Doi generali din Rusia și Norvegia, una dintre țările membre fondatoare ale NATO, s-au întâlnit joi în cadrul unei reuniuni rare pentru a discuta despre cooperarea de la graniță și alte subiecte conexe, au anunțat vineri forțele armate norvegiene, citate de Reuters.

General-locotenentul Yngve Odlo (centru), seful Statului Major norvegianFoto: NTB Scanpix / Alamy / Profimedia Images

Agenția Reuters subliniază că aceasta este prima întâlnire bilaterală de acest fel care a fost anunțată publicului după începerea invaziei rusești din Ucraina anul trecut.

Întâlnirea dintre general-locotenentul Yngve Odlo, șeful Statului Major al Norvegiei, și general-locotenentul Stanislav Vladimirovici Maslov, șeful Directoratului pentru Graniță al FSB din Arctica de Vest a Rusiei, a avut loc pe un vas al Pazei de Coastă norvegiene, potrivit anunțului făcut de forțele armate de la Oslo.

„Este important să avem aceste întâlniri pentru a discuta despre provocări și conveni asupra unor obiective comune și măsurilor necesare legate de cooperarea de la graniță, cooperarea în misiuni de salvare și gestionarea pescuitului”, a declarat Odlo în comunicatul remis presei de forțele armate norvegiene.

Șeful armatei norvegiene a vorbit despre nevoia de a evita incidentele cu Rusia, guvernul său închide granița pentru ruși

Generalul norvegian a adăugat că menținerea contactelor de acest fel „poate preveni accidente și neînțelegeri între Norvegia și Rusia”.

Pe lângă Odlo, din delegația norvegiană au mai făcut parte reprezentanți ai Pazei de Coastă norvegiene, comisarul norvegian pentru zona de graniță și atașatul militar al Norvegiei la Moscova.

Cooperarea la graniță între Norvegia și Rusia se bazează pe un acord bilateral ce a fost încheiat în 1949. Cooperarea dintre cele două țări privind zonele de pescuit datează din anii 1970.

Spre deosebire de vecinele sale nordice, Finlanda și Suedia, Norvegia nu a adoptat o poziție de neutralitate după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial și este una dintre țările care au semnat carta de fondare a NATO în 1949.

Norvegia și Rusia au o graniță comună de aproape 200 de kilometri în nordul Peninsulei Scandinave.

Norvegia a anunțat vinerea trecută că își va închide granița pentru vehiculele înmatriculate în Rusia, cu anumite excepții foarte limitate, o măsură denunțată rapid de către Moscova drept „absurdă”.

Guvernul de la Oslo s-a aliniat practic astfel măsurilor asemănătoare luate de țările UE care se învecinează cu Rusia (Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania și Polonia), în conformitate cu recomandările Comisiei Europene, deși Norvegia nu este o membră a UE.