Doi oameni au murit şi şase au fost răniţi joi în sudul Ungariei, în apropiere de graniţa cu Serbia, după ce un vehicul care transporta migranţi ilegali a intrat într-un copac şi s-a răsturnat, a anunţat poliţia ungară, citată de Reuters și Agerpres.

Ambulanta in UngariaFoto: Hernandez Jose Maria / Alamy / Profimedia Images

Maşina, care era înmatriculată în Franţa şi era condusă de un traficant, potrivit poliţiei, nu a oprit la control, ci a accelerat înainte de producerea accidentului, în apropierea localităţii Kiskunmajsa. Poliţia nu a precizat câţi migranţi ilegali erau în vehicul.

Cifrele oficiale arată o creştere, în ultimele luni, a numărului de traversări ilegale ale frontierei de sud a Ungariei, cu Serbia.

Din Ungaria, migranţii clandestini se îndreaptă spre Slovacia sau Austria. Aceştia sunt în principal tineri din Orientul Mijlociu şi Afganistan, sosiţi pe aşa-zisa rută balcanică şi care reuşesc să treacă în Ungaria din Serbia în pofida barierei de metal construite de premierul ungar Viktor Orban după criza migraţiei din 2015 care a zdruncinat Europa.

Guvernul condus de Viktor Orban a prelungit de 7 ani de zile starea de urgență pe care a decretat-o în 2016 din cauza crizei migranților, făcând acest lucru cel mai recent pe 6 septembrie. Starea de urgență va rămâne în vigoare în Ungaria cel puțin până în martie 2024.

Ungaria îi respinge pe migranţi înapoi în Serbia, care nu face parte din UE, dar mulţi dintre ei reuşesc totuşi să treacă zidul, inclusiv cu ajutorul bandelor de traficanţi care îi duc apoi spre nord, în mare parte la graniţa cu Slovacia.

Miercuri, guvernul slovac în exerciţiu a aprobat extinderea temporară a controalelor la graniţa cu Ungaria până pe 3 noiembrie, în încercarea de a diminua migraţia ilegală în creştere.

Slovacia a instituit aceste controale iniţial pe 5 octombrie pentru o perioadă de zece zile, după ce vecinele sale Polonia, Republica Cehă şi Austria au reintrodus la rândul lor controale la graniţele cu Slovacia.