Liberala Maria Corina Machado a câştigat duminică alegerile primare ale opoziţiei din Venezuela în vederea alegerilor prezidenţiale din 2024 la care va candida preşedintele în exerciţiu Nicolas Maduro, potrivit comisiei ce organizează scrutinul, informează luni AFP.

Maria Corina MachadoFoto: Federico Parra / AFP / Profimedia Images

Machado, care face parte din aripa cea mai radicală a opoziţiei, a câştigat alegerile primare cu 26% din voturi, potrivit comisiei, după numărarea a circa 92% dintre buletinele de vot.

Principalul ei contracandidat, Carlos Prosperi, care denunţase nereguli în procesul electoral, a obţinut doar 5% din sufragii, iar alţi contracandidaţi au obţinut sub 1% din voturi.

Însă, acestei foste deputate de 56 de ani, de profesie inginer, i s-a interzis în iunie să exercite orice funcţie publică timp de 15 ani.

O ineligibilitate pe care SUA, care au relaxat săptămâna aceasta sancţiunile împotriva Venezuelei la o zi după reluarea dialogului între putere şi opoziţie, o denunţă şi cer să fie anulată.

Machado este acuzată de corupţie şi de susţinerea sancţiunilor impuse de comunitatea internaţională împotriva Venezuelei.

Ea este o ferventă opozantă a „chavismului”, de la numele lui Hugo Chavez, defunctul predecesor al lui Maduro.

Maria Corina Machado vrea să impună o economie liberală, cu privatizarea companiilor publice. Însă în ultimele săptămâni, odată cu extinderea bazei sale electorale, ea şi-a mai moderat discursul.

Fostul lider al opoziției venezuelene n-a reușit să obțină o schimbare a puterii la Caracas

Opoziţia venezueleană a pus în mod oficial capăt preşedinţiei şi „guvernului interimar” al lui Juan Guaido, fostul său lider, la începutul acestui an, după ce politicianul în vârstă de 40 de ani nu a reușit să obțină o schimbare a puterii de la Caracas, în pofida susținerii puternice de care s-a bucurat pe plan internațional.

Această susţinere a dispărut treptat, pe măsură ce a devenit clar că Guaido nu va putea obține înlăturarea din funcție a președintelui autoritar Nicolas Maduro.

Mai devreme în cursul acestei luni procuratura venezueleană a emis un mandat de arestare pe numele lui Guaido, pe care îl acuză de trădare, uzurpare de funcţii, spălare de bani şi asociere în vederea comiterii de infracţiuni, printre altele.

Guaido neagă aceste acuzații despre care spune că sunt fabricate politic. El se află în exil în Statele Unite, după ce Columbia l-a forțat să părăsească teritoriul său mai devreme în cursul acestui an.

Măsura a venit în contextul în care Gustavo Petro, primul preşedinte de stânga al Columbiei, a iniţiat o apropiere cu Caracas, restabilind relaţiile diplomatice şi implicându-se în procesul de negocieri politice din Venezuela.