După săptămâni întregi de încercări de a găsi un nou președinte al Camerei Reprezentanților, republicanii americani au acceptat să îl desemneze pe Tom Emmer drept candidat pentru acest post, potrivit AFP.

Imagine din Camera Reprezentantilor- SUAFoto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

UPDATE 00:30 Dar Tom Emmer a aruncat prosopul după doar câteva ore, au anunțat mai multe media americane.

Membrul din Minnesota al Camerei Reprezentanților s-a confruntat cu opoziția congresmenilor apropiați de Trump și a preferat să renunțe chiar înainte de un vot în plen, în timp ce Congresul american se afunda și mai mult în criză.

Numărul trei republican din Cameră, al cărui talent pentru strângerea de fonduri este recunoscut pe scară largă, a ieșit victorios dintr-o serie de scrutine interne împotriva altor opt candidați.

Cu toate acestea, mai mult de douăzeci de membri din propria sa tabără au indicat deja că nu îl vor susține la votul în plen, chiar dacă republicanii nu au decât o majoritate foarte mică în Camera Reprezentanților.

Aliații lui Donald Trump i se opun pentru că este unul dintre cei doi bărbați din cei nouă candidați la fotoliul de președinte care au votat în favoarea certificării victoriei lui Joe Biden în alegerile din 2020.

Prin urmare, ei consideră că Tom Emmer nu îi este loial fostului președinte.

Fără un președinte, Camera nu poate, de asemenea, să dea curs solicitării președintelui Joe Biden de a trimite ajutoare de urgență către Israel și Ucraina.

La aproape trei săptămâni de la înlăturarea istorică fostului președinte al Camerei, Kevin McCarthy, luptele interne dintre republicani continuă să fie la vedere.

„Acesta este probabil unul dintre cele mai jenante lucruri pe care le-am văzut”, a declarat duminică liderul Comisiei republicane pentru afaceri externe, Michael McCaul, pentru ABC News.

„Pentru că, dacă nu avem un președinte al Camerei, nu putem guverna. Și cu fiecare zi care trece, practic suntem închiși ca guvern”, a adăugat el.

Săptămâna trecută, liderul Comisiei juridice, Jim Jordan, un aliat al fostului președinte Donald Trump, păruse pe punctul de a pune capăt acestei căutări din ce în ce mai jenante pentru partid.

În cele din urmă, el a fost învins de trei ori la vot fiind văzut ca un lider prea apropiat de Trump și radical. Apoi, republicanii și-au retras sprijinul, anunțând că se vor reuni luni pentru a desemna un nou candidat pentru postul de „speaker”.