de eliberare care duce o bătălie pentru a-și proteja pământul. El a spus că Israelul a profitat de bunele intenții ale Turciei și că nu va mai merge în Israel așa cum fusese planificat

13:03Vorbind la Doha, șeicul Quatarului Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani a criticat ceea ce el a spus că sunt standardele duble ale vestului, spunând: „Există o furie din ce în ce mai mare în rândul celor din această regiune care pun la îndoială reacția comunității internaționale pentru crimele care au loc împotriva poporului palestinian.

Numărul copiilor uciși în acest război a depășit numărul copiilor uciși în războiul dintre Ucraina și Rusia, dar nu vedem aceeași reacție. ONU a înregistrat peste 550 de decese de copii în Ucraina, iar autoritățile din Fâșia Gaza au declarat că peste 2.000 de copii au fost uciși de atacurile aeriene israeliene”

12:58Forțele de Apărare Israelului au publicat imagini cu forțele marinei care ar fi dejucat marți o încercare a Hamas de a trimite scafandri care să se infiltreze în Israel prin mare. IDF susține că doi teroriști au fost uciși de Marina, în ciuda rapoartelor anterioare neverificate ale presei în limba ebraică care sugerează un număr mai mare.

Videoclipul arată, de asemenea, un atac aerian asupra complexului din care au plecat scafandrii Hamas și o lovitură asupra unui loc de depozitare a armelor aparținând forțelor navale ale Hamas.

Standard and Poor's retrogradează ratingul Israelului

12:53 Ministrul de externe al Turciei avertizează că sunt două variante: „ori o pace durabilă ori război mondial”.

În comentariile făcute la Doha, Al Jazeera îl citează pe Hakan Fidan spunând: Suntem într-un moment de cotitură în istorie. Fie ajungem la o pace durabilă, fie va izbucni un război mondial. Facem apel la toate părțile- regionale și internaționale- să asculte vocea rațiunii. Și cei care încurajează Israelul să-și continue crimele sunt, de asemenea, vinovați. Dacă nu acționăm repede, vom avea zile și mai negre. Israelul trebuie să realizeze că nu poate avea pace și securitate prin violență. Victoria de astăzi ar putea duce la o înfrângere viitoare. Singura soluție este un stat palestinian independent înființat pe baza granițelor din 1967, cu Ierusalimul de Est drept capitală.

12:48 Agenția Standard and Poor's a anunțat marți seara că va retrograda perspectiva de credit pentru Israel de la stabil la negativ, citând riscurile de extindere a conflictului dintre statul israelian și Hamas și contracția economică puternică așteptată pentru economia israeliană în ultimul trimestru al acestui an.

12:30 Qatar condamnă „politica de pedepsire colectivă” în Gaza și spune că diplomația este singura modalitate de a ajunge la o soluție pașnică

Șeicul din Qatar Mohammed Bin Abdulrahman al-Thani a condamnat ceea ce el a numit „politica de pedepsire colectivă” aplicată de Israel asupra Fâșiei Gaza, afirmând în același timp că singura modalitate de a ajunge la o soluție pașnică în Gaza este menținerea canalelor diplomatice.

IDF: Iranul ajută Hamas cu informații și campanii online

12:08 Purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari a susținut că Iranul furnizează în prezent informații Hamas din Gaza și contribuie la stimularea sentimentului anti-Israel la nivel global printr-o campanie de mesagerie online.

11:47 UNRWA, agenția ONU înființată pentru refugiații palestinieni, spune că adăposturile sale sunt supra-încărcate, capacitatea lor fiind depășită de peste 4 ori. Agenția spune că aproape 600.000 de persoane se adăpostesc în cele 150 de unități de care dispune, inclusiv în școli și birouri de asistență medicală. Mulți oameni dorm pe străzi pentru că nu mai au unde să se adăpostească

11:45 Istoricul israelian Yuval Noah Harari a susţinut academicienii şi activiştii pentru pace din ţara sa natală într-un atac la adresa "indiferenţei" unor progresişti americani şi europeni faţă de atrocităţile comise de Hamas, acuzându-i de "insensibilitate morală extremă" şi de trădare a politicii de stânga, scrie The Guardian.

Harari - autorul unor cărţi de succes, printre care "Sapiens" şi "Homo Deus" - s-a alăturat celor 90 de semnatari ai unei declaraţii în care îşi exprimă consternarea faţă de "elemente din cadrul stângii globale... până acum, partenerii noştri politici" care, ocazional, au "justificat acţiunile Hamas".

Harari, 47 de ani, care a devenit recent un activist politic de profil înalt în Israel, opunându-se coaliţiei populiste de dreapta a lui Benjamin Netanyahu şi planului acesteia de a slăbi controlul judiciar, a declarat pentru The Guardian că a intervenit după ce a vorbit cu activişti pentru pace din ţara sa natală care erau "complet devastaţi" şi "se simţeau abandonaţi şi trădaţi de presupuşi aliaţi" în eforturile de pace, după ce academicieni, artişti şi intelectuali au semnat scrisori care nu au condamnat Hamas.

Israelul susține că a lichidat un alt comandant de top al Hamas

11:41 Poliția israeliană spune că de la începutul războiului Israel-Hamas a reținut 110 persoane pentru incitare la violență. Majoritatea incidentelor aveau în centru arabi israelieni care au glorificat și lăudat atacurile Hamas, în care au murit aproximativ 1.400 de oameni, majoritatea civili

11:19Forțele de Apărare Israelului anunță că au efectuat zeci de lovituri aeriene în Fâșia Gaza peste noapte, inclusiv împotriva tunelurilor Hamas, a centrelor de comandă, a locurilor de depozitare a armelor.

11:14Armata Israelului susține că a ucis, într-un atac aerian, un alt lider al Hamas. Este vorba de Taysir Mubasher, comandantul batalionului North Khan Yunis, potrivit Times of Israel.

10:34Armata israeliană a acuzat miercuri Iranul că a ordonat recentele atacuri ale milițiilor susținute de Teheran în Yemen, Irak și Liban și a afirmat că Israelul monitorizează situația în regiune împreună cu aliatul său american.

Într-o declarație televizată, purtătorul de cuvânt al armatei, contraamiralul Daniel Hagari, a spus că Iranul furnizează în prezent informații pentru Hamas și, de asemenea, ajută la alimentarea sentimentului anti-Israel la nivel global cu o campanie de mesaje online.

10:03Israelul afirmă că a refuzat să-i dea viză șefului ONU pentru afaceri umanitare, Martin Griffiths, ca urmare a declarațiilor făcute la ONU de secretarul general António Guterres.

Presa israeliană relatează că ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a spus la radioul armatei că, „din cauza declarațiilor sale, vom refuza să eliberăm vize reprezentanților ONU. Am refuzat deja o viză pentru subsecretarul general pentru afaceri umanitare, Martin Griffiths. A venit timpul să le dăm o lecție”.

09:51Șeful Hezbollahului din Liban s-a întâlnit cu liderii de vârf ai facțiunilor militante palestiniene Hamas și Jihadul Islamic pentru a discuta ce trebuie să facă alianța lor pentru „a obține o victorie reală a rezistenței" în Gaza, potrivit unei relatări a postului de televiziune al-Manar al Hezbollah.

La întâlnire ar fi participat Sayyed Hassan Nasrallah, de la Hezbollah, adjunctul șefului Hamas, Saleh al-Arouri, și șeful Jihadului Islamic, Ziad al-Nakhala.

„La reuniune... au fost evaluaet pozițiile adoptate la nivel internațional și ceea ce trebuie să facă Axa Rezistenței", a a transmis al-Manar, făcând referire la alianța formată din Iran, grupurile militante palestiniene, Siria, Hezbollah și alte facțiuni.

Fiala și Nehammer vin miercuri în Israel

09:22Guvernul condus de Hamas din Fâșia Gaza spune că cel puțin 80 oameni au fost uciși de loviturile israeliene din noaptea de marți spre miercuri. O declarație a biroului de presă al guvernului vorbește de „mai mult de 80 de persoane" ucise și "alte sute rănite" în urma raidurilor de Israel, potrivit agenției de presă AFP.

09:18Din Gaza sunt lansate rachete spre orașe și comunități din sudul Israelului, scrie presa israeliană. S-au auzit sirene de avertizare în Ashkelon și în comunitățile Zikim și Karmiya. Deocamdată nu se cunoaște numărul eventualelor victime sau estimări ale pagubelor.

09:10Opt militari sirieni au fost uciși într-un atac aerian israelian, a informat presa de stat siriană, potrivit Reuters. Armata israeliană confirmase anterior că a lansat atacuri aeriene asupra „infrastructurii militare aparținând armatei siriene” ca răspuns la atacurile de marți ale sirienilor

08:48Premierul ceh Petr Fiala și cancelarul austriac Karl Nehammer ajung miercuri în Israel pentru a-și arăta sprijinul, după ce înaintea lor au vizitat țara lideri din Franța, Germania, SUA și Marea Britanie, printre alții.

Observatorii politici sunt de părere că fluxul de lideri internaţionali ar putea avea ca scop, de asemenea, întârzierea invaziei terestre în Gaza. Liderii vor purta discuții cu premierul israelian Benjamin Netanyahu și cu președintele Isaac Herzog, au declarat purtătorii de cuvânt ai ambelor guverne.

Nehammer se va întâlni, de asemenea, cu familia unui cetățean austro-israelian care este în prezent ținut ostatic de Hamas în Fâșia Gaza, a anunțat guvernul austriac într-un comunicat.

Ambasador: Israelul respectă dreptul internațional

08:32Combustibilul stă la baza operațiunilor de ajutor, spun angajații ONU din Gaza, care confirmă că de miercuri seara ultimele rezerve se vor epuiza. Israelul își menține poziția, spunând că nicio picătură de combustibil nu va intra în Gaza pentru a nu fi furat și folosit de Hamas.

„Livrările de combustibil trebuie lăsate să intre pentru a se asigura că oamenii au apă potabilă curată, spitalele pot rămâne deschise și operațiunile de ajutor pentru salvarea vieților pot continua”, au declarat oficiali ONU.

De exemplu, combustibilul este necesar pentru a pompa apa din fântâni sau din ocean și pentru a o face potabilă. De asemenea, este necesar ca brutăriile și furnizorii de alimente să gătească. Și este nevoie de combustibil pentru a transporta proviziile esențiale acolo unde sunt necesare.

08:29O femeie din Chicago de religie musulmană al cărei fiu în vârstă de 6 ani a fost ucis cu peste 12 lovituri de cuțit într-o suburbie a orașului în ceea ce poliția a numit o crimă motivată de ură, a cerut oamenilor „să se roage pentru pace” . Hanaan Shahin a mulțumit autorităților și medicilor care au încercat să-l salveze

07:52Ambasadorul Israelului în Australia, Amir Maimon a vorbit în fața ziariștilor la Clubul Național de Presă. Daniel Hurst de la Guardian Australia Daniel Hurst l-a întrebat : „Purtătorul de cuvânt al IDF a declarat pe 10 octombrie că sute de tone de bombe au fost deja aruncate pe Fâșia Gaza, adăugând că accentul se pune pe daune, nu pe precizie. În aceeași zi, ministrul apărării a spus că a ordonat asediul complet al Fâșiei Gaza și nu va mai fi electricitate, mâncare, combustibil. Sunt aceste declarații în concordanță cu dreptul internațional umanitar?

Maimon a răspuns: Tocmai am trecut în revistă situația actuală și cred că situația actuală este conformă și în deplină conformitate cu dreptul internațional ... Am participat ieri la un briefing militar și am primit informații actualizate și vă împărtășesc informații pe care le-am primit ieri.

Hurst : Pentru a fi clar, spuneți că Israelul respectă pe deplin dreptul internațional umanitar?

Maimon : Absolut.

07:48Hezbollah: Oamenii noștri din Yemen au tras cu rachete în baza americană din nord-estul Siriei

Mii de copii au murit sau au fost răniți în Gaza

07:41Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis a scos în afara legii o organizație studențească pro-palestiniană, fiind primul stat american care declară ilegală gruparea care a susținut atacul Hamas asupra Israelului .

07:33Australia a trimis trupe și două avioane militare C-130J Super Hercules în Orientul Mijlociu, după ce îngrijorarea pentru soarte cetățenilor australieni din regiune a crescut. Ministrul Apărării Richard Marles spune că a fost trimis un „număr semnificativ” de trupe, dar a refuzat să ofere detalii.

07:14Rata deceselor copiilor din Gaza este „pur și simplu șocantă”, a declarat directorul regional al Unicef ​​pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord, îndemnând ambele părți să convină asupra unei încetări imediate a focului și să permită ajutorul în enclavă.

Adele Khodr a spus că numărul victimelor copiilor reprezintă o „pată tot mai mare asupra conștiinței noastre colective”, adăugând: „Uciderea și mutilarea copiilor, răpirea copiilor, atacurile asupra spitalelor și școlilor și refuzul accesului umanitar constituie încălcări grave ale drepturilor copiilor. Chiar și războaiele au reguli. Civilii trebuie protejați – în special copiii – și trebuie depuse toate eforturile pentru a-i cruța în toate circumstanțele”.

UNICEF a spus că 2.360 de copii au fost uciși în Gaza și 5.364 au fost răniți din cauza „atacurilor necruțătoare” de când conflictul a izbucnit.

Mai jos: Palestinieni în interiorul unui tunel folosit pentru antrenamente militare ale Hamas

ONU: Spitalele se vor opri miercuri seară din cauza lipsei de combustibil

07:06Comandantul Brigăzii a 13-a a armatei israeliene, Lt. Col. Tomer Greenbaum, a declarat că trupele sale se pregătesc pentru o invazie terestră a Fâșiei Gaza. „De data aceasta”, a adăugat el, „vom avea de partea noastră elementul surpriză. Vom veni cu o forță concentrată, cu toate capacitățile avansate de care dispunem și cu standardele înalte ale Brigăzii. Vom învinge.”

06:38Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat Consiliului de Securitate al ONU că va colabora cu ministrul de externe al Chinei, Wang Yi, pentru a se asigura că războiul Israel-Gaza nu se va extinde în regiune.

06:13Peste o treime din spitale (12 din 35) s-au închis în Gaza și aproape două treimi din clinicile de asistență primară (46 din 72) s-au închis din cauza pagubelor cauzate de ostilități sau din cauza lipsei de combustibil, a declarat divizia de asistență umanitară a ONU. Oficialii ONU au avertizat că, dacă nu este permisă intrarea imediată a combustibilului în Gaza, toate operațiunile spitalicești vor fi oprite începând de miercuri seara.

ONU a enumerat ajutoarele care au fost permise în ultimele zile: duminică, camioanele au adus 44.000 de sticle de apă, suficient pentru doar 22.000 de oameni într-o zi, iar luni, camioanele au adus suficientă apă pentru doar 13.000 de oameni.

Acesta a menționat că armata israeliană a atacat 400 de ținte, un nou maxim de la începutul ostilităților și a remarcat că printre ținte se numără clădirile rezidențiale și o piață aglomerată.

Lovituri asupra infrastructurii militare din Siria

05:57Cel puțin trei persoane au fost ucise și alte câteva au fost rănite într-un atac aerian israelian asupra Jeninului, potrivit agenției de presă Wafa a Autorității Palestiniene. Lovitura a vizat palestinieni înarmați care trăgeau în soldați israelieni și aruncau grenade.

05:50Reuters scrie că oficialii americani au o „încredere mare” că explozia la spitalul din Gaza de săptămâna trecută a fost cauzată de o rachetă palestiniană și nu de Israel.

Ministerul Sănătăţii din Gaza, condus de Hamas, a declarat că 471 de persoane au fost ucise în explozia de la spitalul arab Al-Ahli din 17 octombrie. Hamas a declarat că un atac aerian israelian a lovit spitalul, în timp ce Israelul a spus că explozia a fost cauzată de gruparea militantă palestiniană Jihadul Islamic, care a negat responsabilitatea.

04:00Armata israeliană a declarat miercuri că a lovit infrastructura militară din Siria ca răspuns la tirurile de marţi în direcţia Israelului, transmite AFP.

„Avioanele de război ale armatei israeliene au lovit infrastructuri militare şi lansatoare de mortar aparţinând armatei siriene ca răspuns la tirurile către Israel de ieri (marţi)", a declarat armata israeliană într-un comunicat.

Un purtător de cuvânt a declarat pentru AFP că atacurile au avut loc în interiorul Siriei. Israelul vizează în mod regulat poziţii în Siria, iar temerile de extindere a conflictului și în Liban se amplifică.

Soldați de elită au intrat în Gaza pentru a căuta ostatici

01:40Cea mai secretă dintre forțele speciale israeliene a intrat în Gaza.

De la atacul Hamas asupra Israelului de acum mai bine de două săptămâni, statul israelian promite o ofensivă terestră în Gaza. Până acum, tot nimic. Armata israeliană s-a concentrat mai întâi pe eliberarea a sute de ostatici, pe lângă bombardarea continuu a teritoriului Gaza din aer.

Premierul Netanyahu a anunțat totuși luni că soldați de elită au intrat în Gaza în căutarea ostaticilor israelieni.

01:02Militanți Hamas au fost găsiți „ieșind dintr-un tunel" și „încercând să se infiltreze în Israel" pe mare, a afirmat IDF.

Scriind pe Telegram, Forțele de Apărare ale Israelului au declarat că "celula teroristă" a fost localizată în apropiere de Zikim, o zonă din sudul țării.

"Marina israeliană, IAF și soldații de la sol au lovit teroriștii și au zădărnicit tentativa lor de infiltrare", a scris aceasta.

00:37Israelul respinge apelurile internaționale pentru încetarea focului.

Israelul a respins marți apelurile comunității internaționale pentru încetarea focului, promițând din nou să distrugă Hamas, potrivit Sky News.

Organizația Națiunilor Unite, palestinienii și multe alte țări au făcut această solicitare în cadrul unei reuniuni la nivel înalt a ONU de marți, însă ministrul israelian de externe a declarat că este „dreptul țării să distrugă Hamas”.

Eli Cohen a respins, de asemenea, apelurile la „proporționalitate” în răspunsul țării la atacurile surpriză ale Hamas asupra Israelului din 7 octombrie.

SINTEZA ZILEI

  • Israelul respinge apelurile internaționale pentru încetarea focului promițând din nou să distrugă Hamas.
  • Ambasadorul Israelului la Națiunile Unite, Gilad Erdan, i-a cerut lui Antonio Guterres să demisioneze din funcție. Acest demers vine după ce secretarul general al ONU a cerut o încetare a focului între Israel și Hamas, acuzând ambele părți că au ucis și rănit civili, încălcând dreptul umanitar internațional.
  • Cea mai secretă dintre forțele speciale israeliene a intrat în Gaza.
  • Militanți Hamas au fost găsiți "ieșind dintr-un tunel" și "încercând să se infiltreze în Israel" pe mare, a afirmat IDF.
  • Opt camioane cu apă, alimente și medicamente au intrat în Fâșia Gaza din Egipt, a anunțat Semiluna Roșie Palestiniană. Acesta este al patrulea convoi cu ajutoare de urgență care intră în enclavă de la izbucnirea războiului cu Israelul.
  • Fost ministru israelian: Ce ar trebui să facem? Să le trimitem flori? Țara nu are „nicio altă alternativă” pentru a învinge Hamas.
  • Germania: Poliția a arestat un bărbat suspectat de pregătirea unui atentat la proteste pro-Israel.
  • Șeful ONU spune că este „profund îngrijorat de încălcările clare ale dreptului internațional umanitar la care asistăm în Gaza”. Antonio Guterres a condamnat atât folosirea civililor ca „scuturi umane”, cât și bombardarea sudului Gazei după un ordin de evacuare.
  • Israelul și-a continuat bombardarea puternică asupra Gazei - Ministerul Sănătății condus de Hamas spune că aproape 5.800 de oameni au fost uciși din 7 octombrie. De asemenea, peste 1.400 de israelieni au fost uciși în atacurile Hamas, care au atacat comunitățile din apropierea graniței, țintind civili.